Ολοκληρωθηκαν οι εργασιες του AGROKAZπου φιλοξενηθηκε απο το Τμημα Αγροτικης Αναπτυξης του ΔΠΘ

19 επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια και ινστιτούτα του εξωτερικού επισκέφθηκαν τη Θράκη

Συνολικά 19 μέλη επιστημονικών ομάδων από Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα του Καζακστάν, της Σερβίας και της Κροατίας βρέθηκαν στον Έβρο κατά το χρονικό διάστημα 24-28 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ № 101082564 ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-2 “Development of bachelorprogram in Agroecologywithdualeducation in Kazakhstan” (AGROKAZ 2023-2025), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών σε θέματα αγροικολογίας και σύγχρονων γεωργικών πρακτικών από Καθηγητές του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Θράκης κ. Τριαντάφυλλο Παπαδάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης.

Οι επιστημονικές ομάδες επισκέφτηκαν επίσης επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα (ΒIOS Agrosystems ABEE, Κύκλωπας ΑΕ, κ.ά) καθώς και καινοτόμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ορεστιάδα, το Σουφλί, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και οι προοπτικές ανάληψης μελλοντικών δράσεων σε κοινές ερευνητικές προσπάθειες μεταξύ των ερευνητικών ομάδων και των επιχειρήσεων.

Την επιστημονική ομάδα του ΔΠΘ αποτελούν ο Καθηγητής Κων/νος Γαλανόπουλος, ο Καθηγητής Σπυρίδων Κουτρούμπαςκαι η Αναπλ. Καθηγήτρια Έλενα Ράπτου από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εταίροι του προγράμματος AGROKAZ είναι το UniversityofNoviSad (Σερβία), το Kostanay Еngineeringand ЕconomicsUniversitynamedafterM. Dulatov (Καζακστάν), το KazakhNationalAgrarianUniversity (Καζακστάν), το ToraigyrovUniversity (Καζακστάν), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Ελλάδα), το University of Osijek (Κροατία), το Agricultural experimentalstationZarechnoye (Καζακστάν),το Kazakhresearchinstitute of plantprotection and quarantinenamedafterZhazkenZhiyembayev (Καζακστάν).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.