Οικονομικος εποπτης της ΠΟΕΣΕ ο Ανεστης Βαφειαδης

Αναλαμβάνει θέση στο ΔΣ για τρίτη συνεχόμενη θητεία

Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και μείωση του εργοδοτικού κόστους οι στόχοι την επόμενη τριετία

Για τρίτη θητεία εξελέγη στο 15μελές  Δ.Σ. της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), καταλαμβάνοντας μάλιστα και τη θέση του οικονομικού επόπτη, θέση που πρώτη φορά καταλαμβάνει εκπρόσωπος της Ροδόπης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής και Περιφερείας κ. Ανέστης Βαφειάδης.

Από αυτή τη θέση, που έχει και σημαντικές αρμοδιότητες ελπίζει πως θα συνεχίσουν, υπό την προεδρία του κ. Γιώργο Καββαθά, να κάνουν προσπάθειες για το χώρο της εστίασης, με τα επόμενα βήματα να αφοράν την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την μείωση του εργοδοτικού κόστους.

Έντονα τα προβλήματα λόγω κρίσεων

Όπως τόνισε ο κ. Βαφειάδης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, η Ροδόπη εκπροσωπείται για πολλά χρόνια στην ΠΟΕΣΕ και αυτή τη φορά του έγινε η τιμή, να είναι και στο πενταμελές προεδρείο, το μοναδικό μάλιστα μέλος από την επαρχία σε αυτό.

Η πρόταση του έγινε από τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά, τον οποίο ευχαρίστησε και για αυτή αλλά και για την συνεχή προσπάθειά του για τον κλάδο, που όλα αυτά τα χρόνια, μετά την οικονομική κρίση χτυπήθηκε από την πανδημία, ως ο πρώτος που επηρεάζεται από τα υγειονομικά και τα οικονομικά μέτρα.

Άλλωστε ενώ δειλά φάνηκε τα καταστήματα του κλάδου να συνέρχονται από την πανδημία, ήλθαν αντιμέτωπα με τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης, με ανατιμήσεις κάθε εβδομάδα, που κάνουν πιο δύσκολους τους τζίρους και τα μετρητά που μπορούν να έχουν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Βέβαια η ένταση με την οποία χτυπάει η κρίση κάθε περιοχή είναι διαφορετική, μιας και η νησιωτική χώρα και οι τουριστικές περιοχές δεν βιώνουν την κατάσταση που βιώνει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η περιοχή μας, διότι είναι σε ένα «σταθερό επίπεδο», χωρίς σκαμπανεβάσματα τζίρων λόγω τουρισμού.

Ωστόσο ευτυχώς ακόμα δεν έχουμε στην περιοχή μας τα σημαντικά προβλήματα από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που αντιμετωπίσουν σε άλλα σημεία της Ελλάδας, που επηρεάζει και τις δυνατότητες των καταστημάτων να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, αλλά και το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Από την άλλη, η περιοχή έχει λόγω και θέσης ζητήματα με τα κουνούπια, που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα και περιορίζουν τον όποιο τουρισμό προσπαθεί να αναπτυχθεί σε αυτή.

Αγκάθι το εργοδοτικό κόστος και οι επιστρεπτέες

Στην εκλοαπολογιστική συνέλευση της ΠΟΕΣΕ συζητήθηκαν όσα έγιναν τα προηγούμενα τρία χρόνια για τη στήριξη της εστίασης μέσα στην πανδημία, αλλά και τι θα γίνει την επόμενη περίοδο, όπου θα καταβάλουν αγώνα για να μειωθούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά κόστη, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να συνεχίσουν να απασχολούν εργαζόμενους.

Παράλληλα ζητούν την κατάργηση των τεκμαρτών, που ακόμα δεν έχει γίνει παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των κυβερνήσεων, να διερευνηθούν θέματα συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άλλα. «Έχουμε αρκετά θέματα από δω και πέρα να παλέψουμε και να δούμε τι ακριβώς θα γίνει, προς όφελος φυσικά όλου του κλάδου της εστίασης, γιατί αν επιβιώσει ο κλάδος θα επιβιώσουν και οι εργαζόμενοι.

Επίσης θα πιέσουν να καθυστερήσει η καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών ειδικά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, κάτι που έθεσε και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, μιας και τα προβλήματα είναι πολλά και για την εστίαση αλλά και όλο τον επαγγελματικό κόσμο.

«Δεν είμαστε η νότια Ελλάδα. Έχει πέσει ο τζίρος των καταστημάτων, ειδικά στο κέντρο της Κομοτηνής. Αυτό τονίζουμε στον κ. Σταϊκούρα, ότι πρέπει να δει την Ελλάδα σαν σύνολο. Θα ζητήσουμε αν μπορεί να πάει λίγο πιο πίσω η καταβολή, να περάσει η μπόρα της ενεργειακής κρίσης» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.