Οι λεπτομερειες του διαγωνισμου για την Αγροτικη

Στις 6 και 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 900 διοικητικών υπαλλήλων στην Αγροτική Τράπεζα. Οι προσλήψεις θα γίνουν με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών (multiple choice). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 1967 έως και 1981 και για τις θέσεις της Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τα έτη 1970 έως και 1981.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π.Ε.

ΚΛΑΔΟΣ: Οικονομικού


1) Πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ Νομικής, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτικής Επιστήμης, Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Οικονομικών Επιστημών, Οικονομικής Επιστήμης, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών, Επιχειρησιακής Έρευνας και Στρατηγικής Πωλήσεων (Marketing), Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Στατιστικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Ναυτιλιακών Σπουδών, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Μαθηματικών της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας, σχολών της αλλοδαπής.

Επίσης γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι με πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Πληροφορικής Σχολών Θετικών Επιστημών και των Τμημάτων Πληροφορικής και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Οικονομικών Σχολών, όλων των Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, των Τμημάτων της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.

2) Άριστη γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής γλώσσας. Αν δεν καλυφθούν οι θέσεις της κατηγορίας ΠΕ από κατόχους τίτλων με τους οποίους αποδεικνύεται η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας, θα διορισθούν, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας από τον πίνακα κατάταξης και κάτοχοι τίτλων με τουλάχιστον καλή γνώση της ξένης γλώσσας.

3) Γνώση επεξεργασίας ελληνικών και ξενόγλωσσων κειμένων και πινάκων σε Η/Υ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Τ.Ε.

ΚΛΑΔΟΣ: Οικονομικού


1) Πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης (Marketing), Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων, Διεθνούς Εμπορίου, Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.

Επίσης γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι με πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ των Τμημάτων Πληροφορικής, Γενικό Μαθηματικών, Γενικό Θετικών Επιστημών των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών και όλων των Τμημάτων των Σχολών Τεχνολογίας Γεωπονίας της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.

2) Άριστη γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής γλώσσας. Αν δεν καλυφθούν οι θέσεις της κατηγορίας ΤΕ από κατόχους τίτλων με τους οποίους αποδεικνύεται η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας, θα διορισθούν, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας από τον πίνακα κατάταξης και κάτοχοι τίτλων με τουλάχιστον καλή γνώση της ξένης γλώσσας.

3) Γνώση επεξεργασίας των ελληνικών και ξενόγλωσσων κειμένων και πινάκων σε Η/Υ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ.Ε.

ΚΛΑΔΟΣ: Οικονομικού


1) Απολυτήριο τίτλο Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου μόνο των κλάδων α) Διοικητικών Υπηρεσιών – Γραμματέων και β) Οικονομίας ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου των τμημάτων α) Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, β) Υπαλλήλων Επιχειρήσεων Μεταφορών, γ) Υπαλλήλων Λογιστηρίου, δ) Υπαλλήλων Διοίκησης και ε) Εμπορικών Επιχειρήσεων, ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής. (Δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάτοχοι πτυχίων Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών – ΤΕΣ).

2) Καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής γλώσσας.

3) Γνώση επεξεργασίας ελληνικών και ξενόγλωσσων κειμένων και πινάκων σε Η/Υ.

ΤΡΟΠΟΣ – ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο Διαγωνισμός θα είναι γραπτός. Οι απαντήσεις στα θέματα που θα τεθούν επί της εξεταστέας ύλης θα ζητηθεί να αναπτυχθούν γραπτώς, είτε να απαντηθούν με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών, σε ειδικά τετράδια που θα διανεμηθούν στους υποψηφίους κατά την εξέταση.

Τα θέματα θα μεταδοθούν στα εξεταστικά κέντρα με το σύστημα Vertical Blanking Internal (V.B.I.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλές μέσο. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 6η Απριλίου 2002 ημέρα Σάββατο και την 7η Απριλίου 2002 ημέρα Κυριακή στις Νομαρχίες στις οποίες θα καθορισθούν τα εξεταστικά κέντρα με το πρόγραμμα του διαγωνισμού, το οποίο θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π.Ε.

1. Ελεύθερη ανάπτυξη θέματος γενικότερου ενδιαφέροντος.

2. Συνοπτική απόδοση (περίληψη) κειμένων έως δύο σελίδων, σε εξήντα (60) έως εκατό (100) λέξεις

3. Ιδιωτικό Δίκαιο

α) Αστικό Δίκαιο

Φυσικό πρόσωπο, κατοικία και ικανότητα προς δικαιοπραξία. Νομικά Πρόσωπα Αντιπροσώπευση και πληρεξουσιότητα. Δικαιοπραξίες. Κυριότητα, περιεχόμενο και κτήσης αυτής. Ενοχή, γένεση, αποτελέσματα και απόσβεση αυτής. Κληρονομική διαδοχή εν γένει. Εξ’ αδιαθέτου διαδοχή. Νόμιμη μοίρα. Αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς.

β) Εμπορικό δίκαιο

Έμποροι, Εμπορικές πράξεις – εμπορικές εταιρείες, σύσταση και λύση αυτών – αξιόγραφα.

4. Λογιστική (Συντελεστής 2)

Γενική Λογιστική. Λογιστικές πράξεις τέλους χρήσεως. Ισολογισμός – αποτελέσματα και διάθεση αποτελεσμάτων. Λογιστική εταιριών. Γενικά περί βιομηχανικής λογιστικής. Κόστος – κοστολόγηση. Γενικά περί Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου. Λογιστικά βιβλία και στοιχεία κατά τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ελεγκτική.

5. Οικονομική (Συντελεστής 2).

