Ο αντιπεριφερειαρχης Ροδοπης Χρηστος Μετιος «ανοιγει τα χαρτια του» για την εκθεση ΑΜ-Θ 2015

«Πιστεύουμε ότι η ετήσια εμπορική έκθεση αποτελεί ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή» - «Η επαναλειτουργία της έκθεσης θα συνδυαστεί με μείωση της τιμής του δικαιώματος συμμετοχής αλλά και του ενοικίου των περιπτέρων» - «Περιορίζεται και η διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου» - «Τη διενέργεια παράλληλων εκδηλώσεων, ενώ κάθε χρόνο θα υπάρχει και ένα ειδικό αφιέρωμα αφιερωμένο σε ένα συγκεκριμένο τομέα της περιφερειακής μας οικονομίας»

Η ανάληψη διοίκησης της περιφέρειας τον Μάιο του 2014 από ένα νέο περιφερειακό συνδυασμό, αυτό της Περιφερειακής Αναγέννησης, και της επακόλουθης περιόδου προσαρμογής έθετε εν αμφιβόλω τη διενέργεια της ετήσιας έκθεσης Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που απέμειναν τελικά οδήγησαν τη νέα διοίκηση της περιφέρειας στην ανακοίνωση της αναστολής διενέργειας της έκθεσης για το 2014 με τον Γιώργο Παυλίδη να δεσμεύεται ότι η έκθεση Θράκη θα επανέλθει από τη νέα χρονιά. Όπερ και εγένετο, αφού πριν λίγες μέρες συστάθηκε η επιτροπή, αποτελούμενη από 21 άτομα και από τις 5 περιφερειακές νεότητες της περιφέρειας, η οποία επιφορτίστηκε με την ευθύνη διοργάνωσής της, έχοντας ως συνδιοργανωτή την πολύπειρη σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, ΔΕΘ HELEXPO.
 
Η εν λόγω επιτροπή πραγματοποίησε την παρθενική της συνεδρίαση την Τετάρτη, με όρεξη και φρέσκιες ιδέες προς την κατεύθυνση της τόνωσης των συμμετοχών και της επισκεψιμότητας -παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.-, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, που έχει επιφορτιστεί με την εποπτεία της επιτροπής. Η επάνοδος της έκθεσης ΑΜ-Θ λοιπόν που έχει συνδέσει την ύπαρξή της με την επιχειρηματικότητα της Θράκης και αποτελούσε το επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς όχι μόνο για τη Κομοτηνή και τη Ροδόπη αλλά για όλη τη
Θράκη κυρίως και την Ανατολική Μακεδονία ακολούθως, επανέρχεται ανανεωμένη, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Μέτιος, θα επιχειρηθούν μία σειρά από ενέργειες, όπως η διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων αλλά και θεματικών εκθέσεων, ώστε να τονωθεί ο δείκτης επισκεψιμότητας των τελευταίων ετών, αλλά κυρίως έχει αποφασιστεί η μείωση των ενοικίων και της συμμετοχής για τους εκθέτες με σκοπό αυτή να προσελκύσει περισσότερους επιχειρηματίες.
 
Χρήστος Μέτιος όμως και έκθεση ΑΜ-Θ αναλυτικότερα… 

«Σε σχέση με το παρελθόν έχουμε πάρει αποφάσεις να αλλάξουμε πράγματα»

ΠτΘ: Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δεν είχαμε νέα για την έκθεση ΑΜ-Θ. Το 2014 η έκθεση δεν έγινε και τώρα επανέρχεται και μάλιστα με νέους όρους και νέα πρόσωπα…
Χ.Μ.:
Αυτός είναι και ο στόχος ο δικός μας. Η περιφέρειά μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης του πίνακα αναφορικά με την ανάπτυξη του συνόλου των περιφερειών της Ε.Ε και μάλιστα έχει υποχωρήσει σε σχέση με τη θέση που ήταν λίγα χρόνια πριν. Η διοίκησή μας, μετά την εκλογή της, έχει θέσει ως βασικό στόχο την αύξηση του παραγόμενου εισοδήματος και ξεκινώ από αυτό το γενικό, γιατί πάνω σ’ αυτό εντάσσονται μια σειρά από δράσεις, όπως είναι και η διοργάνωση ή η προσπάθεια να διοργανωθεί η φετινή έκθεση.
 
