Οχι στην απορροφηση των δημοτικων αστυνομων με ταχυρρυθμη εκπαιδευση

Ως σχέδιο, όχι αναδιάρθρωσης, αλλά καταβαράθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, χαρακτηρίζεται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ήδη έχει καταστεί αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Αστυνομικών. Στο χθεσινό μας δημοσίευμα αναδείξαμε μια από τις αρνητικές πτυχές των αλλαγών, που προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, την υποβάθμιση δηλαδή της Σχολής Αστυφυλάκων από σχολή της ανώτερης εκπαίδευσης σε σχολή της μεταδευτεροβάθμιας, επίπεδου ΙΕΚ. Ωστόσο, τα αρνητικά σημεία των αλλαγών δεν περιορίζονται μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σταυρούλα Τζατζανά, πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης «Το σχέδιο του υπουργού κάθε άλλο παρά την αναδιάρθρωση της ελληνικής αστυνομίας έχει στόχο»

«Μελετώντας το σχέδιο προσεκτικά, διακρίναμε ότι κάθε άλλο παρά την αναδιάρθρωση της ελληνικής αστυνομίας έχει στόχο», ήταν το πρώτο σχόλιο της προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης, κ. Σταυρούλας Τζατζανά. «Για εμάς είναι ένα σχέδιο καταβαράθρωσής της», πρόσθεσε. «Περιμέναμε πάρα πολλά», συνέχισε, «γιατί και από το στόμα του αρμόδιου Υπουργού δηλώθηκε ότι θέση του είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και η αναβάθμιση του τρόπου εισαγωγής και εκπαίδευσης των αστυνομικών. Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, θεωρεί ότι το ισχύον σύστημα, παρότι αξιοκρατικό, χωλαίνει διότι κατά την άποψή του εισάγονται άτομα που δεν επιθυμούν να επιτελέσουν το αστυνομικό λειτούργημα αλλά το βλέπουν ως οικονομική και εργασιακή αποκατάσταση. Και όπως ο ίδιος επίσης είπε, στην αστυνομία πρέπει να υπηρετούν άτομα που αγαπούν την αστυνομία και το λειτούργημα που επιτελούν αποκλειστικά. Συμφωνούμε μαζί του, όμως το σχέδιο που μας παρέδωσε κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο δείχνει».

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε εκπαίδευση την ταχύρρυθμη εκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών»

Το θέμα των ημερών, που απασχολεί έντονα την τοπική αυτοδιοίκηση και αφορά στις μετατάξεις των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ, δε θα μπορούσε παρά να έχει άμεση σύνδεση και με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η κ. Τζατζανά εμφανίστηκε επικριτική προς το συγκεκριμένο σχεδιασμό της ηγεσίας του Υπουργείου, σύμφωνα με τον οποίο «βαφτίζονται» αστυνομικοί οι άνδρες της δημοτικής αστυνομίας και με μια «πρόχειρη» εκπαίδευση εντάσσονται στους κόλπους της ΕΛΑΣ. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε εκπαίδευση», τόνισε, «τη δίμηνη εισαγωγή στις σχολές και την ταχύρρυθμη εκπαίδευση». «Πόσο μάλλον σε καταστάσεις που το έγκλημα οργιάζει, αυξάνεται, εξειδικεύεται», επισήμανε. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους δημοτικούς αστυνομικούς και σεβόμαστε το δικαίωμα που έχουν για εργασία», συνέχισε, «αλλά η ασφάλεια του πολίτη πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα εδώ και χρόνια απαιτεί την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά και διαχρονικά απαιτεί να διασφαλιστεί ο τρόπος εισαγωγής του ένστολου αστυνομικού και να είναι ένας και μόνο, οι πανελλήνιες εξετάσεις και τίποτε άλλο. Δεν μπορούμε κάθε λίγο να ανοίγουμε παράθυρα και να κάνουμε τα χατηράκια των πολιτικών».

«Αντίφαση στην κατάργηση οργανικών θέσεων και ένταξη δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ»

Πέραν των παραπάνω ενστάσεων, που αφορούν στον τρόπο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης, που πρέπει να λαμβάνουν όσοι εντάσσονται στο αστυνομικό σώμα, η κ. Τζατζανά διέκρινε επίσης μια αντίφαση στις εξαγγελίες και το σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο λόγος είναι ότι στο επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται να καταργηθούν 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών. «Μελετώντας το σχέδιο αυτό απογοητευόμαστε», σημείωσε η κ. Τζατζανά, «γιατί διαπιστώνουμε ότι η αναδιάρθρωση γίνεται με όρους αξιωματικών και όχι με όρους κοινωνίας». «Καταργεί 6700 από τις κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων», εξήγησε, «ουσιαστικά δηλαδή συρρικνώνει το μάχιμο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, την ώρα που το έγκλημα οργιάζει και εξειδικεύεται. Το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να ανταπεξέλθει εξαιτίας του ολιγάριθμου της ενασχόλησής του με πάρεργα και της σχεδόν παντελούς έλλειψης κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Πέρα από όλα αυτά όμως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το συλλογισμό του Υπουργού μας και ζητούμε να μας εξηγήσει αν οι αστυνομικοί είναι πολλοί. Από τη μια καταργεί 6700 οργανικές θέσεις αστυνομικών, που κατά την άποψή του είναι υπεράριθμοι, και από την άλλη προτείνει την ένταξη στους κόλπους της ΕΛΑΣ 4000 δημοτικών υπαλλήλων με ταχύρρυθμη εκπαίδευση».

