Ο ΟΑΕΕ «αγχονη» για τους ελευθερους επαγγελματιες

«Χαριστική βολή» η επαναφορά της διάταξης ποινικοποίησης για τις οφειλές

Δυσάρεστη έκπληξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτέλεσε η είδηση ότι στη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, που προωθούνται για ψήφιση στη βουλή, συγκαταλέγεται και ρύθμιση για την επαναφορά της διάταξης, που αφορούσε στην ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Την απογοήτευση του κόσμου της αγοράς από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «αδηφάγο» οργανισμό τον ΟΑΕΕ, που αποτελεί μεγάλη «αγχόνη» για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που είτε έχεις 1.000 ευρώ, είτε έχεις 50.000 ευρώ εισόδημα, έχεις περίπου 300-400 ευρώ το μήνα εισφορά στον ΟΑΕΕ»

Καταρχήν ο κ. Βαφειάδης εστίασε την προσοχή του στα υπέρογκα ποσά, που ζητούνται ως εισφορές από τους επαγγελματίες, ποσά δυσανάλογα με τους τζίρους που κάνουν. «Είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη, στο οποίο συμβαίνει αυτό», σχολίασε. «Πρόσφατα βγήκε μια μελέτη για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στο εξωτερικό», επισήμανε, «και είναι παντού ανάλογες με την εισοδηματική τους ικανότητα». «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που είτε έχεις 1.000 ευρώ, είτε έχεις 50.000 ευρώ εισόδημα», συνέχισε, «έχεις περίπου 300-400 ευρώ το μήνα εισφορά στον ΟΑΕΕ. Φυσικά θα ήμασταν ευτυχείς αν αυτά τα λεφτά πήγαιναν σωστά και είχαμε και ιατρική περίθαλψη και συνταξιοδοτικό. Πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση δε φαίνεται. Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, σήμερα μιλούσα με συναδέλφους που έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους από πέρυσι και ενώ είχαν προεγκριθεί, τους τα πήραν πίσω για επανέλεγχο…». 

«Περιμέναμε από μια νέα κυβέρνηση, υποτίθεται κοινωνικής δικαιοσύνης τουλάχιστον αυτό το μέτρο να το αποσύρει»

«Σα να μην έφτανε αυτό, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα βλέπουμε ότι επαναφέρει την ποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάθε ελεύθερο επαγγελματία». «Περιμέναμε από μια νέα κυβέρνηση, υποτίθεται κοινωνικής δικαιοσύνης», σχολίασε καυστικά, «τουλάχιστον αυτό το μέτρο να το αποσύρει». «Όπως επίσης να παραμείνουν οι ρυθμίσεις και οι δόσεις», συμπλήρωσε, «ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις, όχι να ανασάνουν, αλλά να τακτοποιούν τα έξοδά τους όσο μπορούν». «Και οι ρυθμίσεις δεν είναι πανάκεια», επισήμανε, «αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μια «ασπιρίνη» που μπορεί να σε βοηθήσει». 

«Πρώτα-πρώτα να ξεκινήσουμε νοικοκύρεμα του ΟΑΕΕ, με παράλληλη μείωση των εισφορών»

Σε κάθε περίπτωση, στη λειτουργία του ΟΑΕΕ πρέπει να επέλθουν ριζικές λύσεις και να «σπάσουν αυγά», όπως χαρακτηριστικά προέτρεψε ο κ. Βαφειάδης. «Για μένα το πρόβλημα του ΟΑΕΕ είναι καθαρά λειτουργικό», υπογράμμισε. «Απαιτείται νοικοκύρεμα», προσέθεσε, «πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί». «Δεν μπορεί ένα χαρτί από τον έναν όροφο στον άλλο στον ΟΑΕΕ Κομοτηνής», συνέχισε, «να κάνει 15 μέρες να μεταβιβαστεί. Φανταστείτε τι γραφειοκρατία υπάρχει». «Πρώτα-πρώτα να ξεκινήσουμε νοικοκύρεμα», τόνισε καταληκτικά, «με παράλληλη μείωση των εισφορών». 

«Μακάρι να στηθούν νέες επιχειρήσεις, αλλά πρέπει το κράτος να μπορέσει να βοηθήσει»

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τη σημερινή εικόνα της αγοράς στο νομό μας, ο κ. Βαφειάδης παρατήρησε ότι οι επιχειρήσεις, που ανοίγουν, περιορίζονται στα αντικείμενα της εστίασης και του καφέ, κάτι που κατά τον ίδιο αποτελεί κι ένα σημάδι της κρίσης. «Μακάρι να στηθούν νέες επιχειρήσεις», σημείωσε, «αλλά πρέπει το κράτος να μπορέσει να βοηθήσει». «Και δεν μιλάμε για επιδοτήσεις», διευκρίνισε, «πρέπει να σταματήσουν οι επιδοτήσεις». «Μιλάμε για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις», συνέχισε, «ώστε να μπορέσει ένας άνθρωπος να δημιουργήσει και τα λεφτά που έβαλε να τα επενδύσει και να τα ξαναεπενδύσει. Αυτό άλλωστε σημαίνει εμπόριο και επιχειρείν, επένδυση και επανεπένδυση. Είναι απλά πράγμα της ελεύθερης αγοράς και του εμπορίου. Δυστυχώς δεν ξέρω γιατί κανένας-όχι μόνο η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- δεν εννοούν να καταλάβουν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το κράτος, ο κρατικισμός τους». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.