Πιστεύουμε ότι η ετήσια εμπορική έκθεση αποτελεί ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. Μπορεί να συμβάλλει τόσο στην προβολή τοπικών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών που παράγονται εδώ στην περιφέρειά μας, να δημιουργήσει ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας των επιχειρήσεων και να βοηθήσει στην εξωστρέφεια των τοπικών μας προϊόντων και των επιχειρήσεων. Σε σχέση με το παρελθόν έχουμε πάρει ορισμένες αποφάσεις ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα στη διοργάνωση.
 
Πιο συγκεκριμένα, η διοργάνωση των εκθέσεων γινόταν, όπως είναι γνωστό, μέχρι τώρα από το ΔΕΚΑΜΑΘ, μια ειδική δομή που είχε δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Η διοίκησή μας, στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος των οικονομικών, αποφάσισε να καταργήσει αυτή τη δομή, γιατί και χρέη δημιούργησε από αμοιβές διοικητικού συμβουλίου και άλλα λειτουργικά έξοδα, και δεν μπόρεσε να αποκτήσει κατάλληλη τεχνογνωσία για τη διοργάνωση των εκθέσεων. Η απόφασή μας για εκκαθάριση είναι οριστική, θα ανακοινωθεί όμως τέλος Σεπτεμβρίου, διότι μέχρι τότε πρέπει να αποδοθεί ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό μέσα στο οποίο είναι και η ΔΕΚΑΜΑΘ, ενώ από τον φορέα πρέπει να αποδώσουν και κάποιες ακόμη δράσεις. Έτσι η έκθεση αυτή τη φορά θα συνδιοργανωθεί από την Περιφέρειά μας και την ΔΕΘ HELEXPO. Η συμμετοχή άλλωστε του επίσημου εκθεσιακού φορέα προσδίδει πιστεύω κύρος και αξιοπιστία στην έκθεση.
 
Να σημειώσω επίσης ότι η έκθεση δεν αφορά μόνον στη Ροδόπη, είναι της Περιφέρειας. Είναι τιμή για μας και πολύ σημαντικό, που γίνεται εδώ στη Ροδόπη. Η έκθεση της περιφέρειας γίνεται στη Ροδόπη γι’ αυτό πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι. Τα νέα δεδομένα μετά την απόφασή μας για εκκαθάριση, η οποία θα οδηγήσει σε κατάργηση λόγω χρεών του ΔΕΚΑΜΑΘ, είναι να διοργανωθεί η έκθεση σε συνεργασία με την ΔΕΘ HELEXPO, για τους λόγους που ανέφερα και πριν. Εμείς από τη δική μας πλευρά προχωρήσαμε στη σύσταση μιας οργανωτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και επιχειρηματίες από όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειάς μας, και μάλιστα χωρίς να αμείβονται, παρά το δύσκολο και απαιτητικό έργο που έχουν αναλάβει. 

«Οι επιλογές κάτι συμβολίζουν και με αυτές θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα ώστε να συμβάλουν και αυτά στην ανάπτυξη της περιοχής μας»

ΠτΘ: Έχουμε μια επιτροπή 21 ατόμων. Είναι ένας αριθμός πολύ σημαντικός. Εξ αυτών οι 6 είναι συντονιστική επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε. Στην Ελλάδα όμως λέμε ότι αν θέλεις κάτι να το παραπέμψεις στις Καλένδες, το αναθέτεις σε μια επιτροπή.
Χ.Μ.:
Και για να γίνει κάτι πρέπει να ορίσεις μια επιτροπή που να ασχοληθεί σοβαρά και αν θέλεις πάλι κάτι να παραπέμψεις στις Καλένδες, μπορείς να ορίσεις μια επιτροπή, απλώς να διαβουλεύεται. Έχει συμβεί και το ένα και το άλλο.
 
Στην περίπτωσή μας, τα πρόσωπα που έχουν οριστεί στην επιτροπή και η πορεία τους συντείνουν προς την πρώτη διαπίστωση. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι η κ. Ιωαννίδου, δυναμική επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος είναι ο κ. Μεχμέτ Μολλά Φαΐκ, ένας αναγνωρισμένος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, με διεθνείς συνεργασίες, θα έλεγα, και με την Τουρκία, που θα μας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων μας.
 
