Νεο Διοικητικο Συμβουλιο στο Σωματειο Εργαζομενων ΙΚΑ Περιφερειας Α.Μ.-Θ

Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων ΙΚΑ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και επανεξελέγη πρόεδρος άμεσα από όλα τα μέλη του Σωματείου ο Παναγιώτης Τσουκαλάς. Την Παρασκευή που μας πέρασε έγινε η κατανομή αξιωμάτων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ορίσθηκε η γενική γραμματέας, οι τρεις αντιπρόεδροι, ο αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου καθώς και ο υπεύθυνος οικονομικού.

Άμεση η εκλογή του Προέδρου από όλα τα μέλη

Οι εκλογές του Σωματείου παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται στα άλλα σωματεία. Με την τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου Υπαλλήλων ΙΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης η εκλογή του προέδρου γίνεται από όλα τα μέλη του συλλόγου, όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται από αυτά αλλά με διαφορετικό ψηφοδέλτιο. «Ο πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα μέλη του Σωματείου και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό έγινε ώστε ο πρόεδρος να έχει και το κύρος και την αποδοχή όλων των συναδέλφων, απολογείται στην Γενική Συνέλευση και μόνο αυτή έχει το δικαίωμα να τον καθαιρέσει, βέβαια οφείλει να υπακούει στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την πλειοψηφία. Είναι ένα σύστημα πιστεύουμε περισσότερο δημοκρατικό», τονίζει ο Παναγιώτης Τσουκαλάς.

Η ΔΑΚΕ δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο

Είναι η Τρίτη φορά που οι εκλογές έγιναν με αυτή την διαδικασία. «Το ψηφοδέλτιό μας είναι κεντροαριστερό και έγινε γιατί το 2004 η ΔΑΚΕ λόγω του ότι ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε την ΔΑΚΕ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εμπλοκή, αλλά επειδή ήταν κυβερνητική παράταξη χάθηκε και στις εκλογές του 2010 δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο. Η παράταξή μας είναι συσπείρωση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και των αριστερών δυνάμεων, δηλαδή ο ΣΥΝ. Συμμετέχουμε και στην Ομοσπονδία με μια έδρα και στο Διοικητικό Συμβούλιο όπου γενική γραμματέας είναι η Στικάκη Φωτεινή».

Κατανομή αξιωμάτων

Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε η κατανομή αξιωμάτων μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και ορίσθηκαν και οι τρεις αντιπρόεδροι. «Είναι ένα δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος και είναι εφικτό. Οι τρεις αντιπρόεδροι εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων σε όλη την περιφέρεια, η οποία είναι μεγάλη και επειδή οι εργαζόμενοι είναι από το Νευροκόπι μέχρι την Ορεστιάδα διευκολύνουν το έργο του προέδρου και της γενικής γραμματέως στην μεταφορά των προβλημάτων των εργαζομένων και έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ενημέρωση. Έτσι έχουμε ένα αντιπρόεδρο στον Έβρο, έναν στην Ξάνθη και έναν στην Κομοτηνή, όπως και τον αναπληρωτή γραμματέα που είναι από την Δράμα και τον υπεύθυνο οικονομικού που είναι επίσης στη Δράμα, έτσι ώστε να είμαστε το Διοικητικό Συμβούλιο διασκορπισμένοι σε όλη την περιφέρεια και βοηθά τον Πρόεδρο στην δουλειά του».

Προβλήματα του κλάδου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων με το ΙΚΑ, προβλήματα που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα ενόψει του ότι το ΙΚΑ με τα νέα μέτρα θα αποτελέσει ένα απο τους τρεις ασφαλιστικούς φορείς στον οποίο θα ενταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι πολύ μεγάλο λόγω της συνταξιοδότησης πολλών υπαλλήλων και λόγω του ασφαλιστικού. Επίσης πρόβλημα είναι αυτό των ελεγκτικών μηχανισμών, δηλαδή της επάνδρωσης της ΕΥΠΕΑ που είναι νομοθετημένο, αλλά δεν λειτουργεί γιατί υπάρχει η πολιτική βούληση να μην την λειτουργήσουν γιατί θα είναι μηχανισμός που θα ελέγχει όλη την περιφέρεια και θα πατάξει την εισφοροδιαφυγή, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό».

Εδώ και χρόνια οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ επισημαίνουν την ανάγκη μηχανοργάνωσης που θα λύσει πολλά προβλήματα. Το πρόβλημα όμως παραμένει γιατί παρά την πάροδο των ετών δεν έχουν γίνει βήματα. Ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνει την ανάγκη να γίνει η μηχανοργάνωση, «η οποία πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί επιτέλους ώστε να είναι συνδεδεμένο με τα συστήματα της εφορίας και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι διπλοασφαλισμένοι».

 

Ο κ. Τσουκαλάς δέχεται ως φυσικό να υπάρχουν παράπονα από πλευράς συναλλασσόμενων με το ΙΚΑ εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων δύσκολα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που σημειωτέον σαφώς και θα γίνουν μεγαλύτερες με την ενοποίηση των ταμείων που προωθεί η κυβέρνηση. «Θα φθάσουμε στο σημείο να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τους συναλλασσόμενους παρά το γεγονός ότι εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν γίνεται. Ο υπάλληλος μέσα σε ένα οκτάωρο δεν μπορεί να προλάβει μια μεγάλη γκάμα ελέγχου. Το ΙΚΑ χρειάζεται νέους υπαλλήλους, εξειδικευμένους και πτυχιούχους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.