Οι αυξησεις στο ρευμα «απειλουν» τη βιωσιμοτητα των ΔΕΥΑ ολης της χωρας

Αυξήσεις άνω του 80% στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής

Για υπέρογκες αυξήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στράτος Τσακιρίδης υπογραμμίζοντας την ανάγκη μέτρων από πλευράς της πολιτείας ώστε να μην μετακυλήσει το κόστος στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Η κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους που «απειλεί» ακόμα και την βιωσιμότητα ΔΕΥΑ σε όλη την χώρα που βλέπουν τους λογαριασμούς ρεύματος τους αυξημένους ακόμα και κατά 90% αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη και υπηρεσιακών στελεχών, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Η συνάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια συσκέψεων της ΚΕΔΕ που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου, αλλά και της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) με τον κ. Πέτσα, κατόπιν της συνεδρίασης του δ.σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κατά την οποία εκφράστηκε η έντονη ανησυχία και αγωνία του για τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα που εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. στο 40 % περίπου στο σύνολο του λειτουργικού τους κόστους.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ συζητήθηκαν η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους που απειλεί με κατάρρευση τους Δήμους, ενώ επικεντρώθηκε και στα προβλήματα βιωσιμότητας των ΔΕΥΑ που αν μη τι άλλο θεωρούνται ξεχωριστές περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης οικονομικής στήριξης, αφού διακινούν το πιο πολύτιμο αγαθό για την ανθρώπινη ζωή, το νερό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από 50 ΔΕΥΑ όλης της χώρας, το επιπλέον ενεργειακό κόστος που καλούνται να πληρώσουν δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο, ούτε μπορεί να «συμπιεστεί» δεδομένου ότι πρόκειται για ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, με τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ και των Δήμων κατ’ επέκταση να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου προς την πολιτεία για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας ούτως ώστε το αυξημένο κόστος να μην μετακυλήσει στους λογαριασμούς των δημοτών.

Αυξήσεις του 80-90% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος τόσο της διοίκησης του Δήμου όσο και της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, να μην μετακυλήσει οποιαδήποτε επιπλέον «βάρος» στους λογαριασμούς των δημοτών εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 3 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», επισημαίνοντας ωστόσο πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε «τα τελευταία τιμολόγια της ΔΕΗ στην ΔΕΥΑΚ είναι υπέρογκα  με αυξήσεις οι οποίες αγγίζουν το πανελλαδικό παράδειγμα του 80-90% και ενώ υπήρχε πάντα οφειλή στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δυστυχώς τώρα θα την δούμε να αυξάνεται σε τέτοιο σημείο που ενδεχομένως κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο βάρος του ενεργειακού κόστους».

Να μην μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές

Όπως έκανε σαφές ο ίδιος «δεν θέλουμε για κανένα λόγο για την επιβίωση της επιχείρησης να αυξήσουμε τα τιμολόγια των καταναλωτών» τονίζοντας ότι αυτό έχει τεθεί στο σύνολο των συναντήσεων με την κεντρική πολιτεία, η οποία, όπως εξήγησε, θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Ε.Δ.Ε.Υ.Α έχει καταθέσει ήδη μια σειρά προτάσεων προς την κεντρική διοίκηση όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, επί των οποίων ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και καμία απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία.

Στο γεγονός της αστικής χρέωσης με την οποία τιμολογούνται οι ΔΕΥΑ στάθηκε και ο κ.Τσακιρίδης εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για «απαράδεκτο» γεγονός που θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα με διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης.

Αν αυτό δεν γίνει όπως τόνισε τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δεδομένου ότι τουλάχιστον για τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής δεν υπάρχει ανοιχτό μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο αυξήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Καμία αύξηση τα τιμολόγια των δημοτών από το 2008

Μάλιστα όπως έκανε σαφές ο ίδιος η τελευταία αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Κομοτηνής έγινε το 2008, ενώ τα τελευταία 14 χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως αύξηση, με τον ίδιο να επισημαίνει πως «κατά την άποψή μας σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να παραμείνουμε γιατί ειδικά την περίοδο που μιλάμε ο κόσμος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με αυξημένα τιμολόγια, είτε αυτά αφορούν στο ρεύμα, είτε στο πετρέλαιο, είτε ακόμα και στο φυσικό αέριο».

Ερωτηθείς σε σχέση με την ευρύτερη λειτουργία της επιχείρησης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής έκανε λόγο για συνέπεια και συνέχεια που διέπει την διοίκηση της επιχείρησης που βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με τα έργα που συνεχίζονται και από τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά και τα έργα οι εντάξεις των οποίων αναμένονται το επόμενο διάστημα.  Μάλιστα όπως έκανε γνωστό «είμαστε στα πρόθυρα μιας πολύ σημαντικής ένταξης, ενός καίριου για την περιοχή έργου, για το οποίο αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος».

Κατανόηση από τους πολίτες για τις φθορές από τα έργα φυσικού αερίου

Κλείνοντας ο κ.Τσακιρίδης θέλησε να απευθυνθεί προς τους δημότες της Κομοτηνής ζητώντας «συγνώμη» για την ταλαιπωρία που δημιουργούν βλάβες και σπασίματα αγωγών ύδρευσης κυρίως στο κέντρο της πόλης κατά την διάρκεια των έργων διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου, εξηγώντας πως ναι μεν δεν αφορούν στην ευθύνη της ΔΕΥΑΚ ωστόσο τα συνεργεία της επεμβαίνουν άμεσα για την αποκατάσταση των όποιον φθορών.

«Όταν γίνεται έργο, ειδικά αυτού του μεγέθους, θα έχουμε και φθορές και σπασίματα ωστόσο ελπίζουμε να έχουμε την κατανόηση των δημοτών και να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο ούτως ώστε να επανέλθουμε σε μια πιο ήρεμη κατάσταση το συντομότερο δυνατόν»  κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.