Οι ευκαιριες και οι υποχρεωσεις του επομενου διαστηματος για τους ιδιοκτητες ακινητων

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Χρύσα Κυριακούση για τα εν εξελίξει προγράμματα αλλά και τα SOS για την αποφυγή προστίμων και επιπλέον φορολογίας

Νέες ευκαιρίες αλλά και υποχρεώσεις «τρέχουν» αυτήν την περίοδο αλλά και επίκεινται μετά το Πάσχα και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας.

Αφενός μεν τα προγράμματα από πλευρά της πολιτείας είτε για την αγορά είτε για την ανακαίνιση σπιτιών, αφετέρου οι υποχρεώσεις που η ιδιοκτησία συνεπάγεται, όπως η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ που αναμένεται μετά το Πάσχα αλλά και μια σειρά προθεσμιών που θα πρέπει αυτοί να τηρήσουν ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ή επιπλέον φορολογία.

Για το σύνολο των «ανοιχτών» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ζητημάτων μίλησε το πρωί της Παρασκευής, 7 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων ν.Ροδόπης κ. Χρύσα Κυριακούση, εκκινώντας από τις «ευκαιρίες» που αυτή τη στιγμή υπάρχουν, τόσο για την αγορά όσο και για την ανακαίνιση υφιστάμενων κατοικιών.

Η ίδια ξεκίνησε από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας για 10.000 νέους και νέες ηλικίας 25 έως 39 ετών. Πρόκειται όπως εξήγησε για ένα πρόγραμμα χορήγησης άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους, για δάνεια έως 150.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο για το 75% του ποσού του δανείου, γεγονός που όπως επεσήμανε δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα στην αγορά, και άτοκο για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες. Η ίδια αναφέρθηκε αναλυτικά στα πλεονεκτήματα, τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ακινήτων αλλά και των δικαιούχων του προγράμματος, σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως «όσοι πραγματικά έχουν τις προϋποθέσεις θα κερδίσουν από αυτό το πρόγραμμα».

Η ίδια στάθηκε και στα χαρακτηριστικά των ακινήτων που απαιτείται παλαιότητα τουλάχιστον 15ετίας, για να εξηγήσει πως «το πρόγραμμα επιδιώκει να στείλει τους νέους ιδιοκτήτες σε σπίτια όχι απόλυτα καινούργια, γεγονός που δικαιολογεί και το ύψος της επιδότησης, καθώς ένα καινούργιο σπίτι δεν αγοράζεται με 150.000 ευρώ». Ερωτηθείσα σχετικά με την διαθεσιμότητα ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια στην Κομοτηνή και την Ροδόπη ευρύτερα αλλά και την κατατεθειμένη άποψη από πλευράς επαγγελματιών μεσιτών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω ανυπαρξίας αυτών, η ίδια διαφώνησε, εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, απλώς «ενδεχομένως κάποιοι ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις τέτοιων εξαγγελιών τα κρατούν στοχεύοντας σε μεγαλύτερες τιμές πώλησης στο απώτερο μέλλον».

Πέρα από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» εν εξελίξει βρίσκονται και τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» που αφορούν αμφότερα σε παλαιές κατοικίες, δια μέσου των οποίων βασική επιδίωξη της πολιτείας είναι τα σπίτια αυτά να βγουν στην αγορά.

Η ίδια εξήγησε πως σε ό,τι αφορά το πρώτο, το κράτος επιδοτεί την επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση σε ποσά έως 10.000 ευρώ και ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, βασική προϋπόθεση του προγράμματος αυτού είναι το σπίτι να είναι κενό για τουλάχιστον τρία χρόνια, το ακίνητο δηλαδή να μην έχει δηλωθεί ως μισθωμένο αλλά αντίθετα να δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, καθώς κινείται στην λογική ότι «εφόσον το έχεις κλειστό και δεν το νοικιάζει, σου δίνω λίγα λεφτά, ενδεχομένως προσθέτεις και εσύ, το φτιάχνεις και το βγάζεις στην αγορά».

«Ζεστό» χρήμα προσφέρει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους» για ανακαίνιση σπιτιού με εργασίες που μπορεί να επιδοτηθούν με ποσά ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ, έχοντας μάλιστα, όπως τόνισε η ίδια, διπλό στόχο. Αφενός την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού και αφετέρου την ανακαίνισή του, με πράγματα που το σκέλος του «Εξοικονομώ» δεν επιτρέπει.

Εκκίνηση υποχρεώσεων με τον ΕΝΦΙΑ

Πέραν των ευκαιριών, μετά το Πάσχα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς αναμένεται η εκκίνηση του δεκαμήνου πληρωμών του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος «λογαριασμός» θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ πολύ νωρίτερα έως 12 Απριλίου θα πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις του Ε9 πάνω στο οποίο στηρίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

Η κ. Κυριακούση εφιστά την προσοχή στην κατάθεση των διορθώσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαγραφές ακινήτων που «άλλαξαν χέρια» είτε μέσω πώλησης, είτε μεταβίβασης κ.ο.κ. τα οποία και θα πρέπει να διαγραφούν άμεσα. Αντίστοιχα οποιοδήποτε ακίνητο απέκτησε κανείς εντός του 2022 είτε μέσω κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.α. αλλά και πιθανές διορθώσεις τετραγωνικών μέσω τακτοποίησης ή αυθαίρετα θα πρέπει να δηλωθούν άμεσα στο Ε9, ούτως ώστε να αποφύγουμε πιθανά πρόστιμα, με την ίδια να υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά πως πέραν των λογιστών και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν έλεγχο των δηλωθέντων.

Έως τις 30 Ιουνίου οι δηλώσεις για τις λύσεις μισθώσεων

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την δήλωση των λύσεων παλαιών μισθώσεων. Ένα νέο μέτρο όπως εξήγησε που αφορά σε όλες τις παλιές μισθώσεις που έχουν λήξει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και οι οποίες παρέμεναν στην σχετική πλατφόρμα του taxisnet από το 2014 και μετά. Όπως τόνισε η ίδια οι ιδιοκτήτες είχαν μέχρι τώρα την υποχρέωση να κάνουν λύση των μισθώσεων όχι όμως και να διαγράφουν την σχετική καταχώρηση στο σύστημα, με το νομοθέτη πλέον να αποφαίνεται πως έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει το «ιστορικό» αυτό να διαγράφεται, αν και εφόσον οι μισθώσεις έχουν λυθεί και εκκαθαριστεί. «Ο νομοθέτης μας λέει ότι αν δεν τα σβήσετε θα τις θεωρήσω ενεργείς και  μπορεί να μας επιβάλουν πρόστιμα, δηλαδή ότι εισπράττονται αυτά τα ενοίκια» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να προβούν σε καμία κίνηση αν και εφόσον η μίσθωση δεν είναι εκκαθαρισμένη, αν δηλαδή ο ενοικιαστής οφείλει ή δεν έχει παραδώσει κλειδιά κτλ. περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να απευθυνθούν στους δικηγόρους τους.

Νέο μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων για ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές

Το προαναφερθέν «σβήσιμο» των παλαιών μισθώσεων αφορά και στο νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων από την ΑΑΔΕ, που βρίσκεται προ των πυλών και το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, «σφίγγοντας τον κλοιό» γύρω από τους φορολογουμένους που «ξεχνούν» να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους στην Εφορία ή εμφανίζουν σκόπιμα στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη κλπ).

Το νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές ακινήτων, ενώ το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Παράλληλα, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.