Νικος Αγγελιδης: Οριστικο τελος στις «περιπετειες» του 12%

Η τελευταία ΚΥΑ ρυθμίζει και τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσουν οι συμψηφισμοί για τις επιχειρήσεις της Θράκης τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

Το οριστικό τέλος σε ένα πολυχρονισμένο ζήτημα για τους επαγγελματίες της Θράκης, φαίνεται πως αποτελεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμοδίων υπουργών κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη, που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων.

Ο λόγος για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους 12% και την ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία μέσω της οποίας θα γίνεται η καταβολή των απαιτήσεων στις δικαιούχους επιχειρήσεις βάσει του άρθρου 87 του Νόμου 4706/2020, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα με το άρθρο 79 του νόμου 4916/2022, που όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, κλείνει και τις τελευταίες εκκρεμότητες που αφορούσαν κυρίως στις δικαιούχες επιχειρήσεις που δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως τόνισε «όταν ήρθε η ώρα να συμψηφίσουν οι επιχειρήσεις που δεν χρωστούσαν, δηλαδή οι υγιείς, οι καλοπληρωτές, δεν είχε προβλεφθεί ο τρόπος που αυτό θα γινόταν, με αποτέλεσμα να έπρεπε να βγουν ληξιπρόθεσμες και μετά να γίνει ο συμψηφισμός. Αυτό δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα γιατί αυτές οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς, με φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, γεγονός που δεν επέτρεπε το προαναφερθέν σενάριο και επομένως αυτή η τελευταία ΚΥΑ έρχεται να ορίσει την διαδικασία είτε αυτούς που έχουν λήξει οι οφειλές τους, είτε αυτούς οι οποίοι συμψηφίζουν παρούσες-τωρινές οφειλές».

Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι δικαιούχες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν, σύμφωνα με την ΚΥΑ, την σχετική αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δια μέσου της πλατφόρμας «myBusinessSurrort-Ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίων» ώστε να γίνουν οι πρώτοι συμψηφισμοί με τον κ. Αγγελίδη να υπογραμμίζει πως σύμφωνα με την ΚΥΑ η σειρά των συμψηφισμών αφορά πρώτα στους φόρους εισοδήματος, έπειτα το ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ και ακολούθως για οποιεσδήποτε άλλες οφειλές.

Ο κ.Αγγελίδης απηύθυνε τις ευχαριστίες του τόσο στην πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων όσο και στους βουλευτές Ροδόπης και Έβρου που συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια, εμμένοντας ωστόσο στις καθυστερήσεις που υπήρξαν και από την ανακοίνωση της απόφασης έναν χρόνο πριν, λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας.

Το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας

«Είναι τραγικό για αυτή τη χώρα. Μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους οι φορείς, κάνουν τη δουλειά τους οι πολιτικοί, αλλά όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής αυτό το “τέρας” της γραφειοκρατίας το οποίο μια ζωή παρακάμπτουμε χωρίς να καταφέρουμε να το σκοτώσουμε ποτέ, είναι που δημιουργεί το θέμα» σημείωσε, εξηγώντας πως «μετά την πολιτική απόφαση και την ψήφιση, απαιτούνταν δυο-τρεις μήνες ώστε να έχουμε τις υπόλοιπες ΚΥΑ. Όταν ήρθε αυτό το πρόβλημα και κάναμε τη συνάντηση με τον κ. Πιτσιλή για να βγει αυτή η φόρμα, κάναμε τη συνάντηση 3 Δεκεμβρίου και είχαμε πει 15 Ιανουαρίου να υπάρχει φόρμα και 30 Ιανουαρίου να κάνουν συμψηφισμούς».

«Μπορεί όλοι να το θέλουν, αλλά αυτά τα γραφειοκρατικά γρανάζια δεν αφήνουν ποτέ τα πράγματα να προχωρήσουν» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «σκεφτείτε αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια πόσο σημαντικά είναι τις επιχειρήσεις σήμερα, αλλά πόσο σημαντικά ήταν και πριν από 8 και 10 μήνες με τον κορωνοϊό. Κι όμως βλέπετε ότι δεν μπορούμε να το σκοτώσουμε αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας».

Τι πρέπει να γίνει

«Όσο η χώρα δεν κάνει κωδικοποίηση νομοθεσίας για να μην μπορεί ο κάθε δημόσιος υπάλληλος σε διακόσιους νόμους που αφορούν για 100 χρόνια το κάθε θέμα και να ανασύρει όποιους αυτός επιλέγει και όσο δεν έχουμε εκσυγχρονισμό με τις νέες τεχνολογίες στον δημόσιο τομέα και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε ποτέ μια σύγχρονη δυτική οικονομία» ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας πως «γιατί όλοι μπορεί να θέλουμε, μπορεί να καταφέρνουμε τελικά να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα, αλλά όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής τα πράγματα είτε ακυρώνονται, είτε γίνονται τόσο αργοπορημένα που στην ουσία το όφελος αυτού που προσδοκούμε το ακυρώνουν με την πάροδο του χρόνου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.