Ο Ανεστης Βαφειαδης εκ νεου προεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδοπης

Η αναβολή της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά ένα εξάμηνο η βασική διεκδίκηση των επόμενων μηνών

Παράταση στη χρήση επιπλέον χώρου για τραπεζοκαθίσματα έως και τα τέλη του 2021

Τον Δεκέμβρη η μετακύλιση των ανατιμήσεων στους καταναλωτές

Στην θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων ν. Ροδόπης παραμένει ο Ανέστης Βαφειάδης, μετά και τις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου.

Ο κ. Βαφειάδης παραμένει επικεφαλής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, με τον κ. Αθανάσιο Δεμίρη στην θέση του Α’ Αντιπροέδρου, τον κ. Παντελή Χαβιαρά Β’ Αντιπρόεδρο, τον κ. Γρηγόρη Τζενετίδη Γενικό Γραμματέα, τον κ. Αντώνη Καμπουρίδη Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και τον κ. Θεόδωρο Μανίτσα Ταμία, ενώ το Δ.Σ. συμπληρώνουν ο κ. Μιχαήλ Κατρανιτσιώτης ως Έφορος Δημοσίων σχέσεων και οι κ.κ. Ηλίας Άτσαλος και Αθανάσιος Ζακώνης ως μέλη.

Αυξημένη συμμετοχή λόγω…ανασφάλειας

Το νέο Δ.Σ. αναδείχθηκε με έναν χρόνο καθυστέρηση, δεδομένης και της παράτασης που είχε δοθεί στις θητείες όλων των αντίστοιχων οργάνων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και με αυξημένη συμμετοχή των μελών του στην εκλογική διαδικασία όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Βαφειάδης, σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Το γεγονός αυτός όπως εξήγησε ο ίδιος βασίζεται και στην έκδηλη ανασφάλεια των επαγγελματιών για το μέλλον του κλάδου, δεδομένου ότι είναι από τους πλέον πληγέντες σε σχέση με την πανδημία και τους περιορισμούς που έχουν υποστεί, αλλά και των όσων αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Η πανδημία και η νέα πραγματικότητα που αυτή δημιούργησε, σε συνδυασμό με το κύμα των ανατιμήσεων που τώρα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές από τους επαγγελματίες, κυρίως του χώρου της εστίασης και της ψυχαγωγίας δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον, γεμίζοντας όπως εξήγησε με περισσότερες ευθύνες το νέο Δ.Σ.

Άλλωστε όπως τόνισε από τις πρώτες διεκδικήσεις των νέων οργάνων σε πανελλαδικό επίπεδο δεν είναι άλλο από το πάγιο αίτημα της αναβολής της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ πρόκειται για ένα  βασικό αίτημα άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που ζητούν τουλάχιστον εξάμηνη παράταση της υποχρέωσης επιστροφής της ενίσχυσης που έλαβαν.

«Η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ αλλά και αυτά ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση καθιστούν αδύνατη την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία ζητάμε τουλάχιστον εξάμηνη παράταση» εξήγησε ο ίδιος κάνοντας λόγο για μείωση της τάξεως του 40% στον τζίρο των καταστημάτων μόνο από την απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών.

Αυξήσεις από τον Δεκέμβρη και στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Ο κ. Βαφειάδης προανήγγειλε επίσης της μετακύλιση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια στους πελάτες, τονίζοντας ότι από τον επόμενο μήνα αυτό θα γίνει πραγματικότητα λόγω της αδυναμίας πλέον των επαγγελματιών και των καταστημάτων να τις απορροφήσουν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «στοχοποίηση» της εστίασης όπου εξαντλούνται τα όρια των ελέγχων αλλά και των περιοριστικών μέτρων εν αντιθέσει με άλλους χώρους και κλάδους που παρατηρείται συνωστισμός αλλά δεν λαμβάνονται ίδιας αυστηρότητας μέτρα, αναφερόμενος και στην ανισότιμη επιβολή προστίμων σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και πελάτες που παραβαίνουν τα ισχύοντα μέτρα, που για τους πρώτους συνοδεύονται και με προσωρινό «λουκέτο».

Παράταση στον επιπλέον χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

Κλείνοντας ο κ. Βαφειάδης γνωστοποίησε και την νέα παράταση που δόθηκε στην προθεσμία παραχώρησης στους ενδιαφερόμενους ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, έως και τα τέλη του έτους. Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί έληξε στις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο με νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου δόθηκε νέα παράταση έως και τα τέλη του τρέχοντος έτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.