Οι ελληνο-ινδικες οικονομικες και στρατηγικες σχεσεις αναλυθηκαν σε συνεδριο στην Αθηνα
Ένα σημαντικό και επίκαιρο διεθνές συνέδριο διοργανώθηκε από το νεοσύστατο Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Οικονομίας πριν λίγες μέρες στην Αθήνα με τη στήριξη 4 Υπουργείων. Έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο στις 15-16 Σεπτεμβρίου και συνδιοργανώθηκε από το διεθνές Think Tank HORASIS (Όρασις).
Έλαβαν μέρος 300 σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι περισσότεροι Έλληνες, Ινδοί, αλλά και πολλοί Γερμανοί και Αμερικάνοι.
Θέμα του ήταν πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη και αντιστρόφως. Τι χρειάζεσαι η χώρα για να το πετύχει και πώς μπορούν να αναπτυχθούν δραστικά οι ελληνο-ινδικές οικονομικές και στρατηγικές σχέσεις.
Ο συντοπίτης μας και πολιτευτής της ΝΔ Φάνης Κωφίδης ήταν ως πρόεδρος του Σωματείου ΕΑΝΟΣ συντονιστής σε ένα διεθνές πάνελ με θέμα: Οι ελληνικές υποδομές για το μέλλον, όπου συζητήθηκαν το ποιες υποδομές και τι διασύνδεση υλικών και άυλων υποδομών χρειάζεται η Ελλάδα για να παίξει τον απαιτητικό ρόλο της γέφυρας Ινδίας-Ευρώπης, και εξετάστηκαν οι προτεραιότητες, η χρηματοδότηση και οι παράγοντες που επιδρούν στην πορεία υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού σχεδιασμού.
Στο πάνελ αυτό, επίσης τόσο μέσω των ερωτήσεων όσο και μέσω των θεματικών που συζητήθηκαν, αναδείχτηκαν οι δυνατότητες, αλλά και ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι συνομιλητές στις τοποθετήσεις του κ. Κωφίδη για τις ευκαιρίες και πλεονεκτήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης, με κυρίαρχη τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της, των λιμανιών, του οδικού δικτύου, του ενεργειακού ρόλου της, της πρωτογενούς παραγωγής και των προϊόντων μας, της εμπορικής διασυνδεσιμότητας, της προοπτικής για σύγχρονα Logistic, της προσφοράς των ΒΙΠΕ μας, αλλά και του έμψυχου υλικού που διαθέτει. Πρωτεύοντα ρόλο μπορεί να παίξει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μέσω της σύνδεση της Γνώσης με τη σύγχρονη τεχνολογία και τις εφαρμογές που απαιτούνται στην εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, εάν συνυπολογιστεί και η τεράστια δεξαμενή εξειδίκευσης και σύγχρονης Τεχνογνωσίας που διαθέτει η Ινδία.
Το Συνέδριο έθεσε τις βάσεις για περισσότερες και στοχευμένες δράσεις στο άμεσο μέλλον.
Όπως τόνισε ο κ. Κωφίδης «το πολύ ελπιδοφόρο αυτό ταξίδι μόλις ξεκίνησε», δεδομένης και της ιδιότητάς του ως ειδικού Συμβούλου Ανάπτυξης, Προγραμματισμού και Επικοινωνίας του ΕλληνοΙνδικού Επιμελητηρίου για την περιοχή της Αν. Μακεδονίας & Θράκης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.