Ολοκληρωνεται η μοναδα των ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην ΒΙΠΕ Κομοτηνης

Αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024

Στο 90% βρίσκεται η πρόοδος της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» μικτής ισχύος 877 MW των ΤΕΡΝΑ και  Motor Oil, με την εμπορική της λειτουργία να πραγματοποιείται εντός του 2024.  

«Η υλοποίηση του νέου υπερσύγχρονου σταθμού στην Κομοτηνή, που αποτελεί μονάδα φυσικού αερίου, είναι κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή ώστε να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, τη στιγμή που θα “σβήνουν” σταδιακά οι λιγνιτικές μονάδες» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» Βαγγέλης Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Voria.gr στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Μεγάλα Έργα και Ενεργειακές Υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα». 

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ενώ «καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL-class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%. 

Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί δε έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικά θα είναι τα οφέλη του έργου και για την περιοχή καθώς κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού δημιουργήθηκαν 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις θα ανοίξουν την περίοδο που η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες για την κατασκευή της έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου 2022 και βασικός εξοπλισμός της μονάδας θα προέλθει από τη Siemens.

Μονάδες που θα ενισχύσουν το σύστημα

Ο σταθμός της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» θα είναι η δεύτερη καινούρια μονάδα που θα ενισχύσει το ελληνικό σύστημα. Θα έχει προηγηθεί η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας της Mytilineos, ισχύος 826 MW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Η τρίτη καινούρια μονάδα αυτή της Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2025, με μετόχους (ΔΕΗ 51%, ΔΕΠΑ Εμπορίας, 29% και Damco Energy, 20%).

Η συνολική επένδυση για τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης προϋπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ. Ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί στον σταθμό αυτό θα έχει δυνατότητα καύσης και υδρογόνου σε ποσοστό έως 50%, με τον κατασκευαστή, την General Electric, να δουλεύει για να φτάσει στο 100%.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-MOTOR OIL θα διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία.

Πηγή: ypodomes.com

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.