Οι κτηνοτροφοι της Ροδοπης εκπαιδευονται

Ξεκίνησε στην Κομοτηνή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ολιστική προσέγγιση της εκτροφής αιγοπροβάτων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ηλίας Γιάννενας, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος

«Η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων είναι κάτι που θα πρέπει να γίνεται σε όλη τους τη ζωή»

Ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στη Ροδόπη, με τη συμμετοχή αρκετών κτηνοτρόφων της περιοχής μας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κατάρτιση κτηνοτρόφων και ασχολούμενων ευρύτερα με τον κλάδο της Γεωργίας ή νέων που επιθυμούν να καταρτιστούν στην εκτροφή μικρών μηρυκαστικών με τίτλο «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Το έργο υλοποιείται από το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Γεωπονίας του  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Βιομηχανία Ζωοτροφών ΕΛΒΙΖ ΑΕ και την εταιρεία Ευρωφάρμ ΑΕ, με την επιστημονική καθοδήγηση πλειάδας έμπειρων διδασκόντων, καθηγητών και επιστημόνων του κλάδου της φυτικής και ζωικής παραγωγής, και επιστημονικά υπεύθυνος ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ηλίας Γιάννενας, κτηνίατρος και Διευθ/ντής Εργαστηρίου Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής.

Το πρόγραμμα κατάρτισης για την αιγοπροβατοτροφία, που γίνεται μόνο σε Ροδόπη, με τη συμβολή του Συλλόγου Κτηνοτρόφων και του προέδρου του Σάκη Κοσουτζή, και Λήμνο, θα προετοιμάσει μια ομάδα κτηνοτρόφων για να εξελιχθούν σε οργανωμένους εκτροφείς – επιχειρηματίες.

Ελπίδα είναι πως αυτοί θα αποτελέσουν τη «μαγιά» των καταρτισμένων κτηνοτρόφων στις νέες απαιτήσεις για περισσότερο φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση, βελτιώσεις στις σταβλικές εγκαταστάσεις και ορθολογική διατροφή και θα μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

100 ώρες θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης

Το εργαστήριο διατροφής, σημείωσε ο κ. Γιάννενας, ασχολείται με τη διατροφή όλων των ειδών των ζώων, τόσο παραγωγικών όσο και συντροφιάς, παρόλο που φυσικά στο σεμινάριο επικεντρώθηκε στα μικρά μηρυκαστικά.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε την Παρασκευή, αποτέλεσε μια πρόταση προς το ίδρυμα Σταύρος  Νιάρχος για κατάρτιση κτηνοτρόφων, τόσο στον τομέα της διατροφής, αλλά και σε άλλα θέματα που επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους, όπως η εκτροφή των ζώων, η διαχείριση της κοπριάς, η βελτίωση στα κτίρια, η γαλακτοπαραγωγή, το άρμεγμα, τα εμβόλια.

Έτσι θα γίνουν συνολικά 10 θεωρητικά μαθήματα διάρκειας 5 ωρών το ένα στην Κομοτηνή, και αντίστοιχα στη Λήμνο που τρέχει το άλλο κομμάτι του προγράμματος, και σε αυτές τις 50 ώρες θεωρητικής κατάρτισης θα προστεθούν ακόμα 50 πρακτικής εκπαίδευσης, στους στάβλους των κτηνοτρόφων, σε πραγματικά περιστατικά και στην καθημερινή εκτροφή τους.

Δια βίου η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων

«Η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων είναι κάτι που θα πρέπει να γίνεται σε όλη τους τη ζωή» σημείωσε ο κ. Γιάννενας, κάτι που έχει φανεί από όλη την προηγούμενη εμπειρία, τις εκπαιδεύσεις, τις επισκέψεις σε εκτροφές, ερευνητικά έργα και άλλες δράσεις.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους κτηνοτρόφους, είναι να εκπαιδευτούν ώστε να κάνουν ένα πιο σωστό σιτηρέσιο, αλλά και να μάθουν για θέματα ευζωίας, επιδοτήσεων, των υποχρεώσεων που ανακύπτουν από τη νομοθεσία, η διάθεση της κοπριάς και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. «Είναι θέματα που θα τα αντιμετωπίσουν στο μέλλον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες γενιές, και πιστεύουμε πως θα τους βοηθήσει σημαντικά» ανέφερε.

Αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, και είναι της άποψης πως και τα προγράμματα αυτά θα ενισχυθούν, αλλά και οι κτηνοτρόφοι θα βρούνε το δρόμο τους.

Στήριξη από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

Την επιμόρφωση αυτή υποστηρίζει ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Μήλιος, μέλος του τμήματος Ανάπτυξης ανθρώπινου Δυναμικού, εκπροσωπώντας τον επικεφαλής κ. Δημήτρη Βολουδάκη.

Ο οργανισμός έχει πέντε πυλώνες ανάπτυξης, με ένα από αυτούς τα προγράμματα κατάρτισης, που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, και είναι μια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.