Οι επιχειρηματιες της Τουρκιας αντιδρουν στην αυξηση του ηλεκτρικου ρευματος

Αναρτούν τους λογαριασμούς στην είσοδο των επιχειρήσεων

Η Τουρκία μπήκε στο νέο έτος με αυξήσεις στο φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Η αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί αντιδράσεις σε όλη την Τουρκία.

Οι πολίτες συγκεντρώνονται μπροστά σε εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι καταστηματάρχες αντιδρούν στις αυξήσεις κολλώντας λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στους εισόδους των επιχειρήσεων τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν δήλωσε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι ότι θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. «Πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα ρύθμιση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος» δήλωσε συγκεκριμένα και συνέχισε «ο Πρόεδρός μας έδωσε τις οδηγίες, παρακολουθεί στενά τη διαδικασία. Θα δούμε τα αποτελέσματα σύντομα. Θα γίνουν νέα βήματα για να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση του πολίτη».

Σύμφωνα με τη νέα εφαρμογή, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν με ρυθμούς που κυμαίνονταν από 52% έως 130% κατά μέσο όρο για οικιακές, βιομηχανικές και εμπορικές ομάδες συνδρομητών και η μηνιαία κατανάλωση 150 kWh ορίστηκε ως το κρίσιμο όριο.

«Ορίστε, ελάτε να κόψτε την ηλεκτρική ενέργεια μας»

Ο Σύλλογος Πολιτισμού και ευκτήριος οίκος Τζεμ των Αλεβιτών «Γκαρίπ Ντεντέ», ο οποίος βρίσκεται στο Κιουτσούκ – Τσεκμετζέ Κωνσταντινούπολης, καταχωρήθηκε στο τιμολόγιο επιχειρήσεων και έτσι του χρεώθηκε 30.060 λίρες λογαριασμό για το ηλεκτρικό ρεύμα και 11.847 λίρες λογαριασμό για φυσικό αέριο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Τζελάλ Φιράτ δήλωσε ότι η Ομοσπονδία των Συλλόγων Αλεβιτών αποφάσισε να μην εξοφλήσει το λογαριασμό και θα απευθυνθεί στο δικαστήριο.

Ο Φιράτ με ανάρτηση του στο Twitter τόνισε: «Ορίστε, ελάτε να κόψτε το ρεύμα μας. Ο ευκτήριος οίκος Τζεμ των Αλεβιτών δεν είναι επιχείρηση, αλλά ένας τόπος λατρείας. Θέλουμε να μας παρέχονται όποια δικαιώματα χορηγούνται σε άλλους οίκους λατρείας σε αυτή τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του κόμματος DEVA, Αλή Μπαμπατζάν, σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, μοιράστηκε το τιμολόγιο που στάλθηκε στον ευκτήριο οίκο Τζεμ των Αλεβιτών δηλώνοντας ότι «το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας του ευκτήριου οίκου Τζεμ πρέπει να καλύπτεται από το Δημόσιο Ταμείο».

Απειλούνται οι επιχειρήσεις 

Ορισμένες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υποστηρίζουν ότι το μέλλον τους απειλείται.

Ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Μανίσα επεσήμανε ότι το ενοίκιο του καταστήματος είναι 4 χιλιάδες λίρες και ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος 23 χιλιάδες λίρες.

Στην Αττάλεια, μερικά καταστήματα ανάρτησαν πανό στις βιτρίνες των καταστημάτων τους που περιγράφουν λεπτομερώς τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κίνημα αυτό έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Τουρκίας.

Ο Μεχμέτ Τουντζάϊ Γιλντιρίμ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γκαζιάντεπ, δήλωσε ότι οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Πρέπει να καθοριστεί ένα ειδικό όριο για τις επιχειρήσεις μας στο τιμολόγιο, πρέπει να γίνει έκπτωση. Η παραγωγή, η απασχόληση και επομένως η οικονομία θα υποφέρουν πολύ εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αύξηση» υπογράμμισε.

Ορισμένα εστιατόρια και καφετέριες χρεώνουν τις θερμαντήρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg HT, τέλη ανοίγματος θερμαντήρων έχουν αρχίσει να χρεώνονται σε μικρά εστιατόρια και καφετέριες. Σε ορισμένες περιοχές, οι επιχειρήσεις δεν δέχονται πελάτες που παραγγέλνουν κάτω από 30-40 λίρες. Για το αυξημένο κόστος ενέργειας, οι πελάτες που κάθονται σε εξωτερικούς χώρους χρεώνονται μεταξύ 5 και 15 λιρών ανά ώρα για θερμαντήρες. Επίσης ορισμένα εστιατόρια δεν σερβίρουν τσάι και καφέ κατά τις ώρες αιχμής.

Ο Ραμαζάν Μπινγκόλ, πρόεδρος του Σύλλογος Εστιατορίων και Τουρισμού (TÜRES), ανέφερε ότι ορισμένα καφέ και εστιατόρια έχουν καταφύγει σε αυτό το σύστημα για να παραμείνουν ανοιχτά λόγω του αυξημένου κόστους. «Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, των τιμών των τροφίμων, η παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, η έλλειψη ενέργειας μας επηρεάζουν. Καταφεύγουν σε αυτό το σύστημα για να μην υποστούν ζημίες λόγω αυξημένου κόστους» υποστήριξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.