Ο Ξανθιωτης Γιωργος Κακουλιαδης στη λιστα Forbes «30 κατω των 30»

Ανάμεσα στους πιο δυναμικούς νέους του ελληνικού επιχειρείν

Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού ένας ταλαντούχος νέος με καταγωγή από την Ξάνθη τόλμησε να καινοτομήσει και να ονειρευτεί για να αλλάξει προς το καλύτερο τα ελληνικά σχολεία, και όχι μόνο. Ο λόγος για τον Γιώργο Κακουλιάδη που διέπρεψε στον τομέα του Edtech (εκπαιδευτική τεχνολογία), κατακτώντας με αυτόν τον τρόπο μία θέση στην ελληνική λίστα Forbes «30 κάτω των 30» μαζί με τον συνεργάτη του, Νίκο Αθανασίου, και εξασφαλίζοντας την υποψηφιότητά του για την ευρωπαϊκή λίστα. 

Με αφορμή την νέα αυτή διάκριση ο κ. Κακουλιάδης μίλησε στον «Παρατηρητή της Θράκης», εξιστορώντας το πώς οι δυο τους πρωτογνωρίστηκαν στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όντες πρωτοετείς φοιτητές. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει, καθώς οι δραστήριοι νέοι κατάφεραν να κεντρίσουν το επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζοντας τις φρέσκιες ιδέες τους σε αρκετούς διαγωνισμούς.

Το ταλέντο και οι προοπτικές τους έγιναν γρήγορα αντιληπτές από τον παγκόσμιο κολοσσό, Apple. Το 2018 οι κκ. Κακουλιάδης και Αθανασίου επιλέχθηκαν με υποτροφία ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους προκειμένου να φοιτήσουν στην Ακαδημία Προγραμματιστών της Apple της Νάπολη. Εκεί προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία της εταιρείας BrainFirst, που εισάγει την Εικονική και Επαυξημένη πραγματικότητα στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η BrainFirst οραματίζεται να ενισχύσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, αλλά και ημερίδων-σεμιναρίων για έναν αποδοτικότερο τρόπο χρήσης τεχνολογικών εφαρμογών στην εκπαίδευση, όπως εξήγησε ο κ. Κακουλιάδης, ο οποίος με χαρά ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα της εταιρείας έχει εγκριθεί ώστε οι προαναφερθείσες ημερίδες να πραγματοποιούνται σε όλα τα ελληνικά δημόσια σχολεία που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας. Η καινοτόμα ιδέα «αγκαλιάστηκε», μεταξύ άλλων, και από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ο οποίος μέσω της BrainFirst παρουσίασε το εκπαιδευτικό workshop ‘The Recyclers’, που διδάσκει στα παιδιά την ανακύκλωση μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Η δράση απέσπασε, μάλιστα, το χρυσό βραβείο για το πιο καινοτόμο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των δημοτών.

«Η πανδημία του κορονοϊού επέφερε δυσκολίες»

Συχνά ο δρόμος για την επιτυχία είναι ανηφορικός. Η περίπτωση της BrainFirst δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το εν λόγω project απαιτεί τη φυσική παρουσία τόσο των εκπαιδευτών της BrainFirst όσο και των δασκάλων και των μικρών μαθητών, οι οποίοι φορώντας γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας «μεταφέρονται» και καλούνται να καθαρίσουν μια εικονική παραλία.

«Κατά την διάρκεια του lockdown κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο, ωστόσο έδωσε σε εμένα και τους συνεργάτες μου χρόνο να εμπλουτίσουμε το λογισμικό μας» σχολίασε ο νεαρός επιχειρηματίας που τόνισε πως, παρά τις προκλήσεις, η χαρά και ο ενθουσιασμός των μικρών μαθητών του δίνουν πάντα κίνητρο να συνεχίζει την προσπάθεια. Φυσικά προτεραιότητα της BrainFirst αποτελούν η εκπαίδευση και η ασφάλεια των μαθητών, ξεκαθάρισε, εξ ου και πάντοτε ζητείται ιατρικό ιστορικό από τους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι κανένα παιδί δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Ακούραστος και πολυπράγμων

Η δράση του κ. Κακουλιάδη, ωστόσο, είναι ποικίλη, αφού πέραν της ενασχόλησής του με τον τομέα της τεχνολογικής εκπαίδευσης εργάζεται για την εταιρεία Netcompany-Intrasoft ως iOS Engineer, είναι συνιδρυτής μίας επιχείρησης franchise πλυντηρίων ρούχων, ενώ ενίοτε πραγματοποιεί ομιλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αφιερωμένες στη διάδοση και προώθηση ιδεών.

Ο ίδιος, άλλωστε, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επαναπαυθεί, μιας και σχεδιάζει ήδη τα επόμενα επαγγελματικά βήματά του. «Στόχος μας για το μέλλον είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι δάσκαλοι θα έχουν πρόσβαση σε διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια της BrainFirst. Θεωρώ ότι και οι μαθητές αλλά και οι δάσκαλοι διαθέτουν τις ανάλογες τεχνολογικές γνώσεις για να τα αξιοποιήσουν» είπε, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνει σαφές πως τα ελληνικά σχολεία είναι σε θέση να στηρίξουν το εγχείρημα.

Η λίστα Forbes «30 κάτω των 30»

Η κριτική επιτροπή της λίστας Forbes «30 κάτω των 30», που περιλαμβάνει τους πιο δυναμικούς νέους του ελληνικού επιχειρείν, αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.