Οδευουν ξανα προς την ανεργια, παγιδευμενοι στα γραναζια της γραφειοκρατιας

Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη λήξη των συμβάσεων 5μηνης διάρκειας, που υπέγραψαν το καλοκαίρι όσοι επιλέχτηκαν για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στη Ροδόπη, δε συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με την καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους 3 από τους 5 μήνες, που έχουν εργαστεί. Πρόκειται για περίπου 1170 εργαζόμενους, που στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας βρήκαν μια σανίδα σωτηρίας, ξεφεύγοντας πρόσκαιρα από το φάσμα της ανεργίας και ευελπιστώντας πως θα αποκομίσουν ορισμένα οικονομικά οφέλη ώστε να καλύψουν τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των οικογενειών τους. Δυόμισι μήνες μετά από την πρόσληψή τους, στα μέσα περίπου του περασμένου Σεπτεμβρίου, μερίδα εργαζομένων της Κοινωφελούς που απασχολούταν στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, προχώρησε στις πρώτες κινητοποιήσεις, για το λόγο ότι ουδεμία αποζημίωση για την εργασία τους δεν τους είχε καταβληθεί μέχρι τότε. Λίγες ημέρες αργότερα, το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε σχετικό κονδύλι και στους εργαζόμενους καταβλήθηκαν χρήματα, που αντιστοιχούσαν σε δυο μήνες εργασίας.

Έντονη ανασφάλεια στις τάξεις των εργαζομένων

Πλέον οι εργαζόμενοι, ενώ βλέπουν όλο και πιο κοντά την πόρτα της εξόδου από το Πρόγραμμα, αφού οι σχετικές συμβάσεις τους θα αρχίσουν να λήγουν από τα τέλη του τρέχοντος μήνα και ως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, έχουν να αντιμετωπίσουν και μια έντονη ανασφάλεια σχετικά με την καταβολή του υπολοίπου των χρημάτων, που αντιστοιχούν στους τρεις τελευταίους μήνες της εργασίας τους. Την Τρίτη το πρωί στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής μερίδα εργαζομένων ξεσηκώθηκε εκ νέου, διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση απόδοσης των δεδουλευμένων, κινητοποίηση που δεν είχε μεγάλη διάρκεια ωστόσο, αφού όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ουδείς έδωσε σημασία για να τους αφουγκραστεί και να ακούσει τα αιτήματά τους.

Πριν από τα Χριστούγεννα η καταβολή άλλων 2 μισθών

Σε επικοινωνία μας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, που είναι ο φορέας υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για 1020 τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς στη Ροδόπη, ενημερωθήκαμε για τη διαδικασία που ακολουθείται για την έγκριση των σχετικών κονδυλίων από το Υπουργείο Εργασίας, δίχως ωστόσο να καταστεί εφικτός ο προσδιορισμός ενός ακριβούς χρονοδιαγράμματος για την εκταμίευση των υπόλοιπων τριών μηνιάτικων των εργαζομένων. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων καταβάλλονται σε τρεις δόσεις, σε πρώτη φάση το 40%, ήτοι δυο μισθοί, σε δεύτερη φάση άλλο ένα 40%, δηλαδή άλλοι δυο μισθοί, και σε τρίτη φάση το υπόλοιπο 20%, δηλαδή ο μισθός που αντιστοιχεί στον τελευταίο μήνα εργασίας. Ενώ λοιπόν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της καταβολής των δυο πρώτων μισθών, οι δικαιούχοι φορείς, εν προκειμένω οι δήμοι- είχαν την υποχρέωση να συγκεντρώσουν και να αποστείλουν στο Υπουργείο τις υπογραφές των εργαζομένων, με τις οποίες βεβαιωνόταν η είσπραξη των χρημάτων. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε πρόσφατα και οι σχετικοί φάκελοι έχουν παραπεμφθεί για έλεγχο στην διαχειριστική επιτροπή του Υπουργείου. Μόλις ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο στάδιο του έλεγχου, η οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου θα κληθεί να εγκρίνει την αποταμίευση των χρημάτων της επόμενης δόσης της μισθοδοσίας, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η σχετική εντολή πληρωμής και το ΚΜΟΠ να δρομολογήσει την κατανομή των χρημάτων στους εργαζόμενους. Για την ολοκλήρωση των παραπάνω γραφειοκρατικών διαδικασιών, η εκτίμηση είναι ότι είναι ότι αυτή δε θα έχει επιτευχθεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, πιθανότατα όμως στις παραμονές των γιορτών των Χριστουγέννων.

Απαγορευτικός ο προσδιορισμός χρονοδιαγράμματος για την καταβολή του τελευταίου μισθού

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του υπόλοιπου 20% της συνολικής μισθοδοσίας, δηλαδή του τελευταίου μηνιάτικου των εργαζομένων, εδώ πραγματικά κρίνεται απαγορευτικός ο οποιοσδήποτε προσδιορισμός χρονοδιαγράμματος. Κι αυτό, διότι προβλέπεται να ακολουθηθεί εκ νέου η ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται ξανά στο έλεος της γραφειοκρατίας, μην έχοντας καν τη δυνατότητα να αντιδράσουν με κάποια μορφή κινητοποίησης.

Αποκλείεται το ενδεχόμενο συνέχισης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Σε ό,τι αφορά, επίσης, το ενδεχόμενο υλοποίησης δευτέρου κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ενδεχόμενο στο οποίο έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους χιλιάδες άνεργοι αλλά και νυν εργαζόμενοι, που θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας σε λίγες ημέρες, τα μηνύματα που έρχονται από το Υπουργείο Εργασίας κρίνονται απογοητευτικά. Για την ακρίβεια, σε αυτή τη φάση αποκλείεται το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το συγκεκριμένο Πρόγραμμα.

 

«Παράπλευρες απώλειες» στους δικαιούχους φορείς

Απώλεια σημαντικού έμψυχου δυναμικού

Σημειώνεται, τέλος, ότι πέρα από το «Γολγοθά» με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας, ουκ ολίγα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν το προσεχές διάστημα και οι δικαιούχοι φορείς, όπως δήμοι, σωματεία, σύλλογοι κ.λπ., που ενισχύθηκαν σημαντικά τους προηγούμενους μήνες από το έμψυχο δυναμικό, που απέκτησαν μέσω του Προγράμματος. Στο δήμο Κομοτηνής και σε έναν κρίσιμο τομέα, που είναι αυτός της Καθαριότητας, ήδη έχουν προκηρυχτεί 30 θέσεις για προσλήψεις 8μηνιτών, οι όποιοι θα κληθούν να καλύψουν στοιχειωδώς το κενό, το οποίο θα αφήσουν εντός των επόμενων ημερών οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς, που είχαν αναλάβει το έργο της καθαριότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.