Οι συνεργειες «κλειδι» για την αναπτυξη του τουρισμου στην ΑΜΘ

Το συμπέρασμα της θεματικής ημερίδας στο πλαίσιο της ALEXPO

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προβληθεί το τουριστικό προϊόν του Έβρου και να βελτιωθούν οι τουριστικές υπηρεσίες από τις τοπικές επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν το Σάββατο 25 Ιουνίου στην ημερίδα «Ο Τουρισμός και οι Προοπτικές του στον Έβρο», μαζί με νέους σύγχρονους τρόπους και καλές πρακτικές για την αναβάθμιση του τουρισμού στη περιοχή μας.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την ΠΑΜΘ και το Σύλλογο Ξενοδόχων Θράκης στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης ALEXPO 2016, έγινε μνεία τόσο στο υπάρχον τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, όσο και στους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να αναπτυχθεί και να επεκταθεί ώστε να γίνει η Περιφέρεια Τουριστικός προορισμός Αριστείας και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Απαραίτητη η δημιουργία Θρακομακεδονικού «λόμπι» στην Αθήνα

Για την έμφαση που δίνει στον τουρισμό η περιφέρεια ΑΜΘ μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Π.Α.Μ.Θ κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, τονίζοντας πως στην Περιφέρεια ενώ υπάρχει μια αξιόλογη ιδιωτική πρωτοβουλία, λείπουν τα καταλύματα, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται και άλλες επενδύσεις.
«Είναι δεδομένο ότι πλέον η ΑΜΘ αποτελεί ένα προορισμό που τον επιλέγουν άνθρωποι από πολλές χώρες, και πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές διαμονής κατά κύριο λόγο» σημείωσε.
 
Εξήρε δε την πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Έβρου να πραγματοποιήσει αυτή την παράλληλη εκδήλωση σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση, με τους ομιλητές να κάνουν αναφορές σε αντικείμενα που αφορούν τη δική μας Περιφέρεια.
Μετά και την ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη του έτους Τουρισμού 2017 για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Αμοιρίδης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το αμέσως επόμενο διάστημα η διοίκηση να γίνει αποδέκτης όλων των προτάσεων ώστε να προχωρήσει μπροστά με πιο γοργά βήματα.
 
Τα πρώτα μηνύματα άλλωστε για την τουριστική περίοδο του 2016 φαίνονται αρκετά θετικά, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, με αύξηση και φέτος όπως πέρυσι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα θα ικανοποιήσουν τους επαγγελματίες. Ο κ. Αμοιρίδης στην ομιλία του εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Θρακομακεδονικό «λόμπι», το οποίο θα προωθεί τα συμφέροντα της περιοχής μας στην Αθήνα, φέρνοντας για αυτό το λόγο πιο κοντά όλους τους θεσμούς της περιοχής μας και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ τους.
 
Ο κ. Αμοιρίδης τόνισε επίσης πως η πρόταση που έθεσε ο Περιφερειάρχης με τη Θρακομακεδονική Συνέργεια, η οποία είχε να κάνει με τον κλάδο τη αγροτοδιατροφής και τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Άλλωστε και το έτος Τουρισμού 2017, και ο φορέας διαχείρισης που θέλει να υλοποιήσει η περιφέρεια, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει όλους τους αυτοδιοικητικούς, θεσμικούς και ιδιωτικούς φορείς είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
«Το σημαντικότερο», επανέλαβε, «είναι να κατανοήσουμε πως οι κλίνες που έχουμε στην Περιφέρεια είναι μόνο το 2,75% όλης της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε σχετικά μικροί και πρέπει να ενωθούμε ώστε η φωνή μας να γίνει πιο δυνατή στην Αθήνα». «Μια Θρακομακεδονική συνεργασία επιβάλλεται» έκλεισε. 