Το σημαντικό είναι φυσικά το σύνολο της οργανωτικής επιτροπής, όμως το βάρος της περισσότερης δουλειάς και των δυσκολιών πέφτει στις πλάτες της προέδρου και του αντιπροέδρου, αλλά πιστεύω ότι όλα τα μέλη θα βοηθήσουν. Από τις άλλες περιφερειακές ενότητες εκπροσωπούν στη διοίκηση και στην οργανωτική μας επιτροπή αλλά και στη συντονιστική ομάδα, πρόεδροι επιμελητηρίων, όπως της Δράμας ο κ. Γεωργιάδης, όπως της Ξάνθης ο κ. Μωραΐτης, αλλά και μέλη διοικήσεων, από τον Έβρο ο κ. Χατζημιχαήλ και από την Καβάλα ο κ. Μεταξάς. Από τη Ροδόπη στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης όλοι οι παραγωγικοί φορείς, είτε οι πρόεδροι είτε εκπρόσωποι των προέδρων, που θεωρώ ότι με τις γνώσεις τους μπορούν να συμβάλουν και να βοηθήσουν ουσιαστικά στη διοργάνωση της έκθεσης. Όλα τα υπόλοιπα μέλη είναι νέοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Η επιλογή αυτή από την περιφέρεια, αποδεικνύει την επιθυμία της διοίκησής μας να αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό της περιοχής μας. Όλες οι επιλογές κάτι συμβολίζουν και με αυτές θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα ώστε να συμβάλουν και αυτά στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση και να τονίσω ξανά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αμοιβές για τα μέλη της διοίκησης πλέον, όπως κατά το παρελθόν. 

«Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή αποδέχθηκαν όλοι αμέσως τη συμμετοχή τους»

ΠτΘ: Η επιτροπή που συγκροτήσατε έχει και γνωστά πρόσωπα του τόπου μας, έχει και νέα πρόσωπα. Αυτό είναι πάγια πολιτική επιλογή σας; Κάποιοι μπορούν να σας κατηγορήσουν ότι δεν βάλατε στην επιτροπή προβεβλημένους…
Χ.Μ.:
Δεν υπάρχει καμία επιλογή που να υπάρχει καθολική συμφωνία. Σε κάθε επιλογή μπορεί ο καθένας να συμφωνήσει ή να έχει μια περισσότερο θετική ή μια αρνητική άποψη. Θέλω όμως να τονίσω ότι το γεγονός ότι αποδέχθηκαν όλοι αμέσως τη συμμετοχή τους.
 
ΠτΘ: Τους εμπιστεύεστε τους νέους;
Χ.Μ.:
Φυσικά. Γι’ αυτό επελέγησαν. Πώς αλλιώς θα το δείξουμε αυτό; Στα λόγια; Στην πράξη! Και φυσικά θα ακολουθήσουν τέτοιες επιλογές και σε άλλους τομείς. Εμπιστεύομαι τη νεανική ορμή και το πάθος που έχει ένας νέος άνθρωπος. 

«Αποφασίσαμε να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων»

ΠτΘ: Αναφέρατε κάποιες από τις αλλαγές που βρίσκονται εν εξελίξει σε ό, τι αφορά τη διοργάνωση. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και πώς τελικά καταφέρατε να τις ξεπεράσετε;
Χ.Μ.:
Όλες οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Και οι δυσκολίες είναι για να πραγματοποιηθεί σωστά η έκθεση. Είναι γνωστή σε όλους μας η δύσκολη οικονομική συγκυρία, η έλλειψη πόρων και τα προβλήματα που προκύπτουν στις επιχειρήσεις από αυτήν. Εμείς αποφασίσαμε, και αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση της χθεσινής επιτροπής, να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, εξαιτίας των δυσκολιών στην οικονομία αλλά και γενικότερα, με μείωση της τιμής και του δικαιώματος συμμετοχής, όπως υπήρχε, αλλά και του ενοικίου των περιπτέρων.
 
Επίσης, αποφασίσαμε να περιορίσουμε τη διάρκεια της έκθεσης. Έτσι σχεδιάζουμε να πραγματοποιηθεί η έκθεση από την Παρασκευή 6 μέχρι και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Μειώνεται δηλαδή η διάρκεια της έκθεσης κατά μία μέρα. 

«Οι τεχνικές δυσκολίες είναι το ελάχιστο»

ΠτΘ: Η έκθεση είχε κι άλλου τύπου δυσκολίες μέχρι τώρα. Για παράδειγμα το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο. Είχε προβλήματα ιδιοκτησίας του κτιρίου…
Χ.Μ.:
Όλα αυτά τα συζητήσαμε στην πρώτη πολύωρη συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής και ψάχνουμε να βρούμε λύσεις για όλα τα τεχνικά ζητήματα, όπως η συντήρηση του κτιρίου και η καθαριότητα.
 
