Νεα εξαμηνη παραταση στο «Βοηθεια στο Σπιτι», αλλα… Στο βαθος ιδιωτικοποιηση της δομης

Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο έδωσαν την Τρίτη που μας πέρασε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Η παράταση αυτή σύμφωνα με τους εργαζόμενους έχει στόχο την υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την μετάβαση από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε Εταιρείες Κοινωνικής Ευθύνης, τις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» με μερισματούχους τους 3.500 περίπου που εργάζονται σήμερα σε αυτό. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αυτούς, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε εργολάβους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σήμερα από τους 130.000 και πλέον ωφελούμενους πανελλαδικά, μόνο 1600 έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στη συνέχεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που μετονομάζεται σε «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων».
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ζητούν νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας τους, άμεση σύσταση μέσω των ΟΕΥ, οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους (που έχουν μήνες να πληρωθούν) και ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δρομολόγηση δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών.
Να θυμίσουμε πως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούσε με κοινοτικά κονδύλια, εξυπηρετώντας πλέον των 130.000 ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Το προσωπικό των 3.500 εργαζόμενων είναι πανθομολογούμενο ότι προσέφερε υπηρεσίες πολλές φορές και πάνω από τις δυνάμεις του, ένα κοινωνικό-ουσιαστικό έργο, ενώ έμενε απλήρωτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Με τις συνεχείς παρατάσεις ούτε να δουλέψουμε μπορούμε

Τη διαβεβαίωση της εξάμηνης παράτασης είχαν και εκπρόσωποι τον εργαζομένων, όταν μια μέρα μετά τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εργασίας, αλλά και κατά την διάρκεια ημερίδας που είχε το Σάββατο το Υπουργείο Εργασίας στην Καβάλα. «Κατ’ ελάχιστον εξάμηνη παράταση» είναι ακριβώς τα λόγια του κ. Παναγιωτακόπουλου, όπως μεταφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Κυριακή Αλατζά. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να πείσουν τους φορείς ότι ο χρόνος είναι λίγος και ότι πρέπει να δοθεί εννιάμηνη παράταση, συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου, «ώστε να μας αφήσουν να δουλέψουμε, γιατί έτσι όπως γίνεται εδώ και χρόνια με τρίμηνες και με εξάμηνες παρατάσεις δεν μπορούμε να δουλέψουμε, είμαστε συνεχώς στο δρόμο, διοργανώνουμε πορείες, συνελεύσεις. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να προσφέρουμε ελλιπείς υπηρεσίες στους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν μας φταίνε και σε τίποτα. Δεν καταλαβαίνω την επιμονή τους εφόσον αυτό που θέλουν να περάσουν δεν βγαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αλατζά.

Η νέα παράταση δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους

Η νέα παράταση «στην πραγματικότητα δεν διασφαλίζει καθόλου τους εργαζόμενους» υποστηρίζει η κ. Κυριακή Αλατζά, τονίζοντας ότι «η παράταση έχει ως στόχο τη μετάβαση στη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών από τους εργαζόμενους σε διαφορετική περίπτωση μένουμε χωρίς δουλειά».