Συνεργασία για θετική κατεύθυνση

Την έλλειψη ενδιαφέροντος από την κεντρική πολιτική σκηνή στην ανάπτυξη του Τουρισμού στην περιοχή στηλίτευσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης.
«Από την άλλη», αντέτεινε «υπάρχουν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, τους οποίους ο Δήμος προσπαθεί πάντα να προσεγγίσει και να βοηθήσει». Για αυτό δήλωσε πως είναι πάντα παρών, και επιθυμεί τη θεσμική σύγκλιση όλων όσων εμπλέκονται στο χώρο του τουρισμού, ώστε να αποδώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα, στη κατεύθυνση να δοθεί ένα θετικό πρόσημο και να μην αναλωθούν οι δυνάμεις τους σε λάθος κατευθύνσεις. 

Το κλειδί στις νέες Μακροπεριφέρειες

Στην ημερίδα βρέθηκε και ο κ. Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πειραιά Πρόεδρος Δικτύου των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης INSULEUR, ο οποίος αναφέρθηκε στη «Στρατηγική για τον παράκτιο θαλάσσιο τουρισμό».
 
Ο κ. Μπενέτος μίλησε για το INSULEUR, το δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία των νησιωτικών επιμελητηρίων, μέσω του οποίου κάνουν τη φωνή τους πιο δυνατή στην Ευρώπη και τα κέντρα αποφάσεων.
 
Αφού αναφέρθηκε στην παράλιο τουρισμό, που αποτελεί ουσιαστικά το μεγάλο πεδίο του τουρισμού και την κύρια πηγή εισοδήματος, ο κ. Μπενέτος μίλησε για την ανάγκη να δούμε τον επισκέπτη όχι ως απλό τουρίστα του καλοκαιριού, αλλά ένα άνθρωπο ο οποίος μπορεί να επιστρέψει και να επισκεφτεί ένα τόπο 12 μήνες το χρόνο. «Πρέπει να σταματήσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε απλώς διαπιστώσεις, πρέπει να τα βάλουμε ένα ένα κάτω, να δούμε τι έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
 
Για αυτό και βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, τόσο για να γνωρίσει καλές πρακτικές, αλλά και να μεταφέρει από άλλες περιοχές ή και άλλες χώρες, ενώ προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να προσελκύσουμε τουρισμό μόνο για να πούμε ότι το κάναμε, αλλά να προσελκύουμε τουρισμό που δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο, ώστε οι δράσεις να προσελκύουν τον τουρίστα και έρχεται σε ένα συγκεκριμένο τόπο για συγκεκριμένους λόγους.
 
Τέλος ο κ. Μπενέτος μίλησε για την προσπάθεια του INSULEUR δημιουργίας ειδικής ετικέτας για τα νησιωτικά προϊόντα και αναζήτησης συνεργειών με τις παράκτιες περιοχές. Μάλιστα τόνισε πως η ΕΕ έχει σταματήσει να «δουλεύει» με τις Περιφέρειες και κινείται περισσότερο στο επίπεδο των Μακροπεριφερειών, με μία από αυτές να είναι η Μαρκοπεριφέρεια Αττικής Ιονίου, στην οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει και η δική μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις που γίνονται στην ΕΕ για τη δημιουργία μιας Μακροπεριφέρειας που θα περιλαμβάνει τη δική μας, την ανατολική Βουλγαρία και ίσως και περιοχές της Ρουμανίας.
 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης αναφέρθηκε στις «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου ανέπτυξε τις ιδέες του συνδέσμου για την δημιουργία συνεργειών ανάμεσα σε φορείς και επιχειρήσεις για την ανάπτυξη του Τουρισμού στη Θράκη ενώ ο κ. Πάνος Φωτιάδης, Διευθυντής Marketing της Travel Media Applications αναφέρθηκε στον ποδηλατικό τουρισμό ως εργαλείο marketing και προώθησης του τουρισμού στη περιοχή του ‘Έβρου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση βραβεύτηκαν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλο Τοψίδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ στην εκδήλωση, καθώς και ο Πρόεδρος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαμοθράκης κ. Ιωάννης Γλήνιας, για την άοκνη προσπάθειά του για την βελτίωση των συνθηκών στο νησί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.