Νεα ωθηση στην επιχειρηματικοτητα της Ροδοπης μεσα απο το προγραμμα “SeeG”

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώνεται το έργο για την ενίσχυση της νέας και υφιστάμενης επιχειρηματικότητας με επικεφαλής εταίρο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώνεται το έργο “Empowering Βusinesses Seeking Growth” (SeeG) του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας “Interreg V A Greece Bulgaria 2014 2020, επικεφαλής εταίρος του οποίου είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με τους άλλους εταίρους να είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Economic Development Agency Bansko και η Local Economic Development Agency – Razlog.

Μέσα από το έργο, το οποίο είχε διάρκεια 24 μηνών, με έναρξη στις 26 Απριλίου 2021 και λήξη στις 25 Απριλίου 2023, προωθήθηκε η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και υποστηρίζει τους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες στις πραγματικές τους ανάγκες, προωθώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τους αλλά και με τα μέσα ενημέρωσης.

Ώθηση στις νέες, στήριξη στις υφιστάμενες επιχειρήσεις

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε χθες Τρίτη 18 Απριλίου για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, τόνισε πως το ΕΒΕ Ροδόπης έχει υλοποιήσει και προηγούμενα προγράμματα INTERREG ως εταίρος με σημαντικά αποτελέσματα, αυτή τη φορά όμως είχε την τιμή και τη χαρά να είναι επικεφαλής εταίρος, ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα.

«Ως επικεφαλής εταίρος αυτής της προσπάθειας νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει σε μια δικαίωση να μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις, όχι μόνο να υλοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και να δίνουμε συγκεκριμένα παραδοτέα» ανέφερε.

Δύο τύποι παραγόντων αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή τους ακρογωνιαίους λίθους της φιλοσοφίας τους για τις δράσεις που έλαβαν χώρα, αυτούς που καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων για νέες επιχειρήσεις και αυτούς που καθορίζουν την επιτυχία και τη βιωσιμότητα των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Στην πρώτη περίπτωση, οι δραστηριότητες σχετίζονται με την ενίσχυση της τεχνογνωσίας, τη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχειρηματικής ιδέας, την ικανότητα πρόσβασης σε εργαλεία χρηματοδότησης, τις ευκαιρίες δικτύωσης, ιδίως την προσβασιμότητα σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και τέλος την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με θέματα όπως η διαχείριση κινδύνου κ.λπ.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι δραστηριότητες προσανατολίστηκαν σε επιχειρηματικές πτυχές όπως ειδικευμένοι πόροι, εργαλεία και τεχνικές ποιότητας και καινοτομίας, εισαγωγή στις τρέχουσες διαδικασίες, ο ρόλος του μάρκετινγκ και της προώθησης στη στρατηγική της επιχείρησης κ.λπ.

Ένας μετασχηματισμός επιχειρήσεων

Ο συνδυασμός αυτών των υπηρεσιών, που παρασχέθηκαν μέσω ολόκληρου του προβλεπόμενου πλέγματος δραστηριοτήτων, έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ευέλικτος και προσαρμόσιμος σε ό,τι χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή καθώς και σε όποιον χρειάζεται το συγκεκριμένο πακέτο υπηρεσιών

Για αυτό και όπως περιέγραψε ο κ.Αγγελίδης, πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες θεματικές δραστηριότητες και δράσεις, με στόχο την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίως των καινοτόμων δραστηριοτήτων της επιχειρηματικότητας και των πρωτοβουλιών της.

Έτσι έλαβαν χώρα εκπαιδεύσεις ανάπτυξης ικανοτήτων με τη συμμετοχή 80 ωφελούμενων, καθώς και ενίσχυσης επιχειρηματικών ικανοτήτων με τη συμμετοχή 60 ωφελούμενων.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν διήμερα θεματικά εργαστήρια με θεματικές που αφορούσαν στην διαχείριση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, την κοινωνική οικονομία, τις Start-ups, την αξιολόγηση ευκαιριών χρηματοδότησης, τις ίσες ευκαιρίες και την αρχή της μη διάκρισης στις επιχειρήσεις, καθώς και για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την κυβερνοασφάλεια.

