Νομοθετικη ρυθμιση ετοιμαζει το Υπουργειο Εσωτερικων
Στο τελικό στάδιο της τακτοποίησης βρίσκονται 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι συμβασιούχοι του Δημοσίου καθώς το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προσπαθήσει να συγκεράσει την κοινοτική οδηγία και τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος.
Παράλληλα, πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια ταλαιπωρίας και αναμονής, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για μια θέση στο Δημόσιο για τους περίπου 3.000 επιλαχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998.
Στη ρύθμιση των δύο αυτών θεμάτων οδηγείται μέσα από τις στενωπούς του προΰπολογισμού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, πιεζόμενη από την Κοινοτική οδηγία 99/70/ΕΚ, τις κινητοποιήσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, αλλά και τους πολιτικούς κραδασμούς από τη στάση συμπαράταξης που έχουν υιοθετήσει όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας μέσα κι έξω από τη Βουλή τους συμβασιούχους. Προς το παρόν, το εισιτήριο για τη μονιμότητα έχουν κερδίσει οι υπάλληλοι που έχουν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα στη Δικαιοσύνη και συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο διεκδικώντας ταυτόχρονα τη μονιμότητα, διότι αυτοί καλύπτονται από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν εμπίπτουν στη ρητή απαγόρευση του Συντάγματος.
Πρόκειται για εργαζομένους σε δήμους, σε νοσοκομεία, σε ασφαλιστικά ταμεία, στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας κ.λ.π. Ηδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών προχωρούν στην πλήρη καταγραφή όλων αυτών των υπαλλήλων, εργασία που είναι εξαιρετικά δύσκολη ακριβώς επειδή αυτοί αποτελούν ομάδες υπαλλήλων που απαρτίζουν διάφορες κατηγορίες, βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το δημόσιο τομέα και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών στις οποίες εργάζονται, παρά το γεγονός ότι η σύμβασή τους είναι ορισμένου χρόνου. Οι υπάλληλοι αυτοί στην προσπάθειά τους να μονιμοποιηθούν (ορισμένοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αρκετά χρόνια) έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του Δημοσίου με ασφαλιστικά μέτρα και παραμένουν στις εργασίες τους δυνάμει δικαστικής εκκρεμότητας. Αυτές οι κατηγορίες των εργαζομένων δεν εμπίπτουν και στη ρητή απαγόρευση της μετατροπής της σύμβασής τους που ορίζει το Σύνταγμα, διότι κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος η υπόθεσή τους εκκρεμούσε δικαστικά. Ταυτόχρονα προστατεύονται από την Κοινοτική οδηγία 99/70/ΕΚ που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα ώστε να αποφεύγεται η απασχόληση των εργαζομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μάλιστα υποχρεώνει τη χώρα μας μέχρι τις 10 Ιουλίου 2002 να ενσωματώσει στο ελληνικό Δίκαιο τη σχετική οδηγία.
Και άλλοι
Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι η νομιμοποίηση αυτών των συμβασιούχων θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες ομάδες υπαλλήλων που θα διεκδικήσουν στα δικαστήρια το δίκαιό τους. Το φόβο αυτό εκφράζουν και επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης υπογραμμίζοντας ότι τελικά ο αριθμός των «υπό τακτοποίηση» υπαλλήλων θα αυξηθεί αισθητά όσο το θέμα δεν κλείνει με την τελική του διευθέτηση έτσι ή αλλιώς.
Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, είναι αποφασισμένος να αποσαφηνίσει τα πράγματα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες θεσμικού χαρακτήρα, με τη σύνταξη μιας νέας ρύθμισης που θα συγκεράσει την επιταγές της κοινοτικής οδηγίας αλλά και τις απαγορευτικές διατάξεις του Συντάγματος. Ταυτόχρονα, στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα αντιμετωπίζεται συνολικά το θέμα της απασχόλησης προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο από τώρα και πέρα. Ηδη στην εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς όλες τις υπηρεσίες για τον προγραμματισμό των προσλήψεων τα επόμενα τρία χρονια αναφέρεται ρητά ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις έργου ή συμβάσεις εποχικού χαρακτήρα που θα αφορούν όμως θέσεις εργασίας που θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας.
Πάντως και για εκείνους που θα μείνουν εκτός μονιμότητας το χάπι θα χρυσωθεί με ένα ειδικό μπόνους που θα τους δοθεί, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν υπηρετήσει στο Δημόσιο, προκειμένου να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που θα πραγματοποιηθούν για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Τέλος, όσον αφορά τους 3.000 περίπου επιλαχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1989, παρά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε γι’ αυτούς στο υπουργείο Εσωτερικών, έχει αναληφθεί προσπάθεια να απορροφηθούν από ειδική επετηρίδα τουλάχιστον ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων με αυξημένα προσόντα και ειδικότητες που έχουν καταγραφεί ως αναγκαίες για το Δημόσιο. Ηδη οι επιλαχόντες έχουν κινηθεί με επιτυχία προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζητούν να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτούς στη Βουλή με διακομματική συνεννόηση. Κάτι τέτοιο, βέβαια, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, όμως συμφωνούν όλοι πως η εκκρεμότητα αυτή πρέπει να τελειώσει προτού προκηρυχθεί ο επόμενος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε διότι με μια διάταξη στο νόμο οι υποψήφιοι ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν θέσεις σε ένα και μόνο νομό, με αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες επιτυχόντες με υψηλή βαθμολογία έξω από τις λίστες εκείνων που τελικά διορίστηκαν.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
