Ολοκληρωθηκε η πρωτη φαση του διαγωνισμου για τον IGB

Εννέα οι «μνηστήρες»

Εννέα μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB υποβλήθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, που γνωστοποιεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Διαγωνισμού Δέσμευσης Δυναμικότητας (Market Test).
 
Η δεύτερη Δεσμευτική Φάση, που αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης, θα ξεκινήσει κατόπιν λήψης των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις αναφορικά με το έργο, καθώς και το σχέδιο λειτουργίας πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που συνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, συζητήθηκαν σε πρόσφατη επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, με την ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.
 
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του έργου, ενώ η κ. Petkova αποδέχθηκε πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση στην Αθήνα, με αντικείμενο τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερομένων για το έργο εταιριών. 

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ

Αναλυτικά η ΔΕΠΑ στην ανακοίνωση της σημειώνει:
 
«Η εταιρεία ICGB AD, υπεύθυνη για την υλοποίηση του Διασυνδετήριου Αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της Μη Δεσμευτικής Φάσης του Διαγωνισμού Δέσμευσης Δυναμικότητας (Market Test), ο οποίος πραγματοποιείται με σκοπό τη δέσμευση μεταφορικής δυναμικότητας στον αγωγό.
 
Ειδικότερα, κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δέσμευση δυναμικότητας στον αγωγό IGB, υπεβλήθησαν εννέα μη-δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) φυσικού αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
 
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος έληξε την 8η Απριλίου 2016, σε συνέχεια σχετικών παρατάσεων που εγκρίθηκαν από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, ΡΑΕ και EWRC αντίστοιχα. Η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και διεξήχθη με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές και την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που εκδόθηκαν από κοινού από τις ΡΑΕ και EWRC, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 36 της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/73/EC.
 
Η δεύτερη Δεσμευτική Φάση, θα ξεκινήσει κατόπιν λήψης των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας.
 
Η Δεσμευτική φάση αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης.
 
Ο Ελληνο-Βουλγαρικός Διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου (IGB Project) αναπτύσσεται από την εταιρεία ICGB AD, η οποία ιδρύθηκε το 2011 στη Σόφια της Βουλγαρίας, με μετόχους την βουλγαρική BEH EAD (50%) και την ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.(50%). Η τελευταία, με έδρα την Αθήνα, ανήκει ισομερώς στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Edison S.p.A.
 
Ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο Βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora. Με σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και διατομή του αγωγού 32 ίντσες, η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα (δισ. κ.μ.) φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.