Ο Νικος Ουζουνιδης και ο Χρηστος Φελλας, Πολιτες στην καταγωγη, μας ξεναγουν «Στην Πολη»

Μια από τις ωραιότερες εκπλήξεις μας επεφύλαξαν οι περίπατοί μας βραδινές ώρες στην Κομοτηνή, αφού απρόσμενα οδηγηθήκαμε στην πιο ωραία «στέγη» της μαγικής ανατολής που υπάρχει στη Ροδόπη. Μιλάμε φυσικά για την ψησταριά «Στην Πόλη», που θαρρείς ότι στα τετραγωνικά της έκτασής της εγκιβωτίζει όλα τα χρώματα και τις γευστικές της απολαύσεις. Όχι τυχαία βέβαια, αφού οι δύο ιδιοκτήτες της, ο Νίκος Ουζουνίδης και ο Χρήστος Φελλάς, έχουν καταγωγή από την Πόλη, και «το αίμα», όπως μας λένε, «τραβάει προς τα εκεί».

 

Ο τόπος καταγωγής, η Πόλη αφετηρία δημιουργίας

 

Η ψησταριά, βρίσκεται στην οδό Δομεστίχου 24, στο 3ο Δημοτικό, πίσω από το Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής, και λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο. Ερωτώντας τους ιδιοκτήτες για τη «δική» τους, όνομα και πράγμα, Πόλη, μας εξήγησαν ότι ο τίτλος του καταστήματος ήταν κοινή απόφαση να παραπέμπει στη δική τους Κωνσταντινούπολη, τον τόπο καταγωγής τους. Το ίδιο και η απόφασή τους η κουζίνα να είναι πολίτικη. Γιαουρτλού κεμπάπ, κεφτεδάκια Ραιδεστού, αρναού τζιγέρ, πολίτικη είναι ορισμένα από τα παραδοσιακά πολίτικα πιάτα που μπορεί να γευτεί κανείς «Στην Πόλη».

 

Zωγραφιές στους τοίχους του Στάθη Γκεβρέκη και του Αποστόλη Παπαδόπουλου που σε ταξιδεύουν στην Πόλη

 

Όσο για την διακόσμησή της και το πώς πέτυχαν κάθε της γωνιά να παραπέμπει στην Ανατολή, οι ίδιοι μας λένε: «Είμαστε και οι δυο λάτρεις της παράδοσης. Παντού υπάρχουν πράγματα παλιά, αντίκες. Τα μεταφέραμε από αυλές, αχυρώνες μέσω γνωστών. Το κάθε αντικείμενο έχει και τη μικρή του ιστορία. Θα ξεχώριζα από αυτά το δικράνι και τη γιάμπα, τα οποία μας έδωσε ένας γείτονας, αλλά και άλλα γεωργικά εργαλεία, τα οποία δυσκολευτήκαμε να τα βρούμε, όπως ο ζυγός και το πριόνι». «Ακόμη, ξεχωριστά θεωρώ», μας λέει ο Νίκος Ουζουνίδης, «το σίδερο με τα κάρβουνα που ανήκε στη μητέρα μου, αλλά κι ένα εντυπωσιακό επιτραπέζιο ρολόι. Προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν παλιό, παραδοσιακό Πολίτικο χαρακτήρα. Να σημειώσετε ότι οι ζωγραφιές στους τοίχους, που επίσης σε ταξιδεύουν στην Πόλη, είναι του Στάθη Γκεβρέκη και του Αποστόλη Παπαδόπουλου».

 

Ρωτώντας τον κ. Ουζουνίδη για τη φήμη που συνοδεύει εδώ και καιρό την ψησταριά «Στην Πόλη» για το έξοχο φαγητό της, τα υπέροχα, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, τα πεντανόστιμα κρεατικά στη σχάρα, τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και τις μοναδικά γευστικές σαλάτες στις πιο καλές τιμές της πόλης, ο κ. Ουζουνίδης μας εξηγεί ότι αυτός, ο συνδυασμός άριστης ποιότητας φαγητού, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ήταν και ο πρώτος τους στόχος. Επιθυμία τους, ούτως ή άλλως, ήταν να δημιουργήσουν μια παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα με ζωντανή μουσική.

 

Προμηθευόμαστε προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς βοηθώντας έτσι τον τόπο μας

 

Για τον πρώτο στόχο της ποιότητας, επισημαίνει ότι απαιτήθηκε μεγάλος μόχθος, «αφού δεν είναι εύκολο να βρεις αγνά προϊόντα, κρέατα και λαχανικά. «Τα κρέατα», διευκρινίζει, «ψήνονται όλα αποκλειστικά στα κάρβουνα. Έχουμε τρεις πολύ καλούς ψήστες στην κουζίνα, χρόνια επαγγελματίες που δίνουν την ψυχή τους για το μαγαζί. Το κρασί και το τσίπουρο είναι κατά βάση από ντόπιους παραγωγούς. Από τον πρώτο καιρό που είμαστε στη δουλειά κάναμε μια επιλογή και καταλήξαμε σε κάποιους παραγωγούς. Το κρεοπωλείο που συνεργαζόμαστε είναι και παραγωγοί με δική τους μονάδα, ενώ και το κρασί και το τσίπουρο είναι από ντόπιο παραγωγό, ελεγμένα ακόμη και από το χημείο του κράτους. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, και έχουμε το σκεπτικό ότι βοηθάμε έτσι τον τόπο μας και τους ντόπιους παραγωγούς. Τα κρέατα είναι από το κρεοπωλείο του Νίκου Τρίχα και τα ποτά είναι από τον Βασίλη Κερτσελή, από τους Ασκητές, ενώ η μαναβική από τον Ιωάννου».

 

Πολύ καλή μουσική από τους πολύ καλούς μουσικούς Στάθη και Παναγιώτη

 

Οι εκπλήξεις όμως του «ταξιδιού» «Στην Πόλη» δεν σταματούν εδώ… Αφού, στο πιο όμορφο περιβάλλον της Ανατολής, με τα χρωματιστά υφάσματα και τις επιδέξιες αισθαντικότατες ζωγραφιές συντροφιά, και τα πιο ωραία ψητά που υπάρχουν στην πόλη της Κομοτηνής, ο θαμώνας ικανοποιεί όσφρηση, γεύση, όραση και αφή, αλλά και το απροσδόκητο την ακοή, με τα πιο ωραία λαϊκά τραγούδια, που παίζουν και τραγουδούν ζωντανά κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, ο Στάθης και ο Παναγιώτης. «Είναι πολύ καλοί μουσικοί», μας λέει ο Νίκος Ουζουνίδης, εξηγώντας μας ότι «το πρόγραμμα μεταβάλλεται ανάλογα με τη διάθεση και τις επιθυμίες του κόσμου, ενώ κατά κύριο λόγο κινείται στα πλαίσια του λαϊκού, του ρεμπέτικου, αλλά πολλές φορές και του δημοτικού τραγουδιού».

 

Ό,τι και να γράψουμε όμως, υλική και συνάμα αισθαντική η κουλτούρα και η τέχνη της Ανατολής, δεν μπορεί να αποδοθεί με λέξεις… Μια μικρή φωτογραφική περιήγηση στην ψησταριά «Στην Πόλη» ευχόμαστε να είναι η αφορμή να ζήσετε, να γευτείτε και να απολαύσετε τη μοναδική κομοτηνέική μας «Πόλη»!!!

 

Ρεπορτάζ: Τ.Β., Ν.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.