Νεα εμποδια με το εργοστασιο της Shelman στην Κομοτηνη

Τη στήριξη των τοπικών φορέων ζητούν οι πρώην εργαζόμενοι για να μπορέσουν να αποζημιωθούν και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο

Γιώργος Κυμπαρίδης, δικηγόρος, πρώην εργαζομένων της Shelman: «Ζητάμε την οργανωμένη αντίδραση μιας κοινωνίας η οποία έρχεται να πει πως πρέπει να μπει ένα τέλος πια σε αυτή την ιστορία»

Με νέα εμπόδια έρχονται αντιμέτωποι οι πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή, τόσο όσο αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους όσο και στην επαναπρόσληψη όσων το επιθυμούν στο εργοστάσιο. Πριν τις εορτές του Πάσχα το σωματείο των πρώην εργαζομένων εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλούσε τους φορείς της περιοχής να δηλώσουν τη συστράτευσή τους στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του εργοστασίου, μια ενέργεια που σκοπό έχει να αναδείξει τα οφέλη στην τοπική κοινωνία από την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας του πλειστηριασμού ώστε να λάβουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι αλλά και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, ο δικηγόρος των πρώην εργαζομένων κ. Γιώργος Κυμπαρίδης,  η νέα δικαστική εμπλοκή είχε να κάνει με μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία κατέθεσε η εταιρεία Ακρίτας, σύμφωνα με την οποία ζητούσε ουσιαστικά να μην λειτουργήσει το εργοστάσιο παράγοντας αυτά τα υλικά που παρήγαγε, θεωρώντας ως βάση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, το κομμάτι που αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, για τους δικούς της λόγους, ως ανταγωνίστρια εταιρεία. Τα ασφαλιστικά μέτρα ήδη έχουν εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ασκήθηκε και ανακοπή κατά του πλειστηριασμού η οποία συζητείται τον Μάιο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. «Το ζήτημα αυτό καθιστά στάσιμη την πρόοδο της πτωχευτικής διαδικασίας» σημείωσε ο κ. Κυμπαρίδης, εξηγώντας πως οι δύο παραπάνω δικαστικές εξελίξεις σε περίπτωση ευδοκίμησης αφενός φέρνουν τους πρώην εργαζομένους αντιμέτωπους με μια διαδικασία μείωσης των χρημάτων που έχουν να παίρνουν, μια και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που συμβαίνει είναι ότι μειώνεται το ποσό του πλειστηριασμού, και έτσι θα είναι μειωμένες και οι αποζημιώσεις που θα πάρουν, αφετέρου τίθεται σε αμφιβολία η επαναλειτουργία του εργοστασίου, παρά το ενδιαφέρον μερίδας των παλιών εργαζομένων να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

«Μπαίνει και πάλι η υπόθεση σε μια διαδικασία αμφισβήτησης και αμφιβολίας»

«Αυτοί που είναι τελικά δέσμιοι και όμηροι αυτής της κατάστασης, είναι  οι εργαζόμενοι, σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, όπου και το κομμάτι που φορά την εξεύρεση εργασίας στην περιοχή μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο και είναι μάλιστα από τους κύριους λόγους μετανάστευσης των νέων ανθρώπων της περιοχής» τόνισε ο έμπειρος δικηγόρος μεταφέροντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα  των ανθρώπων που εκπροσωπεί για να εκμυστηρευθεί πως «εκεί που άρχισε πλέον να διαφαίνεται ένα  κομμάτι αισιοδοξίας που θα οδηγούσε σε νέες θέσεις εργασίας, σε μια  κίνηση και της τοπικής αγοράς, αλλά και το άνοιγμα τυχόν άλλων επιχειρήσεων με την επαναλειτουργία του εργοστασίου, μπαίνει και πάλι η υπόθεση σε μια διαδικασία αμφισβήτησης και αμφιβολίας».

Οι εν λόγω εξελίξεις έκαναν τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κ. Κυμπαρίδη, σε μια συνέλευση που είχαν πρόσφατα, να ζητήσουν τη στήριξη όλων των θεσμικών και πολιτικών φορέων της περιοχής, ούτως ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί, το κομμάτι και των αποζημιώσεων, και της επαναλειτουργίας του εργοστασίου, έτσι ώστε η υπόθεση να έχει αίσιο τέλος. «Είναι κρίμα αυτή η σχεδόν δεκαετής προσπάθεια που ήταν αγωνιώδης, επίπονη, πολύχρονη, να  βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και τώρα που πλέον φτάσαμε στο σημείο να αισιοδοξούμε, να φτάνουμε πάλι σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει και πάλι οι εργαζόμενοι να προσπαθήσουν για το αυτονόητο: να πληρωθούν και να μπορέσουν να βρουν κάποια εργασία, για όσους από αυτούς επιθυμούν να επιστρέψουν στην παλιά τους εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Κυμπαρίδης.

«Δεν μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να προχωρούν χτίζοντας κάστρα ο καθένας γύρω από τον εαυτό του»

Ερωτηθείς για το τι συνεπάγεται σε πρακτικό επίπεδο η ζητηθείσα στήριξη ο κ. δικηγόρος μετέφερε πως «αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές και στο κομμάτι που αφορά τη δικαιοσύνη,  είναι ότι οι δικαστές δεν πρέπει να είναι αποκομμένοι από την  κοινωνία, δεν εξετάζουν στείρες διατάξεις. Οι διατάξεις τις οποίες εξετάζουν και βλέπουν και τις υποθέσεις που έχουν  να κρίνουν, έχουν ένα κοινωνικό αντίκτυπο. Ζητάμε λοιπόν αυτήν την οργανωμένη αντίδραση μιας κοινωνίας η οποία έρχεται να πει πως πρέπει να μπει ένα τέλος πια σε αυτή την ιστορία, μια και είχαμε μια θετική εξέλιξη». Μάλιστα εκτίμησε πως «οι όποιες διαφορές μεταξύ εταιρειών, θα μπορούσαν ίσως να λυθούν και με άλλες διατάξεις και με διεκδικήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αφορούν αποζημιώσεις. Όταν έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό μπορεί να διεκδικήσει κάποια από τις ανταγωνίστριες εταιρείες να εισπράξει κάποια αποζημίωση ή να μπουν κάποιοι άλλοι όροι».

«Δεν μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να προχωρούν χτίζοντας κάστρα ο καθένας γύρω από τον εαυτό του» συνέχισε ο κ. Κυμπαρίδης για να καταλήξει τονίζοντας πως «η μεγάλη προσπάθεια και αυτό το οποίο επιχειρείται με τη συγκεκριμένη κίνηση των εργαζομένων είναι  ουσιαστικά να ενωθούν φωνές σε μια περιοχή που το έχει απόλυτη ανάγκη. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε και τη δυναμική  της περιοχής μας, δείχνουμε και το κομμάτι που αφορά όλους μας. Δεν πρέπει κανείς να νοιώθει μόνος του στις διεκδικήσεις, όποιες κι  αν είναι αυτές. Εάν εμπεριέχουν φυσικά το κομμάτι του δικαίου, που σε αυτή την περίπτωση νομίζω είναι αναμφισβήτητο για τους παλιούς εργαζόμενους  της Shelman. Αυτή τη στήριξη λοιπόν ζητούν οι εργαζόμενοι και νομίζω ότι στα δίκαια αιτήματά τους, θα πρέπει να συμπαρίστανται όλοι».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.