Ο θαυμαστος κοσμος του ζυθου στα ραφια του «Λυκισκου»

Η πρώτη εξειδικευμένη κάβα μπύρας στην Κομοτηνή είναι γεγονός

Μπορεί το ούζο, το τσίπουρο, η ρακή και το κρασί να θεωρούνται παραδοσιακά τα αγαπημένα ποτά των Ελλήνων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια στη λίστα των πιο δημοφιλών ποτών και ηδύποτων της Ελλάδας, έχει κάνει δυναμική εμφάνιση και η μπύρα.
 
Σημαντικό ρόλο έχει προφανώς παίξει και η εντυπωσιακή αύξηση των νέων μικροζυθοποιίων σε όλη την Ελλάδα που παράγουν τις δικές τους φρέσκιες μπύρες, που δεν έχουν κερδίσει μόνο το ελληνικό κοινό, αλλά και το παγκόσμιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατακόρυφη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών μπύρας στη γειτονική Ιταλία, κατά το 2015, που ανέβασαν την χώρα μας στην 12η θέση, αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, που παραδοσιακά αποτελούν «δυνατούς» αντιπάλους.


 
Η μπύρα λοιπόν σήμερα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα ποτά των Ελλήνων, ωστόσο η δημοφιλία αλλά και η μύηση πλέον του ελληνικού λαού στον θαυμαστό κόσμο του ζύθου, έφερε μαζί τις απαιτήσεις και προσδοκίες. Απαιτήσεις  και προσδοκίες για νέες γεύσεις, εμπειρίες και γευστικές απολαύσεις, με πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα.


 
Αυτές ακριβώς τις προσδοκίες θέλησε να ικανοποιήσει ο κ. Γιώργος Γιαρματζής και η σύζυγος του Άννα Αναστασιάδου,  οι οποίοι πριν από περίπου δύο μήνες έκαναν πραγματικότητα την πρώτη εξειδικευμένη κάβα μπύρας στην Κομοτηνή. Το όνομα αυτής «Λυκίσκος», βασικό και απαραίτητο συστατικού της μπύρας, του «πράσινου χρυσού» της ζυθοποιίας, όπως έχει χαρακτηριστεί. 
 
Ο «Λυκίσκος» άνοιξε τις πόρτες του, στην οδό Μαρωνείας 5, στο κέντρο της πόλης, στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, αποτελώντας μία από τις πρώτες εξειδικευμένες στο κομμάτι του ζύθου, κάβες στην Ελλάδα.

 
Ένας χώρος αφιερωμένος στους λάτρεις της μπύρας, αλλά και όσους επιθυμούν να γίνουν, που αριθμεί ήδη περισσότερες από 150 ελληνικές και ξένες ετικέτες μπύρας από όλο τον κόσμο. Τόσο από τις παραδοσιακές «υπερδυνάμεις» Βέλγιο, Γερμανία και Τσεχία, όσο και από τις ανερχόμενες Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Αμερική.
 
Μπύρες νέες και παλαιές, βιολογικές, Lager, Weiss, premium, draft, craft, pilsner, ξανθιές, καστανές, κόκκινες, μαύρες,  υψηλής ή χαμηλής ζύμωσης, μοναστηριακές, αρωματικές… μπύρες που καταναλώνονται φρέσκιες, μπύρες που συνοδεύουν το φαγητό, την παραλία, τη μεσημεριανή και βραδινή σας διασκέδαση, τις πιο όμορφες αλλά και τις πιο δύσκολες ώρες της ημέρας σας.
 
Μπύρες που συγκεντρώθηκαν σε έναν καλαίσθητο minimal χώρο, που δίνει τον πρώτο λόγο στο ίδιο το προϊόν, ήτοι την μπύρα, φιλοξενώντας όμως και πλήθος ποτηριών μπύρας – που αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια- gift boxes για όλες τις περιστάσεις αλλά και για τις ημέρες των Χριστουγέννων που βρίσκονται μπροστά μας αλλά και την «τεχνογνωσία» του Γιώργου και της Άννας, που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.


 
Άλλωστε το όλο εγχείρημα του «Λυκίσκου» ξεκίνησε με αφορμή την παραμονή αρκετών χρόνων των ιδιοκτητών στο Βέλγιο, όπου το concept της κάβας μπύρας είναι διαδεδομένο.
 
Λάτρεις και οι ίδιοι της μπύρας, έχοντας αποκτήσει επαρκή εμπειρία στον κόσμο του ζύθου,  με την επιστροφή τους στην Κομοτηνή, τόλμησαν το νέο αυτό εγχείρημα του «Λυκίσκου».


 
Έχοντας συμπληρώσει λίγο περισσότερο από δύο μήνες παρουσίας στην Κομοτηνή, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τους Κομοτηναίους λάτρεις της μπύρας, κρίνοντας από την κίνηση του καταστήματος, επισημαίνοντας πως ως πόλη δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στις μαύρες, γλυκές μπύρες, με κυρίαρχη επιλογή τις γερμανικές.
 
Όπως εξηγούν βέβαια οι προτιμήσεις αλλάζουν και με τις εποχές, όπως αντίστοιχα  και τα προϊόντα του καταστήματος, που εμπλουτίζει καθημερινά τα ράφια του. Παραδείγματος χάριν , ενόψει και των Χριστουγέννων ο «Λυκίσκος» διαθέτει και τις λεγόμενες χριστουγεννιάτικες μπύρες, οι οποίες έχουν εμπλουτιστεί με διάφορα μπαχαρικά και απευθύνονται κυρίως στους μυημένους «μπυράκιδες». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.