Νεες κινητοποιησεις, ιδια διαχρονικα αιτηματα απο τους εργαζομενους του ΕΦΚΑ

Τρύφωνας Λαζαρίδης: «Από το 2017 και μετά παλεύουμε να ανταπεξέλθουμε σε συνθήκες τριτοκοσμικές»

Τα διαχρονικά αιτήματα τους, απέναντι σε μια «κωφεύουσα» πολιτεία διατράνωσαν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν την Τρίτη, 7 Μαρτίου στην εικοσιτετράωρη απεργία, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν, σε όλη την χώρα μεταξύ των οποίων και στην Κομοτηνή.

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ για ακόμα μια φορά διαμαρτυρήθηκαν για την αποψίλωση των υπηρεσιών του οργανισμού, καταγγέλλοντας την πλήρη απουσία μόνιμων προσλήψεων εδώ και 12 χρόνια αλλά και την απουσία σύγχρονου εξοπλισμού για την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών, αιτούμενοι επίσης αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές αλλά και την καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

Με την αφορμή της κινητοποίησης που έλαβε χώρα και σε αρκετές πόλεις της ΠΑΜ-Θ μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Τρύφωνας Λαζαρίδης, μιλώντας τόσο για τα χρονίζοντα προβλήματα και αιτήματα, όσο και για την υφιστάμενη κατάσταση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καταγγέλλοντας σχέδιο ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε ήδη από το 2016 και την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που αυτή θα έχει.

Ο κ.Λαζαρίδης καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως το κυρίαρχο αφήγημα αφορά σε υπαλλήλους «δήθεν τεμπέληδες», «τυράννους» και «βασανιστές» που δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, συνθήκη για την τήρησης της οποίας απαιτούνται συγκεκριμένα εφόδια. Σε αντίθεση με τα προαπαιτούμενα όπως εξήγησε «από το 2017 και μετά παλεύουμε να ανταπεξέλθουμε σε συνθήκες τριτοκοσμικές» για να τονίσει πως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έγινε αλλά βρήκε απροετοίμαστο τον φορέα, γεγονός για το οποίο οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει προτείνοντας την σταδιακή ενοποίηση, ούτως ώστε να γίνουν όλα σωστά, αρχής γενομένης από την σύσταση ενός κοινού κανονισμού ασφάλισης και παροχών, που ακόμα και σήμερα δεν ισχύει.

Ζητούμενο ακόμα η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των υπαλλήλων, όπως εξήγησε ο ίδιος, τα μέσα εργασίας παραμένουν πενιχρά, δίνοντας το παράδειγμα του εξοπλισμού μερίδας των υπαλλήλων με νέους υπολογιστές, όχι όμως του συνόλου αυτών, την ώρα που επίσης παραμένει ζητούμενο η σωστή εκπαίδευση των ιδίων, ώστε να ανταποκριθούν τα καινούργια δεδομένα της υπηρεσίας.

Όπως κατήγγειλε ο ίδιος, ο αυτοματισμός για τον οργανισμό παραμένει άγνωστη λέξη, ενώ στην εποχή της ψηφιοποίησης, ζητούμενο παραμένει για τον ΕΦΚΑ η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του συνόλου των ασφαλισμένων. Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό που θα μπορούσε να αναλάβει το έργο της ψηφιοποίησης, ούτως ώστε οι ίδιοι να ανταποκριθούν στα υποσχόμενα από την ίδια την πολιτεία όπως η έκδοση συντάξεων με ένα «κλικ», για να κάνει σαφή την πλήρη αντίθεσή τους στις τοποθετήσεις ιδιωτών διευθυντών και manager με υπέρογκες αμοιβές την ώρα που το υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό γνωρίζει την πραγματικότητα του οργανισμού και μπορεί να ανταπεξέλθει σε στόχους που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν.

«Δεν μας ακούει κανείς»

«Τα προβλήματα μας είναι διαχρονικά. Ενώ έπρεπε να είμαστε μια υπηρεσία ως Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης που θα “πετάει” προς εξυπηρέτηση όλων των Ελλήνων, δυστυχώς τα μηνύματα που λαμβάνουμε δεν είναι τόσο θετικά» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να τονίσει πως «το υπουργείο, η διοίκησή μας, δεν μας ακούει». Προς επίρρωση των λεγομένων του μάλιστα ο ίδιος έκανε γνωστό πως ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η τελευταία του συνάντηση με διοικητή ή υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, ήταν το 2016,  όταν και συναντήθηκε με τον κ.Καλαματιανό, για να τονίσει πως «δυστυχώς δεν μας ακούει κανείς».

«Εκθέτουμε τα προβλήματά μας, και όχι μόνο για το δικό μας το καλό και τη δική μας διευκόλυνση. Εμείς αυτό που παλεύουμε, ως θεματοφύλακες της κοινωνικής ασφάλισης, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου» επεσήμανε  για να υπογραμμίσει πως «δεν διεκδικούμε μόνο για εμάς». «Εμείς τον κόσμο τον θέλουμε μαζί μας» πρόσθεσε για να εξηγήσει πως «όταν παλεύουμε για κάτι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ,  βάζουμε πάντα μπροστά και τους ασφαλισμένους συνταξιούχους. Δεν είμαστε απέναντί τους. Ο συνάδελφος που κάθεται στο γκισέ για εξυπηρέτηση, δεν το κάνει από αγγαρεία. Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους πάντες και τα πάντα. Θέλουμε να μπούμε μπροστά, θέλουμε όμως τη στήριξή τους για να μπορούμε να παλέψουμε».

Μια μόλις θέση για την ΠΑΜ-Θ σε σύνολο 170 προσλήψεων για όλη την Ελλάδα

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των προσλήψεων ο κ.Λαζαρίδης εξήγησε πως οι τελευταίες  έγιναν το 2008-2009, ενώ τώρα ετοιμάζονται 170 προσλήψεις προσωπικού για όλη την Ελλάδα, από τις οποίες για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αντιστοιχεί μία στο ΠΥΣΥ της Κομοτηνής. Όπως εξήγησε σε ό,τι αφορά την ΠΑΜ-Θ η Κομοτηνή, λόγω και των πολλών διευθύνσεων, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης, για να τονίσει πως ένας ικανός αριθμός εργαζομένων για το σύνολο των δομών της ΠΑΜ-Θ θα άγγιζε τους 100.

«Οι συνάδελφοι δίνουν όλον τον εαυτό τους και παραπάνω. Παίρνουν δουλειά στο σπίτι για να ανταπεξέλθουν» ανέφερε, εξηγώντας πως στο παρελθόν έχουν εγκριθεί προσλήψεις από το ΔΣ της διοίκησης του οργανισμού τις οποίες ωστόσο δεν ενέκρινε το υπουργείο.

Ως προς την συνέχεια των κινητοποιήσεων ο ίδιος εξήγησε πως αυτές κάθε φορά περιορίζονται στις απαραίτητες τόσο δεδομένης της πληθώρας των θεμάτων που υπάρχουν όσο και για την αποφυγή της περαιτέρω ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, τονίζοντας πως απαιτείται ψυχραιμία, δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου και όχι βεβιασμένες κινήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.