ΠτΘ: Πόρους έχετε;
Χ.Μ.:
Όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα ισχύουν για όλες τις περιφέρειες. Η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής της έχει κρατήσει τα διαθέσιμα των περιφερειών, οι περιφέρειες έδωσαν τα χρήματα την κεντρική κυβέρνηση, ένα ποσό έχει μείνει όμως για τη διοργάνωση της έκθεσης και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Οι τεχνικές δυσκολίες είναι το ελάχιστο. Θα γίνει και συντήρηση του κτιρίου, θα γίνει και καθαριότητα, όλα θα γίνουν, θα βοηθήσουν και οι δήμοι πιστεύω. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό διευκολύναμε με τη μείωση του κόστους τη συμμετοχή των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο στόχος. 

«Στόχος είναι η έκθεση να εξελιχθεί στο κύριο επιχειρηματικό γεγονός της περιοχής μας»

ΠτΘ: Μπορούμε να εξειδικεύσουμε τους στόχους της έκθεσης;
Χ.Μ.:
Δεν θέλω να περιγράψω κάτι πριν το πετύχουμε. Υπάρχουν στόχοι φυσικά αλλά και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες. Ήδη η έκθεση της Καβάλας, από ό,τι πληροφορούμαι, λόγω μειωμένων συμμετοχών μεταφέρθηκε ένα μήνα πίσω. Ήταν να γίνει τον Σεπτέμβριο και μεταφέρεται για τον Οκτώβριο. Προβλήματα λοιπόν υπάρχουν αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να μην προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε την έκθεση. Ο στόχος όλης της οργανωτικής επιτροπής είναι να πραγματοποιηθεί η έκθεση. Στόχος είναι αυτή η έκθεση να αποτελέσει ένα μεγάλο γεγονός για την περιφέρεια μας ή για να το πω διαφορετικά να εξελιχθεί στο κύριο επιχειρηματικό γεγονός της περιοχής μας. Είναι επιδίωξη μας να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και προς τον σκοπό αυτό προωθούνται και άλλες αλλαγές όπως η πραγματοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων για να τονωθεί το ενδιαφέρον και των εκθετών και των επισκεπτών.
 
ΠτΘ: Παλαιότερα είχε γίνει απόπειρα η έκθεση να γίνει και βαλκανική. Υπάρχει ακόμα αυτό ως στόχος;
Χ.Μ.:
Φυσικά ο στόχος αυτός παραμένει. Ίσως αυτό να συμβολίζει και η επιλογή του κ. Φαΐκ να συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή της έκθεσης. 

«Εκτός από τις εκδηλώσεις του Via Egnatia θα ακολουθήσουν και άλλες προσπάθειες ανάδειξης σημείων του νομού μας»

ΠτΘ: Εκτός από την έκθεση φέτος όμως ως περιφέρεια πραγματοποιείτε και το 1ο διαπεριφερειακό φεστιβάλ Via Egnatia με τις εκδηλώσεις της Ροδόπης να επικεντρώνονται στην περιοχή του Βυζαντινού Φρουρίου.
Χ.Μ.:
Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία διότι μαζί με τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί έχει προγραμματιστεί να γίνει και μια εκδήλωση – συζήτηση για την αξιοποίηση συνολικά του χώρου του ιστορικού κέντρου της πόλης. Προς αυτή την κατεύθυνση της ανάδειξης θα ακολουθήσουν και άλλα σημεία του νομού μας φυσικά.

«Οι παράλληλες εκδηλώσεις κάθε έκθεσης θα έχουν σχέση με το ειδικό αφιέρωμα-Φέτος αυτό θα είναι αφιερωμένο στον τομέα της ποτοποιίας»

ΠτΘ: Είναι ανακοινώσιμη κάποια παράλληλη εκδήλωση;
Χ.Μ.:
Ακόμα όχι αλλά ήδη στο τραπέζι του διαλόγου έχουν πέσει πολλές προτάσεις. πέρα από το γεγονός όμως ότι αποφασίσαμε την επαναλειτουργία της έκθεσης και τη διενέργεια παράλληλων εκδηλώσεων θα υπάρχει και ένα ειδικό αφιέρωμα κάθε χρόνο αφιερωμένο σε ένα συγκεκριμένο τομέα της περιφερειακής μας οικονομίας. Φέτος αυτό το αφιέρωμα θα έχει θέμα την παραγωγή ποτών. Επιλογή καθόλου τυχαία αφού ο τομέας της ποτοποιίας στην περιοχή μας έχει έναν ιδιαίτερο δυναμισμό. Και στις πέντε περιφερειακές ενότητες έχουμε εξαιρετικά παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων. Για να απαντήσω μάλιστα και στο ερώτημά σας θα σας πω ότι οι παράλληλες εκδηλώσεις κάθε έκθεσης θα έχουν σχέση με το ειδικό αφιέρωμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.