Νεες προσπαθειες για διοδια με το χιλιομετρο

Διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ εντός του 2021 ετοιμάζει το υπουργείο

Νέο ξεκίνημα στην προετοιμασία του διαγωνισμού για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων που θα κάνουν πραγματικότητα τη χιλιομετρική χρέωση στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους δίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκρίνοντας τη μέθοδο της ΣΔΙΤ. Το Υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση του τεχνικού συμβούλου, που θα συνδράμει στην προετοιμασία και την υλοποίηση του διαγωνισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021.

Όπως προβλέπει απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, το αντικείμενο της σύμβασης του τεχνικού συμβούλου, για το έργο «Εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, με ΣΔΙΤ», αφορά στην επιχειρησιακή υποστήριξη της αναθέτουσας αρχής (ΥΠΟΜΕ) στην αναλυτικότερη περιγραφή του έργου, στη σύνταξη και υποβολή́ της αίτησης υπαγωγής του ως ΣΔΙΤ. Επίσης, ο τεχνικός σύμβουλος θα συνδράμει και κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Μία ιστορία που κρατά από τον Δεκέμβρη του 2017

Με την ίδια απόφαση ανακαλείται η από 20/12/2018 υπουργική απόφαση, με την οποία είχε δεσμευτεί το ποσό των 400,63 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση. Δεν είναι άλλος από τον διαγωνισμό που βγήκε στον αέρα από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 έφτασε στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, αλλά τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Για την ιστορία, ο πρώτος διαγωνισμός για ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 2017, υπό το βάρος τότε και της πίεσης των θεσμών για την εγκατάσταση των σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, ενόψει του διαγωνισμού για την παραχώρησή της. Ένα τρικ που δεν φάνηκε τελικά να αποδίδει, καθώς η πίεση των δανειστών της χώρας παρέμεινε, δημιουργώντας τότε και πλήθος προστριβών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.