«Οχυρωνεται» με επιχειρηματα για την θεσπιση ειδικου καθεστωτος καυσιμων στην περιοχη το ΕΒΕΡ

Τη συνδρομή υπηρεσιακών στελεχών και νομικών της Ε.Ε. εξασφάλισε για την συγκέντρωση «ακράδαντων» επιχειρημάτων η Ροδοπίτικη αποστολή στις Βρυξέλλες

Δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου, μείωση της γραφειοκρατίας και αύξηση του ορίου de minimis στα θέματα που άνοιξαν τα μέλη του ΕΒΕΡ σύμφωνα με τον Αντώνη Γραβάνη

Η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η γραφειοκρατία αλλά και η ανάγκη αύξησης των ορίων του de minimis ήταν τα τρία βασικά θέματα που έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης με επιχειρησιακά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωση τα μέλη του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Ροδόπης που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του επιμελητηριακού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Στην Ροδοπίτικη αποστολή συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης καθώς και ο Αντιπρόεδρος κ. Στεργίου Νικόλαος, η Οικονομική Επόπτης κ. Πεχλεβάνη Σταυρούλα, το μέλος του ΔΣ και πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών Ροδόπης κ. Ταρνανάς Απόστολος καθώς ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Βαφειάδης Ανέστης, οι οποίοι στο σύνολό τους είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με μια σειρά πολιτικών αλλά και  υπηρεσιακών  παραγόντων της Ε.Ε. για θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και με το Δίκτυο Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Ελλήνων που ζουν στις Βρυξέλλες με τους οποίους συζήτησαν τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς προκλήσεις που έρχονται μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Σε αναζήτηση της «χρυσής τομής» για την δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 1 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης αναφορικά με τις τοποθετήσεις της θρακιώτικης αποστολής, εξήγησε πως σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα «θίξαμε, και ζητήσαμε στην ουσία, την απεμπλοκή των τραπεζών από τις χρηματοδοτήσεις, κυρίως όσον αφορά τα θέματα προκαταβολής για τα χρηματοδοτικά εργαλεία». Κι αυτό καθώς η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ακόμα και όταν αυτός είναι εγγυημένος, με τα μέλη του ΕΒΕΡ να ζητούν την δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος όπως τόνισε θα μπορεί να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις προκαταβολικά, χωρίς να είναι αναγκαία η συμμετοχή των τραπεζών. Όπως εξήγησε ο κ. Γραβάνης εφόσον έγινε κατανοητή η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού, αναζητείται πλέον η «χρυσή τομή» ώστε εφόσον αυτός δημιουργηθεί τα αποδοθέντα χρήματα θα χρησιμοποιούνται όντως για τους λόγους που δόθηκαν, λεπτομέρεια στην οποία επικεντρώνονται οι συζητήσεις.

Ως προς το κομμάτι της γραφειοκρατίας, όπως εξήγησε ο ίδιος δεν ξεκαθαρίστηκε πλήρως το αν αυτή «επιβάλλεται» από το πλαίσιο της Ε.Ε. ή την εγχώρια πραγματικότητα της Ελλάδας και τα υπουργεία που βγάζουν τις προσκλήσεις, ωστόσο έγινε σίγουρα κατανοητό το μέγεθος αυτής και κατ’ επέκταση η ανάγκη μείωσής της, ενώ σε ό,τι αφορά το de minimis ζητήθηκε επισταμένως η αύξηση του ορίου στις 500.000 ευρώ καθώς λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών που δόθηκαν λόγω πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο όριο και χάνουν επιπλέον σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητά τους.

Γνώση και εμπειρία από Βρυξέλλες προς εκμετάλλευση

Από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ εξασφάλισε κατά την διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες, αφορά στην συνδρομή έγκριτων νομικών και υπηρεσιακών στελεχών που θα συνδράμουν συμβουλευτικά στην σύνταξη πρότασης που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές οδηγίες και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, για την θέσπιση ειδικού καθεστώτος τιμολόγησης καυσίμων στην περιοχή μας, λόγω γειτνίασης με τη Βουλγαρία.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Γραβάνης επανέλαβε πως πρόκειται για ένα χρονίζων ζήτημα – αίτημα της τοπικής κοινωνίας, εξαιρετικά σημαντικό λόγω της τεράστιας ροής χρημάτων, στην γειτονική Βουλγαρία. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στη πορεία του αιτήματος όλα αυτά τα χρόνια, έφτασε στις Βρυξέλλες εξηγώντας πως ζήτησε την συνδρομή των υπηρεσιακών παραγόντων και διπλωματών των Βρυξελλών για την σύνταξη πρότασης που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί το αίτημα και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.

«Αυτός είναι ο στόχος. Στην ουσία δηλαδή να δούμε μέσα από αυτή την ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει και αυτή τη συμβολή των υπηρεσιακών αυτών στελεχών, κατά πόσο γίνεται και πώς μπορεί να γίνει, ούτως ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία θα καταθέσουμε στις υπηρεσίες και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί» υπογράμμισε.

«Ερχόμαστε τώρα με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να “εκμεταλλευτούμε” τη γνώση και εμπειρία ανθρώπων που είναι στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.