Οι νεες ειδικοτητες για καταρτιση στα ΙΕΚ

Την ευκαιρία να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και επαγγελματικά προσόντα ικανά να τους στηρίξουν στην αναζήτηση εργασίας θα έχουν οι νέοι που θα επιλέξουν τη συνέχιση των σπουδών τους στα δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Κάθε χρόνο φοιτούν στα δημόσια ΙΕΚ του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης – ΟΕΕΚ περίπου 35.000 σπουδαστές, ενώ στα ιδιωτικά ΙΕΚ ο αριθμός των σπουδαστών πλησιάζει τις 20.000.

Τα δημόσια ΙΕΚ θα δέχονται αιτήσεις υποψηφίων αποφοίτων Λυκείων και Γυμνασίων (ορισμένες ειδικότητες) από τις 8 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ τα ιδιωτικά ΙΕΚ θα αρχίσουν τις εγγραφές σπουδαστών από τις 5 Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα κατάρτισης θα ξεκινήσουν αντίστοιχα στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου.

Τα εξάμηνα

Η κατάρτιση χωρίζεται σε δύο αυτοτελή εξάμηνα. Το ένα είναι το χειμερινό και το δεύτερο το εαρινό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί συνολικά 28 εβδομάδες. Το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά τον Οκτώβριο και λήγει στις 27 Ιανουαρίου του 2004. στους σπουδαστές μετά την εκπαίδευση χορηγείται βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με την απόκτηση της βεβαίωσης οι απόφοιτοι εξασφαλίζουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης για τη χορήγηση διπλώματος επιπέδου δευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης. Οι ειδικότητες προτίμησης ανά ΙΕΚ φέρουν τη «σφραγίδα» των τοπικών αγορών εργασίας και γενικότερα είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες εργασιακές απαιτήσεις και τη ζήτηση. Ανάμεσα στις διευκολύνσεις που παρέχονται στους, είναι και η αναβολή στράτευσης. Οι απόφοιτοι λυκείων και γυμνασίων που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στα ΙΕΚ, θα πρέπει να προσκομίσουν στο ΙΕΚ της προτίμησής τους τα παρακάτω δικαιολογητικά:

– πρωτότυπο τίτλο σπουδών.

– δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

-πιστοποιητικό προϋπηρεσίας στην ειδικότητα που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν.

– βεβαίωση ιδιότητας τέκνου πολύτεκνης οικογένειας.

Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν με βάση τον τίτλο σπουδών τους, την ηλικία, την προϋπηρεσία και την ιδιότητα του τέκνου της πολύτεκνης οικογένειας.

Περιφέρεια ΑΜ-Θ

ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης

ΤΕΕ Αλεξανδρούπολης, Αμμοχώστου 4, 68100 Αλεξανδρούπολη

Τεχνικός Δικτύων Υπολογιστών

Στέλεχος Τραπεζικών Εργασιών

Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου

Τεχνικός Η/Υ κα ηλεκτρονικών μηχανών γραφείου

ΙΕΚ Διδυμοτείχου

ΤΕΕ Διδυμοτείχου, Λεωνίδου 52-54, 68300 Διδυμότειχο

Τεχνικός Αυτοκινήτων Υπολογιστών

Τεχνικός Αυτοκινήτων Οχημάτων

Υπεύθυνος Προμηθειών και Διαχείρισης αποθήκης

ΙΕΚ Καβάλας

Περιγιάλι 2, 65000 Καβάλα

Τεχνικός Συστημάτων Υπολογιστών

Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών

Γραφίστας Εντύπου και ηλεκτρονικών Μέσων

Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού

ΙΕΚ Κομοτηνής

Τέρμα Σισμανόγλου, 69100 Κομοτηνή

Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών

Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και κλιματισμού

Τεχνικός Συστημάτων Υπολογιστών

Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)

ΙΕΚ Ξάνθης

Νεάπολη 1ο ΤΕΕ Ξάνθης, 67100 Ξάνθη

Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)

Τεχνικός Δικτύων υπολογιστών

Εικονολήπτης

Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου

Η Επιλογή – Τα δίδακτρα – Η πρακτική άσκηση

Η επιλογή των υποψηφίων στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικές Κατάρτισης πραγματοποιείται το διάστημα 18 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου.

Τα δίδακτρα για το κάθε εξάμηνο σπουδών ανέρχονται στα 367 ευρώ και καταβάλλονται εφάπαξ με την εγγραφή του καταρτιζόμενου. Ειδική φροντίδα υπάρχει γιο τους οικονομικά ασθενείς σπουδαστές. Στις περιπτώσεις αυτές τα δίδακτρα μειώνονται στα 190 ευρώ. Επίσης, ο ΟΕΕΚ ορίζει στους αριστεύσαντες σπουδαστές χρηματικές υποτροφίες, ίσες με τα δίδακτρα ενός εξαμήνου.

Ο Οργανισμός Επαγγελματικές Κατάρτισης για την εξοικείωση των σπουδαστών με την επαγγελματική τους ειδικότητα εφαρμόζει προγράμματα πρακτικής άσκησης στον δημόσιο τομέα, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, όπως και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι θέσεις που προσφέρονται για τον σκοπό αυτό φτάνουν τις 6.000, εκ των οποίων σι 3.000 είναι επιδοτούμενες. Η επιδότηση των θέσεων είναι ανάλογα του ποσού το οποίο έχουν καταβάλει σι σπουδαστές για δίδακτρα.

Ο σπουδαστής που θέλει να την παρακολουθήσει πρακτική άσκηση, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στο ΙΕΚ και τα εξής δικαιολογητικά: βεβαίωση του εργοδότη ότι αποδέχεται τον απόφοιτο και έγκριση του διευθυντή του δημοσίου ΙΕΚ.

Προοπτικές

Οι σπουδαστές που θα αποκτήσουν το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, θεωρούνται κάτοχοι ενός χρήσιμου εφοδίου, ικανού να τους βοηθήσει στην αναζήτηση δουλειάς με καλύτερους ποιοτικά όρους. Το δίπλωμα είναι αναγνωρισμένο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του ο ΟΕΕΚ, για να ενισχύσει την επαγγελματική προσπάθεια των αποφοίτων, έχει δημιουργήσει τα Κέντρα Σταδιοδρομίας και Απασχόλησης, ενώ υπάρχει και ειδική υπηρεσία που παρακολουθεί την επαγγελματική αποκατάσταση των διπλωματούχων επί πενταετία. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 118 ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας, τα οποία διοικούνται από τον ΟΕΕΚ και στα οποία προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο 9.500 καθηγητές με ειδικά προσόντα και ικανότητες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.