«Είναι ένα σχέδιο να βγάλουν την αστυνομία από τις πανελλήνιες και να επανέλθουμε στους παλιούς «καλούς» καιρούς για βουλευτές και πολιτικούς»

Η συγκεκριμένη αντίφαση ερμηνεύεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ως κομμάτι ενός σχεδίου να παρακαμφτεί το ισχύον σύστημα εισαγωγής στο σώμα της ΕΛΑΣ και σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται ανεξάρτητο από τις επιταγές της Τρόικας. «Αυτά προϋπήρχαν στον σχεδιασμό του υπουργού μας για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ», παρατήρησε η κ. Τζατζανά, «και να αφήσουν τις «καραμέλες» περί επιταγών της τρόικας». «Είναι ένα σχέδιο να βγάλουν την αστυνομία από τις πανελλήνιες», εκτίμησε, «και να επανέλθουμε στους παλιούς «καλούς» καιρούς για τους βουλευτές και τους πολιτικούς, όχι για τους πολίτες και για τους αστυνομικούς». «Πάγια θέση της Ομοσπονδίας και του συνδικαλιστικού μας κινήματος», ξεκαθάρισε, «είναι ότι δεν αποδεχόμαστε κάθε σύστημα εισαγωγής αστυνομικών στην ΕΛΑΣ εκτός από αυτό των πανελληνίων εξετάσεων, παρά τα όσα οι διάφορες κυβερνήσεις έκαναν με την ομογενοποίηση. Διότι το 2008 ψηφίστηκε η ομογενοποίηση των ειδικών φρουρών και των τότε συνοριοφυλάκων στην ΕΛΑΣ. Όλοι περιμέναμε ότι αυτό έγινε και εκεί θα σταματήσει και θα περιφρουρηθεί το σύστημα εισαγωγής. Παρόλα αυτά όμως, οι διάφορες κυβερνήσεις σχεδόν κάθε χρόνο προσλάμβαναν ειδικούς φρουρούς, τους οποίους έβγαζαν έξω μετά από μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση ως «πρόβατα επί σφαγή». Τότε τι νόημα είχε η ομογενοποίηση; Αυτά είναι ανήκουστα. Ας αφήσουν αυτά τα παραμύθια ότι όλα είναι σχέδιο της τρόικας».

«Άνοιγμα» του συστήματος μεταθέσεων των αστυνομικών υπαλλήλων

Τέλος, από το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, μείζον ζήτημα για τους αστυνομικούς υπαλλήλους ανακύπτει και στο θέμα του συστήματος μεταθέσεων. Όπως εξήγησε η κ. Τζατζανά, με το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπεται μια αναπροσαρμογή της διοικητικής δομής της ΕΛΑΣ καθώς και της εδαφικής αρμοδιότητας των υπηρεσιών της. Ο κλάδος των Αστυνομικών Διευθύνσεων, όπου ανήκει η Τάξη και η Τροχαία, ξεχωρίζει την Ασφάλεια για την οποία προβλέπει τη δημιουργία δύο γενικών διευθύνσεων Ασφαλείας, Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, με έδρα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αντίστοιχα. Στην δικαιοδοσία αυτών θα υπάγονται οι Διευθύνσεις Ασφάλειας, οι οποίες θα λειτουργούν σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών του «Καλλικράτη» και θα έχουν έδρα την πρωτεύουσα των διοικητικών περιφερειών και στη δικαιοδοσία αυτών θα υπάγονται οι υποδιευθύνσεις ασφάλειας και τα τμήματα ασφαλείας. Ο Κώδικας Μεταθέσεων του Προεδρικού Διατάγματος του 2003, όταν μιλά για μοριοδότηση και αντικειμενικά κριτήρια, αναφέρεται σε επίπεδο διευθύνσεων που αφορά στις περιφερειακές ενότητες όπου μέχρι τώρα εδρεύουν και οι αστυνομικές διευθύνσεις. Τώρα ανοίγει το «παιχνίδι» με τις περιφέρειες και διαφαίνεται ουσιαστικά ότι επιχειρείται μια κατάργηση της διαδικασίας των μεταθέσεων μέσω μοριοδότησης και αντικειμενικών κριτηρίων, γιατί οι μετακινήσεις εντός των Διευθύνσεων Ασφάλειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδας και των υφισταμένων τους υπηρεσιών διαφαίνεται ότι θα γίνονται αποκομμένα από το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 2003, θα γίνονται πλέον από την Επιτροπή Μεταθέσεων του Αρχηγείου. Με την οργανωτική δομή που προανέφερα, χωρίς να υπάρχει μια διασφάλιση, αυτό μπορεί άνετα να γίνει. Άρα άνετα κάποιος αστυνομικός, που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφάλειας της Κομοτηνής, χωρίς ο ίδιος να αιτηθεί μπορεί, με την κατάλυση του συστήματος μοριοδότησης και των αντικειμενικών κριτηρίων, να μετατεθεί ξαφνικά στο Τμήμα Ασφάλειας της Κοζάνης, επειδή ούτως ή άλλως η εδαφική αρμοδιότητα είναι διευρυμένη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.