Ο κοσμος του βαμβακιου δινει «ραντεβου» στην Κομοτηνη

Για πρώτη φορά στην Ροδόπη το Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Την συμμετοχή όλων των «εμπλεκομένων» στον κλάδο ζήτησε ο γενικός γραμματέας της ΔΟΒ Νίκος Κουρκούτας

Στην Κομοτηνή «δίνει ραντεβού», ο κόσμος του βαμβακιού απ’ όλη την Ελλάδα, που αναμένεται να δώσει το παρών στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος την επόμενη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κομοτηνή αποτελεί τόπο υλοποίησης μιας τέτοιας διοργάνωσης η οποία αναμένεται να φέρει στο ίδιο τραπέζι συζήτησης πολιτικούς, υψηλόβαθμούς δημοσίους λειτουργούς, προέδρους οργανισμών, επιστήμονες, ερευνητές,  εμπόρους, επιχειρηματίες και φυσικά τους παραγωγούς του βαμβακιού από όλη την Ελλάδα, ευελπιστώντας να «ανοίξει» την συζήτηση σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την βαμβακοκαλλιέργεια.

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο αποτελεί την «κορυφαία» εκδήλωση της ΔΟΒ, ωστόσο όχι και την μοναδική, καθώς όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο γενικός γραμματέας της κ.Νίκος Κουρκούτας, χρονολογικά, καιρού επιτρέποντος, αναμένεται να προηγηθεί την προσεχή Πέμπτη, ημερίδα με θέμα «Ταυτότητα ελληνικού βαμβακιού: Παρόν και Μέλλον» στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για μια «αστική» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος εκδήλωση με διαφορετική των υπολοίπων στόχευση κατά την διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ταξινόμησης του ελληνικού βαμβακιού για το διάστημα 2016-2022, το ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΟΒ με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,  στόχος του οποίου είναι η χρήση της ευφυούς γεωργίας με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η εκπαίδευση των αγροτών πάνω σε αυτήν, καθώς και οι μελέτες που ανέθεσε η Διεπαγγελματική στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την κλιματική αλλαγή, τις συγκριτικές υδατικές καταναλώσεις εαρινών καλλιεργειών και την εκπομπή θερμοκηπίου στην καλλιέργεια βάμβακος.

Στην Κομοτηνή η «γιορτή» του βαμβακιού

Η συνέχεια ωστόσο δίνεται στην Κομοτηνή σε μία πολύ σημαντική όπως την χαρακτήρισε ο. ίδιος διοργάνωση, συνολικά για την χώρα καθώς το βαμβάκι αποτελεί την κυριότερη εκτατική καλλιέργεια στην Ελλάδα, που δίνει εισόδημα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, και ειδικότερα για την Θράκη όπου επίσης το βαμβάκι «πρωταγωνιστεί».

«Φιλοδοξούμε να είναι ένα συνέδριο το οποίο δεν θα είναι θεωρητικό, αλλά θα απαντά σε προβλήματα και προπάντων θα ενημερώνει τον κόσμο για τα όσα γίνονται στον κλάδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κουρκούτας τονίζοντας πως σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο πράγματα επί των οποίων «δεν μπορούμε να κλίνουμε τα μάτια, αλλά να ενημερωνόμαστε και να προσαρμοζόμαστε, όσο το δυνατόν,  στα νέα δεδομένα».

Στο συνέδριο αναμένεται να δώσουν το παρών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Βεσυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα που αποτελούν και συνδιοργανωτές του συνεδρίου κ.α. ενώ το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες στο σύνολό τους με αξιόλογους ομιλητές που θα αναπτύξουν όλα τα θέματα και θα απαντήσουν σε κάθε ερώτημα.

Καταλυτικός ο ρόλος της ΔΟΒ στην διαμόρφωση το παρόντος και του μέλλοντος της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

Μεταξύ αυτών και το «αποτύπωμα» της κλιματικής αλλαγής στην βαμβακοκαλλιέργεια που σύμφωνα με τον κ. Κουρκούτα και την  έρευνα που διεξήγαγε ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Δημήτριος Μπιλάλης, δεν επηρέασε το βαμβάκι σε μεγάλο βαθμό, αλλά και το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας, όπου όπως επεσήμανε ο ρόλος της ΔΟΒ ήταν καταλυτικός.

«Τα τελευταία χρόνια μαζευτήκαμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι του κλάδου, βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, σποροπαραγωγοί, και όλοι μαζί ορίσαμε την Εθνική Στρατηγική μέσα στο υπουργείο. Αυτή αποτυπώθηκε σε κάποιες σελίδες χαρτί, συνδιαμορφώθηκε και υπογράφτηκε από όλους και αποτελεί πλέον επίσημο κείμενο του υπουργείου, πάνω στο οποίο  γίνονται όλα τα βήματα» ανέφερε τονίζοντας επίσης την δύναμη που πηγάζει τόσο από το γεγονός ότι αποτελούν συνομιλητές της πολιτείας  όσο και από τον κοινό βηματισμό του κλάδου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που όπως τόνισε «μας δείχνει τι γίνεται παγκόσμια, παράγουμε ποιοτικό προϊόν, το πιστοποιούμε και το “πλασάρουμε” στην αγορά και τους εμπόρους, με τον τρόπο που πρέπει πλέον σαν ευρωπαϊκό βαμβάκι».

«Έχει μπει το νερό στο αυλάκι και από εμάς εξαρτάται αν αυτό θα το προφυλάξουμε και θα το ενισχύσουμε, για να μπορεί να είναι όπως το θέλει η αγορά και τα ευρωπαϊκά όργανα,  δηλαδή φιλοπεριβαλλοντικό, πληρώντας και τα χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας, γενετικά μη τροποποιημένου βαμβακιού, που αναδεικνύει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ούτως ή άλλως έχουμε» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «αν αυτά συνεχίσουμε να τα κάνουμε με τρόπο επαγγελματικό, όπως ξεκινήσαμε ήδη, το βαμβάκι θα έχει μέλλον για πολύ καιρό ακόμα, αλλά από εμάς εξαρτάται».

Μένοντας στο συνέδριο ο ίδιος έκανε λόγο για «μια γιορτή του βαμβακιού» καλώντας άπαντες ενδιαφερόμενους να δώσουν το παρών, υπογραμμίζοντας πως «το βαμβάκι υπάρχει, πρέπει να υπάρχει, πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει και για να εξακολουθεί να υπάρχει θέλουμε αγρότες και εμπλεκόμενους ενημερωμένους και επαγγελματίες».

Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επόμενες, του συνεδρίου,  δράσεις της ΔΟΒ, κάνοντας γνωστό πως αυτές θα πραγματοποιηθούν υπό την μορφή εσπερίδας στις αρχές Μαρτίου στην Λάρισα και ακολούθως στη Λειβαδιά και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.