Οι εργαζομενοι της Ροδοπης πανε ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία στη μεγάλη διαμαρτυρία, που προγραμματίζεται για το προσεχές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, εν όψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης, θέλουν να έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού μας. Προς τον σκοπό αυτό θα διατεθούν λεωφορεία από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και από το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να μεταφερθούν δωρεάν στη συμπρωτεύουσα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν διαδοχικά από το Εργατικό Κέντρο τις ώρες 11 το πρωί και 1 και 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ σημείο συνάντησης των διαδηλωτών έχει οριστεί το άγαλμα του Βενιζέλου, στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Γιώργος Ιωαννίδης «Τους ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου»

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού χθες οι τοπικές οργανώσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, κάλεσαν τον κόσμο της Ροδόπης να δώσει δυναμικό «παρών» και να στείλει το δικό του μήνυμα προς την κυβέρνηση. «Θα χυθεί αίμα για να ικανοποιηθεί η τρόικα», προέβλεψε ο πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, επικαλούμενος το σχέδιο διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, που ήδη υλοποιείται. Ο ίδιος αμφισβήτησε το κατά πόσον η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι «τους ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου». «Τους ενδιαφέρει να πέσει στα χέρια των δανειστών το «φιλέτο» ή τα «φιλέτα» του δημόσιου τομέα», συνέχισε, «και αυτό προγραμματισμένο και βήμα-βήμα το υλοποιούν, αποστερώντας τον δημόσιο τομέα από στελέχη, από δυναμικό το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπηρεσιών του, με αποτέλεσμα όλες οι υπηρεσίες σήμερα να υπολειτουργούν. Προκαλούμε την κυβέρνηση να μας πει έστω και μία υπηρεσία, που έχει υπεράριθμο προσωπικό. Αισιοδοξεί η κυβέρνηση, μετά από απαίτηση της τρόικας, να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στις 450.000. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο αριθμεί 663.000 υπαλλήλους, μαζί με τις ΔΕΚΟ, τους ένστολους και γενικά όσους πληρώνει το ελληνικό κράτος. Είναι όμως στο 8% του ενεργού πολιτικού προσωπικού, που έχει η χώρα μας, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες, που ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 15-17%. Άρα έχουμε σχεδόν τους μισούς υπαλλήλους από όσους έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ολοφάνερο γίνεται πλέον ότι η κυβέρνηση οδηγεί προς διάλυση τον δημόσιο τομέα και κανένα στόχο δεν έχει να στελεχώσει τη δημόσια διοίκηση, να την εκσυγχρονίσει και να την αναβαθμίσει, ούτως ώστε να παρέχει υπηρεσίες ικανοποιητικές προς τον πολίτη, με σύγχρονες μεθόδους».

«Οι πολίτες να ξεφύγουν από την ατομικότητά τους και να μπουν στη φάση της συλλογικότητας»

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πλεύση στην πολιτική που υλοποιεί, ενώ απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους και προς την ελληνική κοινωνία γενικότερα, ζήτησε να αντιληφθούν τα μέτρα, που παίρνονται εις βάρος τους, να ξεφύγουν από την ατομικότητά τους και να μπουν στη φάση της συλλογικότητας, ούτως ώστε όλοι μαζί να αντιδράσουμε, για να πετύχουμε αυτό που χρειάζεται ο τόπος». «Δηλαδή την ανάπτυξη, την οποία επαγγέλλεται η κυβέρνηση, αλλά δεν κάνει ούτε ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε.

Γιώργος Χατζηαθανασίου «Τουλάχιστον 45% η ανεργία στο νομό Ροδόπης»

Από την πλευρά του, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ο κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου, περιέγραψε αρχικά με μελανά χρώματα τα επίπεδα της ανεργίας στο νομό Ροδόπης, υποστηρίζονται ότι το πραγματικό της ποσοστό υπολογίζεται τουλάχιστον σε 45%. «Ενώ μέσω των καταγεγραμμένων στοιχείων φαίνεται ότι η ανεργία στο νομό Ροδόπης είναι 27%», σημείωσε, «ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερη, τουλάχιστον 45%». «Καθημερινά χάνονται θέσεις εργασίας παντού», συνέχισε, «και η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής έχει ερημωθεί. Έχουν μείνει 5 εργοστάσια να δουλεύουν αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστά. Αλλά και σε αυτά τα εργοστάσια, που λειτουργούν, είναι 4 και 5 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, δηλαδή στην ουσία είναι άνεργοι, αφού δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται».

«Η αδιαφορία των εργαζομένων δεν οδηγεί πουθενά»

Μετά ταύτα, κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να δώσει τη δυνατότητα στην πραγματική οικονομία να αναπτυχθεί με επενδύσεις οι οποίες θα είναι σοβαρές, ενώ στο μήνυμα του προς τους εργαζόμενους, που επιδεικνύουν αδιαφορία απέναντι στις κινητοποιήσεις, τόνισε ότι «δεν οδηγεί πουθενά η αδιαφορία», και ξεκαθάρισε, «πρέπει να αντιδράσουμε στις πολιτικές αυτές και να συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν στο εξής από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

 

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος «Υπάρχει ελπίδα και εξαρτάται από εμάς»

«Όταν ξεκίνησε η κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης, κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, «μας έλεγαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο». «Ξέχασαν να μας πουν όμως», πρόσθεσε, «ότι ο πόλεμος γίνεται εναντίον του ελληνικού λαού και ουσιαστικά έχουν στρέψει τα πυρά εναντίον μας». «Πολλοί συμπολίτες, εργαζόμενοι, άνεργοι», συνέχισε, «αναρωτιούνται γιατί δεν κινείται κανείς, γιατί δεν ξεσηκώνεται κανένας». «Καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», επισήμανε, «ξεκινώντας από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Αν στη Θεσσαλονίκη είμαστε πολλές χιλιάδες, που θα έχουμε βρεθεί εκεί για να αντιδράσουμε σε αυτές τις πολιτικές που καταρρακώνουν τον ελληνικό λαό, τότε θα τους αναγκάσουμε να αλλάξουν πολιτική. Υπάρχει ελπίδα και εξαρτάται από εμάς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.