Άλλωστε όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ «ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων στη νέα εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ότι σημαντικότερο για μας σαν Επιμελητήριο», δίνοντας τους εργαλεία στήριξης και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, όπως και γνώση για το πώς θα μετουσιώσουν την δραστηριότητα της επιχείρησης σε μια εποχή που η μεγάλη ταχύτητα μετασχηματισμού λόγω τεχνολογιών αφήνει πίσω επιχειρηματίες και επιχειρήσεις.

Εδώ έρχεται να κουμπώσει και το τέταρτο κομμάτι των δράσεων που έλαβαν χώρα, αυτό της παροχής ενεργειών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής, αλλά και εξειδικευμένης συμβουλευτικής.

Επιτακτική ανάγκη η σύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική επιχειρηματικότητα

Όλο το πρόγραμμα είχε τα χαρακτηριστικά του «επιχειρώ, γνωρίζω, βιώνω με τις νέες τεχνολογίες», όμως κυρίως μέσα από αυτήν την γνώση μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικότητα στις υφιστάμενες επιχειρήσεις ή στις νέες που θα δημιουργηθούν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη το αίτημα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή που γίνεται μέσα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος» τόνισε ο κ.Αγγελίδης για να επισημάνει πως άλλωστε η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή ήταν ένας από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης που έχει θέσει το Επιμελητήριο, και σε αυτό το πλαίσιο θα εξακολουθήσουν να αξιοποιούν οποιοδήποτε εργαλείο.

Με αφορμή λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος, η επίσημη τελετή για το οποίο θα λάβει χώρα την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του Επιμελητηρίου, ο κ. Αγγελίδης ανανέωσε το κάλεσμά του προς τον ΔΠΘ, να συνεργαστεί με τα Επιμελητήρια και το επιχειρείν. Όπως τόνισε στο παρελθόν έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες, καθώς και δράσεις, όμως η συνεργασία τους δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επιθυμητό επίπεδο.

Και ενώ το Επιμελητήριο συνεργάζεται με όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ο κ. Αγγελίδης θεωρεί πως η εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΔΠΘ θα δώσει στις επιχειρήσεις την κατάλληλη γνώση και την ανταγωνιστικότητα μέσω της παροχής γνώσης από το καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα

«Θα πρέπει κάποια στιγμή τα επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις να μπουν στους οδηγούς σπουδών των πανεπιστημίων, όπως και οι φοιτητές θα πρέπει να έρθουν και να κάνουν την πρακτική τους μέσα στις επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο» ανέφερε.

Σημαντική η συνεργασία των επιχειρήσεων στις δύο χώρες

Στο πρακτικό μέρος του προγράμματος αναφέρθηκε το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, τονίζοντας πως η εκπαίδευση και η συμβουλευτική που δόθηκε σε δεκάδες επαγγελματίες, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιμόρφωσή τους, αλλά και την προσαρμογή τους στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνεργασία που είχαν με τους εταίρους τους από τη Βουλγαρία, διαπιστώνοντας κατά τις επισκέψεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος ότι οι επιχειρηματίες πραγματικά το προσέγγισαν από τη σωστή πλευρά, ήθελαν να ενημερωθούν και ήθελαν να δουν ποια είναι εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις κυρίως στον κυβερνοχώρο

Η δε συμβουλευτική, βοήθησε πάρα πολλούς επιχειρηματίες να ξεκλειδώσουν τα όποιες απορίες και θέματα είχαν κυρίως πάνω στα νέα προγράμματα τα οποία υπάρχουν για να μπορέσουν να δουν έξω από το κλειστό χώρο της επιχειρηματικότητας και να επενδύσουν περαιτέρω στις επιχειρήσεις τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η συνεργασία και των 2 χωρών μέσω των προγραμμάτων, αλλά και ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος» σημείωσε, μέσα από το οποίο μαθαίνουν πως μπορούν να εξειδικεύσουν τα προϊόντα τους και μέσα από την εφαρμογή των νέων γνώσεων τους στην πράξη να αναπτυχθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.