«Νοτες» συγκρατημενης αισιοδοξιας στην αγορα της Κομοτηνης

Σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης της αγοράς και τάσεις επιστροφής στην κανονικότητα

Τα πορίσματα της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου για τις θερινές εκπτώσεις

Έρευνα για τις Θερινές Εκπτώσεις του 2021 διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής με σκοπό  να καταγράψει τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων μελών του για το χρονικό διάστημα από 5 Ιουλίου 2021 έως και 31 Αύγουστου  2021.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα εκατό καταστηματαρχών κατά την λήξη της εκπτωτικής περιόδου, με δειγματοληπτικό πλαίσιο το μητρώο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις  μέσω  τηλεφωνικής συνέντευξης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο των θερινών  εκπτώσεων.

Στο πλαίσιο της ερώτησης για τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων την εκπτωτική περίοδο (βλ.γραφ.1), οι έμποροι απάντησαν σε ποσοστό 52,78% ότι στις φετινές εκπτώσεις οι πωλήσεις κινήθηκαν καλυτέρα  από τη περσινή χρονιά, το 25,00% κατέγραψε μειωμένη κίνηση, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι πώλησης για το 22,22% .

Γράφημα 1

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Αν καταγράφεται αύξηση της εμπορικής κίνησης, σε τι ποσοστό την υπολογίζετε

Στην δεύτερη ερώτηση  κλήθηκε να απαντήσει  το 52,78  των επιχειρηματιών όπου οι πωλήσεις τους κινήθηκαν καλύτερατην θερινή  εκπτωτική περίοδο του 2021 από την αντίστοιχη περσινή.  Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της παραπάνω ερώτησης διαπιστώνεται  πως το 42,11%  κατέγραψαν αύξηση της τάξης του (0-10% ), το 52,63% κινήθηκαν στα επίπεδα (11% -20%) ,και το 5,26%  στα (21%-30%ε) ενώ 0% ήταν τα ποσοστά για τις αυξήσεις από 31% και πάνω (βλ.γραφ.2).

 Γράφημα 2

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Αν καταγράφεται μείωση της εμπορικής κίνησης, σε τι ποσοστό την υπολογίζετε

Στην τρίτη ερώτηση  κλήθηκε να απαντήσει το25% των επιχειρηματιών, τον οποίων οι πωλήσεις κινήθηκαν χειρότερα  την  θερινή εκπτωτική περίοδο του 2021 από την αντίστοιχη περσινή. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα προκύπτει ότι το 55,56% κατέγραψαν μείωση της τάξης του (0-10% ), το 22,22%κατέγραψαν μείωση της τάξης του (11%-20%), το 22,22% μείωση  (21%-30%)  ενώ 0% ήταν τα ποσοστά για τις μειώσεις  από 31% και πάνω  (βλ.γραφ.3).

 Γράφημα 3

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια ήταν κατά τη γνώμη σας η καλύτερη περίοδος των εκπτώσεων από άποψη αγοραστικής κίνησης

Στην ερώτηση για την καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων οι επιχειρηματίες της Κομοτηνής  απάντησαν σε ποσοστό 52.78% ότι είχαν αυξημένη αγοραστική κίνηση στην αρχή των εκπτώσεων, το 22,22% των εμπορικών καταστημάτων κατέγραψε αυξημένη κίνηση από 1/8 έως 15/8 και  το 5,56% από 16/8έως 31/8 ενώ το 19,44% δεν ξεχώρισε καμία περίοδο

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Εάν έχουν εμβολιαστεί οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ;

Στην τελευταία ερώτηση εάν έχουν εμβολιαστεί οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων το 75% δηλώνουν εμβολιασμένοι.

Σύνοψη Αποτελεσμάτων

«Από τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφαίνεται μια σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης της αγοράς και τάσεις επιστροφής στη κανονικότητα» αποτιμά ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής. Όπως εξηγεί, η αίσθηση των έμπορων για την πορεία των θερινών εκπτώσεων είναι ότι, κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα στο σύνολο τους και αυξητικά σε σύγκριση με την  περσινή εκπτωτική περίοδο.  Πέντε στις δέκα επιχειρήσεις πραγματοποίησε υψηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την μεγαλύτερη  τόνωση των πωλήσεων να φτάνει το 20% . Περίπου μια στις τέσσερις επιχειρήσεις παρουσίασαν  πτώση του κύκλου εργασιών τους. Για τη πλειονότητα των επιχειρήσεων (52%) των οποίων  ο κύκλος εργασιών κινήθηκε πτωτικά η συρρίκνωση δε υπερέβη το 10%.  Βέβαια το χρονικό διάστημα με το οποίο γίνεται η σύγκριση (καλοκαίρι του 2020) η συρρίκνωση των πωλήσεων λόγω της πανδημίας του Covid-19 ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Επιπλέον μέσω της έρευνας διαπιστώνονται  

  •  Κλαδικές διαφοροποιήσεις με τους κλάδους της ένδυσης & υπόδησης να καταγράφουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις, αποτέλεσμα, του ανοίγματος των κοινωνικών εκδηλώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας.
  •  Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων (52,78) η αγοραστική κίνηση είναι καλύτερη κατά το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Συμπεριφορά που αποδεικνύει παραδοσιακά την προτίμηση των καταναλωτών να πραγματοποιούν τις αγορές τους τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων.
  •  Μεγάλη αποδοχή των εμβολίων παρατηρείται στον κλάδο, αφού το 75% των ιδιοκτητών, δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί.
  •  Σε ό,τι αφόρα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας οι επιχειρηματίες θωρούν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν, η μείωση των ενοικίων, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ και των ασφαλιστικών εισφορών. 

«Οι Εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο θα εξαρτηθούν τόσο από τα υγειονομικά δεδομένα όσο και από τη χρονική συγκυρία απόσυρσης των μέτρων στήριξης» σπεύδει να υπογραμμίσει κλείνοντας ο Εμπορικός Σύλλογος μη παραλείποντας να ευχαριστήσει «τόσο τους εμπόρους που συμμετείχαν στην έρευνα, όσο και το καταναλωτικό κοινό της πόλης μας  που συνεχίζει  να στηρίζει τις επιχειρήσεις της πόλης μας, προσφέροντας  στην τοπική οικονομία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.