Ιδιωτικοποιείται το Πρόγραμμα

Για ιδιωτικοποίηση κάνει λόγο η κ. Αλατζά εφόσον σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι εργαζόμενοι σε κάθε δομή δήμου μπορούν να δημιουργήσουν ένα Συνεταιρισμό μεταξύ τους, «ουσιαστικά δηλαδή μια επιχείρηση, η οποία υπόκειται κανονικά σε ΦΠΑ, 23% ως Συνεταιρισμός, οι υπεύθυνοί της ασφαλίζονται ως Ελεύθεροι επαγγελματίες και πληρώνουν μόνοι την ασφάλειά τους, ενώ τα κριτήρια των ωφελούμενων από αυτή την προσπάθεια, έτσι όπως ισχύουν μέχρι σήμερα, παρόλο που λένε ότι θα διευρυνθούν, είναι ο ωφελούμενος να ανήκει στην κατηγορία Ατόμων με ειδικές Ανάγκες, να έχει αναπηρία 67% και άνω, να μην λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα, να έχει εισόδημα περίπου 7700 ευρώ και αν σε περίπτωση αυτός ο κύριος ή η κυρία έχει σύζυγο θα πρέπει επίσης να είναι στην κατηγορία ΑμεΑ και να ισχύουν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια. Νομίζω ότι είναι αστείο όλο αυτό γιατί ο καθένας καταλαβαίνει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ήδη η προκήρυξη για αυτό το πρόγραμμα έχει βγει εδώ και έξι μήνες και από τις 130000 ωφελούμενους του προγράμματος μόνον 1600 αιτήσεις έχουν υποβάλει αίτηση. Οι αριθμοί δίνουν την εικόνα. Ουσιαστικά μιλάμε για κατάρρευση της κοινωνικής πρόνοιας».
Να σημειωθεί βέβαια ότι με τη σύσταση του Συνεταιρισμού υποβάλλεται φάκελος στο ΙΚΑ και όσες επιχειρήσεις δημιουργηθούν παίρνουν αριθμό Μητρώου. Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και οι ωφελούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα και επιλέγουν σε ποιον κοινωνικό συνεταιρισμό θέλουν να ενταχθούν.

Ουσιαστικά μιλάμε για απολύσεις

«Στην ουσία μιλάμε για απολύσεις», υποστηρίζει η κ. Αλατζά σημειώνοντας ότι ο λόγος «που ονομάζουν τις απολύσεις κοινωνικούς συνεταιρισμούς είναι αντιληπτός από όλους. Αν αυτή την ώρα μας έλεγαν ότι μετά από τρεις μήνες θα είστε στο δρόμο 3500 εργαζόμενοι λογικά θα παίρναμε επίδομα ανεργίας, θα συνυπολογιζόμαστε στο γενικό ποσοστό ανέργων. Στην περίπτωση όμως αυτή που μας πετάνε τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς ως λύση, που δεν είναι βέβαια λύση αλλά για να μας πετάξουν στάχτη στα μάτια, και επιχειρηματίες γινόμαστε, σύμφωνα με αυτούς, και θα τους πληρώνουμε εισφορές και ταμείο ανεργίας. Κανείς βέβαια δεν σκέφτεται το σοβαρότερο ότι καταρρέει η κοινωνική πρόνοια».

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι χρημάτων

Η κ. Αλατζά υποστηρίζει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης να διατηρηθεί η δομή «μια δομή» που σημειώνει εμφατικά «το έργο της είναι αναγνωρισμένο. Δεν υπάρχει άνθρωπος από το πρώτο χωριό του Έβρου μέχρι το τελευταίο της Κρήτης που δεν γνωρίζει την προσφορά ετών του προγράμματος. Δεν μπορεί όλοι οι πολιτικοί μέσα στο Κοινοβούλιο να μην αμφισβητούν την προσφορά του προγράμματος και αυτοί να μας πετάνε το μπαλάκι σε εμάς και να μας ζητάνε να φτιάξουμε κοινωνικούς συνεταιρισμούς. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι, έπρεπε να βρουν μια λύση Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, δεν την έχουν και αυτό το λέω γιατί δεν είναι θέμα χρημάτων, εφόσον αυτά είναι εξασφαλισμένα και προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Είναι 58 εκατομμύρια ευρώ».

 

Αίτημα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλίζονται οι θέσεις των εργαζομένων μέσω της σύστασης των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», οι οποίες κοινωνικές υπηρεσίες θα επανδρωθούν με τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα. «Αυτό ζητάμε», τονίζει η κ. Αλατζά, επισημαίνοντας ότι «όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα και ήταν εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το σκεπτικό και ο στόχος δεν ήταν μόλις τελειώσουν τα ευρωπαϊκά χρήματα να πεταχτούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Η δομή με βάση αυτά που προσέφερε πρέπει να διατηρηθεί. Εδώ και χρόνια βλέπουμε συνεχώς να δίνονται παρατάσεις στο πρόγραμμα, ο ένας να πετά το μπαλάκι στον άλλο και να καλούμαστε εμείς να το τραβήξουμε από τα μαλλιά προκειμένου να συνεχισθεί. Κάτι που γίνεται και τώρα. Έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να βρισκόμαστε «υπό την απειλή» ότι αν δεν το κάνετε αυτό θα πάτε στα σπίτια σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.