α) Μικροοικονομική Θεωρία

Θεωρία ζήτησης. Θεωρία παραγωγής και κόστους. Θεωρία αγαθών σε διάφορες μορφές αγοράς. Θεωρία τιμών συντελεστών και διανομής του εισοδήματος. Γενική Οικονομική ισορροπία και Οικονομική της Ευημερίας.

β) Μακροοικονομική Θεωρία

Μακροοικονομική θεωρία και Μακροοικονομικά μεγέθη. Το νεοκλασσικό και κεϋνσιανό υπόδειγμα μακροοικονομικής ισορροπίας. Θεωρίες καταναλώσεων και επενδύσεων. Γενική ισορροπία του οικονομικού συστήματος, ζήτηση και προσφορά μισθού και απασχόληση, ζήτηση χρήματος και επιτόκιο στο κεϋνσιανό και το νεοκλασσικό υπόδειγμα. Περί πληθωρισμού και ανεργίας. Νομισματική και δημοσιονομική πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Τ.Ε.

1. Ελεύθερη ανάπτυξη θέματος γενικότερου ενδιαφέροντος.

2. Συνοπτική απόδοση (περίληψη) κειμένου έως δύο σελίδων, σε εξήντα (60) έως εκατό (100) λέξεις.

3. Ιδιωτικό Δίκαιο.

α) Αστικό Δίκαιο.

Νομικά Πρόσωπα. Κτήση κυριότητας. Κληρονομική διαδοχή εν γένει. Εξ’ αδιαθέτου διαδοχή. Νόμιμη μοίρα. Αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς.

β) Εμπορικό Δίκαιο.

Έμποροι – εμπορικές πράξεις. Εμπορικές εταιρείες. Σύσταση και λύση αυτών.

4. Λογιστική (Συντελεστής 2)

Αρχές Γενικής Λογιστικής, Ισολογισμός – Απογραφή, Λογαριασμοί, Αποσβέσεις (Υπολογισμός – Μέθοδοι), Μικτοί Λογαριασμοί, Τακτοποίηση Λογαριασμών Τέλους Χρήσεως, Λογαριασμοί Τάξεως.

5. Οικονομικά (Συντελεστής 2)

Βασικές Οικονομικές έννοιες. Προσφορά – Ζήτηση – Τιμές. Κόστος Παραγωγής. Ελαστικότητες ζήτησης και προσφοράς. Συμπεριφορά Καταναλωτή και Επιχείρησης. Διεθνές εμπόριο (Βασικές έννοιες), Χρήμα – Πίστη – Τράπεζες (Βασικές έννοιες).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ.Ε.

1. Ελεύθερη ανάπτυξη θέματος γενικών γνώσεων.

2. Συνοπτική απόδοση (περίληψη) κειμένου μιας περίπου σελίδας σε πενήντα (50) έως εβδομήντα (70) λέξεις.

3. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (έτη 1821-1941).

4. Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Ειδικότερα:

Το άτομο και η Πολιτεία. Μορφές πολιτικής οργάνωσης (διάκριση πολιτευμάτων). Η Δημοκρατία και οι μορφές της. Δημοκρατία και Σύνταγμα. Η Ελλάδα ως δημοκρατική πολιτεία (Όργανα και λειτουργίες του Κράτους). Κοινωνία των Πολιτών. Δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη. Διεθνής Κοινότητα – Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνείς Οργανισμοί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Μαθηματικές γνώσεις και δεξιότητες (Συντελεστής 2)

Ερωτήματα και προβλήματα από την ύλη των Μαθηματικών του Γυμνασίου και Λυκείου (κάθε ορθή λύση είναι αποδεκτή ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για τη λύση του προβλήματος).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η βαθμολόγηση των γραπτών τετραδίων θα γίνει από δύο (2) βαθμολογητές ξεχωριστά με κλίματα βαθμών από ένα (1) έως και ογδόντα (80), για κάθε βαθμολογητή, χωρίς να επιτρέπεται η χρήση δεκαδικών ψηφίων.

Το άθροισμα των βαθμών των δύο βαθμολογητών αποτελεί το βαθμό του κάθε μαθήματος.

Όταν από τη βαθμολογία των δύο βαθμολογητών προκύψει για κάθε μάθημα διαφορά στη βαθμολογία πάνω από δέκα (10) μονάδες γίνεται αναβαθμολόγηση του γραπτού από άλλο (τρίτο) βαθμολογητή – αναβαθμολογητή.

Όπου ορίζονται συντελεστές μαθημάτων, βαθμός του μαθήματος για την εξαγωγή του συνολικού βαθμού είναι το γινόμενο του συντελεστή επί το άθροισμα των βαθμών των δύο βαθμολογητών. Όπου δεν έχει οριστεί συντελεστής ως συντελεστής νοείται η μονάδα.

Εάν για συγκεκριμένο μάθημα τεθούν ζητήματα (ερωτήματα) απαντώμενα από τους υποψηφίους σε περισσότερα του ενός τετράδια (γραπτά), ο βαθμός του μαθήματος για κάθε υποψήφιο θα διαμορφωθεί κατ’ αναλογία με τον αριθμό των ζητημάτων (ερωτημάτων) που απαντώνται σε κάθε τετράδιο (γραπτό). Βάση της βαθμολογίας είναι το γινόμενο του αριθμού ογδόντα οκτώ (88) επί το άθροισμα των συντελεστών των μαθημάτων. Τελική βαθμολογία: Αν μεταξύ εκείνων που επέτυχαν τη βάση της βαθμολογικής περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι που δικαιούνται προσαύξηση, ο συνολικός βαθμός τον οποίο έλαβαν στο διαγωνισμό προσαυξάνεται κατά το προβλεπόμενο, κατά περίπτωση, ποσοστό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.