Νεο κυμα προσληψεων μονιμων υπαλληλων στα ΚΕΠ

Έρχεται, τους επόμενους μήνες, η τρίτη «παρτίδα» προσλήψεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Το 2006 προκηρύχθηκαν για τα ΚΕΠ 1.952 θέσεις, το 2007 άλλες 524 θέσεις, ενώ με τη νέα προκήρυξη αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» για τον διορισμό περίπου 300 μόνιμων υπαλλήλων.

Στο υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει η καταγραφή των νέων ΚΕΠ, αλλά και των παλαιών που λειτουργούν ακόμη με συμβασιούχους. Σε συνδυασμό με την επεξεργασία των στοιχείων παραγωγικότητας για κάθε Κέντρο, θα καθοριστεί ο τελικός αριθμός για το απαιτούμενο τακτικό προσωπικό και θα προωθηθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για τη σύσταση των θέσεων. Ποσοστό 20% των θέσεων θα καλυφθεί από πολύτεκνους ή τέκνα πολυτέκνων και ποσοστό 10% από τρίτεκνους ή τέκνα τρίτεκνων. Αμέσως μετά θα σταλεί το αίτημα στο ΑΣΕΠ, το οποίο, όπως και στις δύο προηγούμενες διαδικασίες πρόσληψης μονίμων στα ΚΕΠ, θα αναλάβει την έκδοση της προκήρυξης. Σε κάθε περίπτωση- αναφέρουν στελέχη του υπουργείου- η προκήρυξη θα εκδοθεί μετά την πάροδο κάποιων μηνών, προκειμένου να συμπληρώσουν 18 μήνες προϋπηρεσίας και όσοι συμβασιούχοι προσελήφθησαν σε νεοσυσταθέντα ΚΕΠ κατά το προηγούμενο έτος.

«Κλειδί» για την πρόσληψη ως τακτικό προσωπικό στα Κέντρα αποτελεί η προϋπηρεσία σε αντίστοιχες δομές. Ακολουθώντας το πρότυπο των δύο παλαιότερων προκηρύξεων και η επικείμενη θα περιλαμβάνει ως πρόσθετο προσόν διορισμού την εμπειρία. Ειδικότερα, θα απαιτεί ως κύριο προσόν εμπειρία τουλάχιστον 24 μηνών στη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων μέσω διαδικασιών των ΚΕΠ που υπάγονται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ή των Γραφείων του Πολίτη στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΣΤΕΡΙΑΣ».

Ως επικουρικό προσόν θα λαμβάνεται επίσης υπόψη εμπειρία τουλάχιστον 18 μηνών στη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων μέσω διαδικασιών των ΚΕΠ που υπάγονται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ή των Γραφείων του Πολίτη στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΣΤΕΡΙΑΣ».

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 18 μήνες απασχόλησης σε ΚΕΠ δήμων ή νομαρχιών απαλλάσσονται και από την απόδειξη γνώσης χειρισμού Η/Υ.

Στην προκήρυξη θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε ΚΕΠ. Για την πλήρωση των προκηρυσσομένων θέσεων, οι μονάδες εμπειρίας υποψηφίου που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή σε Γραφεία του Πολίτη που λειτουργούν στους ΟΤΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» θα προσαυξάνονται κατά 50%, εφόσον ο υποψήφιος έχει προϋπηρεσία 24 τουλάχιστον μηνών.

Ειδική προσαύξηση θα καθορίζεται για όσους υποβάλλουν αίτηση σε φορέα όπου έχουν υπηρετήσει. Συγκεκριμένα, οι μονάδες εμπειρίας του υποψηφίου που έχει διανυθεί σε ΚΕΠ του φορέα, στον οποίο ανήκουν οι προκηρυσσόμενες θέσεις, θα προσαυξηθούν κατά 55%, εφόσον ο υποψήφιος έχει προϋπηρεσία 18 τουλάχιστον μηνών σε αυτό ή σε άλλο, το οποίο έχει καταργηθεί.

Αντίστοιχη προσαύξηση κατά 55% θα εφαρμοστεί και για τους υποψηφίους που απασχολήθηκαν με οποιαδήποτε σχέση στα Γραφεία του Πολίτη που λειτουργούν στους ΟΤΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» με την προϋπόθεση ότι η εμπειρία αυτή έχει διανυθεί σε Γραφείο του Πολίτη του φορέα όπου προκηρύσσονται οι θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση για να προσμετρηθεί η προσαύξηση, ο υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει απαραίτητα σχετική βεβαίωση του φορέα, για το είδος και τη χρονική διάρκεια της εμπειρίας.

Όσοι λάβουν μέρος στη νέα προκήρυξη για τα ΚΕΠ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και παράλληλα να διαθέτουν όλα τα βασικά προσόντα, όπως αυτά ορίζονται σε κάθε προκήρυξη, δηλαδή να είναι Έλληνες πολίτες, να έχουν υγεία και φυσική καταλληλότητα που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων των θέσεων που επιλέγουν, να μην έχουν κώλυμα διορισμού, ούτε κατά τον χρόνο λήξεως προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ούτε κατά τον χρόνο του διορισμού, οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και να κατέχουν τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών.

Για την πρόσληψη στα ΚΕΠ απαιτούνται συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ). Ειδικότερα, για τη νέα προκήρυξη οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν:

•ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ Πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής * ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ Πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

•ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Τέσσερα τα κριτήρια επιλογής

Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα κατατεθούν με συστημένη επιστολή προς το ΑΣΕΠ, μόλις ανακοινωθεί η προθεσμία υποβολής. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να επισυναφθούν φωτοαντίγραφο αυτής με πρωτότυπη υπογραφή, φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατηρίου), παράβολο 15 ευρώ από Δημόσιο Ταμείο, καθώς και τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν όσα κριτήρια θα επικαλεστούν οι υποψήφιοι στην αίτηση (τίτλοι σπουδών, ξένη γλώσσα, εμπειρία, ιδιότητα πολυτέκνου ή τρίτεκνου κ.ά.).

Για ορισμένες από τις προκηρυσσόμενες θέσεις ως κριτήριο επιλογής θα λαμβάνεται υπόψη και η εντοπιότητα, οπότε θα πρέπει να προσκομιστεί και σχετικό αποδεικτικό.

Σε γενικές γραμμές τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι τέσσερα, και ειδικότερα: τίτλοι σπουδών, εμπειρία, ξένες γλώσσες και εντοπιότητα. Όμως, όπως συμβαίνει σε όλες τις προκηρύξεις με σειρά προτεραιότητας, προβλέπονται μονάδες και για κατόχους μεταπτυχιακών ή διδακτορικών διπλωμάτων και πιστοποιητικών παρακολούθησης σεμιναρίων ΟΑΕΔ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.