Οι Κομοτηναιοι αγκαλιαζουν σιγα σιγα τα ενοικιαζομενα ηλεκτρικα πατινια

Ξεκινώντας με την νεολαία, τα ενοικιαζόμενα πατίνια της εταιρείας Scoot έχουν αρχίσει να βρίσκουν το κοινό τους

Θετικό πρόσημο έχει ο πρώτος μήνας λειτουργίας των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών στην Κομοτηνή, με κύριους χρήστες τη νεολαία, αλλά και αρκετούς μεγαλύτερους, που αυξάνονται με τον καιρό.

Πρόκειται για τα πατίνια της εταιρείας Scoot, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία, σε όλη την πόλη, και μπορεί κανείς (άνω των 18) να τα νοικιάσει, κατεβάζοντας την εφαρμογή της εταιρείας στο έξυπνο κινητό του, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης τους.

Τα πατίνια λοιπόν βρίσκονται σταθμευμένα – απενεργοποιημένα σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, τα οποία ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί, εύκολα και γρήγορα, να εντοπίσει μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.

Τα ηλεκτρικά πατίνια φέρουν σύστημα ακριβούς εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS), ώστε, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να διαπιστωθεί πού βρίσκονται και δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν εκτός εφαρμογής. Με αυτό τον τρόπο εντοπίστηκε πρόσφατα και ένα πατίνι που είχε κλαπεί στην Κομοτηνή, σύμφωνα με τον τοπικό υπεύθυνο κ. Μηνά Σβυντρίδη.

Η μίσθωση των ηλεκτρικών πατινιών γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής, χωρίς την παρέμβαση φυσικού προσώπου, με την απλή και σύντομη εγγραφή του χρήστη στην εφαρμογή και τη χρήση χρεωστικής ή/και πιστωτικής κάρτας, οπότε και μπορεί να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρικό πατίνι.

Ο χρήστης μπορεί, ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εντός του εμφανιζόμενου στην εφαρμογή χάρτη, να διακόψει τη χρήση του ηλεκτρικού πατινιού (επίσης χωρίς την παρέμβαση φυσικού προσώπου), οπότε διακόπτεται η χρέωση του χρήστη και απενεργοποιείται το ηλεκτρικό πατίνι, ενώ υπάρχει και δυνατότητα πρόσκαιρης παύσης λειτουργίας, με μειωμένη χρέωση.

Ενθαρρυντικός ο Αύγουστος

Η ανταπόκριση από τον πρώτο μήνα παρουσίας των ηλεκτρικών πατινιών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με τον κ. Σβυντρίδη να επισημαίνει πως ξεκίνησαν μέσα στον Αύγουστο ώστε να δουν τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν, και αν θεραπεύσουν τυχόν «παιδικές» αρρώστιες στη χρήση τους και να προσαρμοστούν αναλόγως, ώστε από το Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν κανονικά.

Άλλωστε, όπως ανέφερε, το ανάγλυφο της Κομοτηνής στηρίζει την λειτουργία τους, καθώς και οι υφιστάμενες υποδομές, ώστε τα πατίνια, τα οποία πανευρωπαϊκά γνωρίζουν σημαντική άνθηση, να μπορέσουν να είναι λειτουργικά και εδώ.

Τα πατίνια προς το παρόν τα χρησιμοποιούν κυρίως νέοι, αλλά περιμένουν όσο εξοικειώνεται ο κόσμος, να αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν και μεγαλύτερες ηλικίες, μιας και απευθύνονται επίσης σε εργαζόμενους ή σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά και σε άλλους.

Η πλειοψηφία αυτή τη στιγμή είναι νεολαία, παρόλο που κάποιοι το χρησιμοποιούν για μετακινήσεις, ενώ περιμένουν ότι θα δουν περισσότερη χρήση και με την έλευση των φοιτητών στην πόλη μας.

Βέβαια το γεγονός ότι γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής μπορεί να δυσκολέψει κάποιους μεγαλύτερους, αλλά ελπίζουν πως σταδιακά θα μπουν όλοι όσοι θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν στο πνεύμα αυτό.

Συνεχής παρακολούθηση στα πατίνια

Ειδικά για την ασφάλεια των πατινιών, όπως ανέκυψε με την πρόσφατη κλοπή, ο κ. Σβυντρίδης σημείωσε πως παρόλο που το πατίνι είχε φορτωθεί σε αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό χώρο, όπου έγινε αποσύνδεση όλων των μερών του, χρησιμοποιώντας το στίγμα του πατινιού, εντοπίστηκαν άμεσα.

Άλλωστε σε όλες τις πόλεις που λειτουργεί η εταιρεία, και για τα επτά πατίνια που έχουν κλαπεί οι δράστες έχουν συλληφθεί ή ταυτοποιηθεί.

Τα πατίνια βέβαια, όταν χρησιμοποιούνται κανονικά, μπορούν να αφεθούν από τον χρήστη σε δημόσιο χώρο στον προορισμό τους, και εν καιρώ έρχεται η εταιρεία, τα μαζεύει και τα ξαναφορτίζει, εκτός βέβαια και αν κάποιος άλλος χρήστης βρήκε βολικό ένα κοντινό πατίνι μέσα από την εφαρμογή και το χρησιμοποίησε.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι για τα πατίνια τα παρακολουθούν συνέχεια, και αν έχουν αφεθεί σε σημείο που εμποδίζουν, ειδοποιούνται, και τα μετακινούν σχεδόν άμεσα.

Αυτή τη στιγμή βλέπουν πώς θα πάει η χρήση των υφιστάμενων πατινιών, και αν κριθεί απαραίτητο θα αυξηθούν, ενώ στο μέλλον η Scoot έχει σκοπό να διαθέσει προς ενοικίαση και ηλεκτρικά μηχανάκια, αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια σκέψη να έρθουν στην Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.