Ο σεφ Βασιλης Σπορος «υπογραφει» το νεο μενου της «Μαρμελαδας»

Νέες γεύσεις, ίδια ενδυναμωμένη λογική και προσέγγιση από το πρωί μέχρι το βράδυ

Η ανανεωμένη «Μαρμέλαδα» αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της σε λίγες ημέρες επί της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής, σε νέο χώρο αλλά και με νέο μενού, το οποίο επιμελήθηκε ο γνωστός σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Po’ Boys στην Αθήνα Βασίλης Σπόρος.

Μια συνεργασία η οποία όπως εξήγησε ο σεφ μιλώντας στον «ΠτΘ» βασίστηκε στις ήδη καθιερωμένες στο κοινό της πόλης γεύσεις και λογική του καταστήματος, με ενδυναμωμένες όμως βάσεις, πρώτη και κύρια εκ των οποίων είναι η χρήση φρέσκων υλικών και η παρασκευή των πάντων την ώρα της παραγγελίας εντός της κουζίνας του καταστήματος.

«Φτιάξαμε σωστές συνταγές, ενισχύοντας την λογική ότι τα πάντα φτιάχνονται κατά παραγγελία και μέσα στην κουζίνα μας, δεν ανοίγουμε κανένα τσουβάλι» ανέφερε ο ίδιος κληθείς να περιγράψει τα όσα θα αποτελούν το μενού του μαγαζιού όπου όπως εξήγησε θα μπορεί κανείς να απολαύσει ένα καταπληκτικό πρωινό ή brunch το πρωί, αλλά και το βράδυ με γεύσεις burger που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγάλες κουζίνες της Αθήνας, pizza με ιδιαίτερα toppings κ.α.

Πεδίο δόξης λαμπρό για το brunch…

Για τον κ. Σπόρο η έννοια του brunch κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι καθώς έχει διατελέσει επί 11 χρόνια σεφ του Mama Roux όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε το brunch με την έννοια που το γνωρίζουμε σήμερα. Σήμερα στην Ελλάδα σερβίρεται πολύ και κακό brunch θα πει ο ίδιος εστιάζοντας το κύριο σημείο της διαφωνίας του με το γεγονός ότι υπάρχουν μαγαζιά «αφιερωμένα» σε αυτό, σερβίροντας το από τις οκτώ το πρωί έως και τις δύο τα ξημερώματα, την ώρα που ακόμα και το όνομα παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό. «Αν θέλουμε να πούμε τι ακριβώς είναι το brunch είναι η σύγκλιση του πρωινού και του μεσημεριανού και σερβίρεται σε μία ημέρα αργίας, που θα ξυπνήσουμε λίγο πιο αργά οπότε θέλουμε να ενώσουμε τα δύο γεύματα σε ένα, απολαμβάνοντας και προεκτείνοντας την ημέρα μας. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν μαγαζιά που σερβίρουν brunch από το πρωί μέχρι και το βράδυ, μπορεί δηλαδή κανείς να φάει pancakes στη μια τα ξημερώματα. Δεν το αδικώ, αν υπάρχει κοινό το κάνεις, ωστόσο προσωπικά είμαι μιας άλλης λογικής» τόνισε.

Ερωτηθείς για το μέλλον του brunch, αν και εφόσον δεν αποτελεί απλώς μια μόδα της εποχής, ο ίδιος υποστήριξε πως σαφώς είναι μόδα, αλλά μια μόδα που έχει υιοθετηθεί από πολλά μαγαζιά, έχε μπει στην κουλτούρα μας και έχει αναβαθμιστεί. «Ο Έλληνας δεν έτρωγε πρωινό εκτός σπιτιού. Το είχε συνδέσει με το ξενοδοχείο και δη το ευρωπαϊκό πρωινό. Τώρα του αρέσει να ξυπνάει και να πηγαίνει να πιει τον καφέ του τρώγοντας κάτι με αυγά. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι έχει πολλά χρόνια ακόμα μπροστά του που θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, καθώς σήμερα μαγειρεύουμε όλο και λιγότερο στο σπίτι και τρώμε όλο και περισσότερο έξω».

Η ώρα και το στοίχημα του Street Food

Η λογική αυτή όμως συνοδεύεται και από πιο απαιτητικούς ουρανίσκους αλλά και κόσμο ο οποίος είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει περισσότερα. Ο ίδιος «επενδύει» στο street food βασιλιάς του οποίου ωστόσο στην Ελλάδα παραμένει το σουβλάκι. «Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι κάθε φορά που θα σταματήσω σε ένα μαγαζί για να πάρω να φάω κάτι στο χέρι θα το συγκρίνω με το σουβλάκι που κατά την άποψή μου είναι κακώς κοστολογημένο, καθώς θεωρώ αδύνατο να φάω κάτι ποιοτικό τυλιγμένο σε μία πίτα και σε αυτόν τον όγκο και να το πληρώσω δύομιση ευρώ. Δεν βγαίνει κοστολογικά» ανέφερε για να συμπληρώσει ωστόσο πως «ο κόσμος ταξιδεύει, ανοίγει τους ορίζοντές του και είναι πολύ πιο διατεθειμένος να δοκιμάσει πράγματα διαφορετικά και πιο ανεπιτήδευτα, συνταγή στην οποία έχει “πατήσει” το street food. Γιατί όλοι ξέρουν ότι με το πού θα κάτσεις σε ένα μαγαζί το κλασικό κουβέρ, το σερβίτσιο και το εμφιαλωμένο νερό απευθείας μεταφράζεται σε χρέωση έξι ευρώ το άτομο, ενώ στο street food βλέπεις το μενού, ξέρεις πόσο θα πληρώσεις και βλέπεις μπροστά σου τον μάγειρα να το φτιάχνει. Αυτό είναι που με προσελκύει προσωπικά στο street food,  η επαφή με τον κόσμο το να τους μιλάω να το φτιάχνω και να τους σερβίρω».

Τι πεδίο εξέλιξης όμως υπάρχει; Τεράστιο θα μας πει ο ίδιος εξηγώντας πως αν κανείς μπει στην διαδικασία να εξερευνήσει το street food όλων των λαών, «θα δει ότι υπάρχει πολύς δρόμος και πολλές γεύσεις να δοκιμάσουμε, να τις πάρουμε και να τις προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα».

Άλλωστε η μαγειρική για τον ίδιο βασίζεται στην εξέλιξη. «Κάθε φορά πρέπει να μιλάς στο κοινό σου, να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα και να προσαρμόζεις αυτά που αρέσουν σε σένα και σε εκείνους» εξήγησε για να τονίσει πως «το βασικό ενός μάγειρα είναι να ακούς το κοινό σου εξελίσσεσαι σε αυτό που κάνεις και εξελίσσεις διαρκώς τις γεύσεις σου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.