Οικονομικο Επιμελητηριο Θρακης: Διαμαρτυρια για το νομοσχεδιο που καθοριζει ελαχιστο τεκμαρτο εισοδημα για τους ελευθερους επαγγελματιες

Ζητά άμεσα την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου

Με τους φορείς που εναντιώνονται στα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες συντάσσεται το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ζητώντας άμεσα την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου που αφορά τα τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα.

Κάνοντας λόγο για αποφάσεις από τα «παλιά» εξηγεί πως με το μέτρο αυτό προσπαθεί το Υπουργείο Οικονομικών να κλείσει την μαύρη τρύπα της φοροδιαφυγής πλήττοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες θεωρώντας τους φοροφυγάδες εκ προοιμίου.

Παράλληλα επισημαίνει πως η οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών, δεν ήταν ανάλογη με τις οικονομικές απολαβές τους για να υπογραμμίσει πως από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οικονομολόγοι – λογιστές ανέμεναν να κοινοποιηθούν αποφάσεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (φόρος που επιβάλλεται οριζόντια ανεξάρτητα τον τζίρο), την εφαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (αφορολόγητο όριο της πρώτης κλίμακας). Αν’ αυτού, στα μέτρα της διαβούλευσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνονται μέτρα που επιβάλουν φορολογητέο εισόδημα κατ’ ελάχιστο 10.920 ευρώ. Μάλιστα όπως εξηγεί, στο ποσό αυτό υπολογίζονται οι κατώτερες μικτές αποδοχές ενός μισθωτού για ένα έτος, συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνοντας τις εισφορές του, θα τις φορολογηθεί δυο φορές. Το φορολογικό αποτέλεσμα του εισοδήματος αυτού με το τέλος επιτηδεύματος θα είναι 1.752€, ποσοστό 16%, όταν το αντίστοιχο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι 325€, ποσοστό 3%.  Επιπλέον για το έτος 2024 επίκειται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, άρα επιπλέον φόρος καθώς επίσης και αύξηση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου εκτιμά πως η απόφαση των «τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα αναγκάσει πολλούς επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγο του υψηλού κόστους φορολογικών τους υποχρεώσεων εξ ου και ζητά άμεσα την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου, την άμεση κατάργηση από το 2023 του τέλους επιτηδεύματος και την εφαρμογή του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.