Νεα αρχη για τη γυναικεια Επιχειρηματικοτητα στην ΑΜΘ

Ιδρύθηκε το Περιφερειακό Τμήμα του ΣΕΓΕ στην Κομοτηνή, με αρωγούς ΕΒΕΡ και ΠΑΜΘ

Φελίνα Καζάκου, υπεύθυνη Περιφερειακού Τμήματος

 «Είναι μεγάλη χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη να αναλαμβάνω συντονίστρια στην προσπάθεια»

Μια νέα μέρα για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα ανατέλλει στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με την ίδρυση του Περιφερειακού Τμήματος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – ΣΕΓΕ στην Κομοτηνή, για το οποίο «έπεσαν» οι υπογραφές μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος κ. Λίνα Τσαλταμπάση, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Ανατολικής Μακεδονίας κ. Κώστας Κουρτίδης, με υπεύθυνη του Περιφερειακού Τμήματος να αναλαμβάνει η κ. Φελίνα Καζάκου.

Ο ΣΕΓΕ απευθύνεται στις γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα με σκοπό την ενδυνάμωση, για την επιχειρηματική και διαπροσωπική εξέλιξη κάθε γυναίκας. Για αυτό το λόγο αναμένεται, με την λειτουργία του παρατήματος, να προχωρήσει σε μια σειρά από ομαδικές και ατομικές δράσεις στην Περιφέρειά μας, που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που δημιουργεί η θέση της σε συνάρτηση με τις γειτονικές χώρες.

Πριν την υπογραφή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΕΒΕΡ με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων επαγγελματιών από όλη την Περιφέρεια, που θα συνδράμουν στο έργο του Παραρτήματος ως συμβουλευτική επιτροπή.

Ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια, ξεκινώντας από τις αρχές του 2023 τόσο γενικότερα για την επιχειρηματικότητα, όσο και για ειδικότερους τομείς για τους οποίους παρουσιάζεται ενδιαφέρον στην περιοχή μας, όπως εργαστήρια με έμφαση στο φιλοτέχνημα.

Έμφαση στις επιχειρηματικές δυνατότητες της ΑΜΘ

«Είναι μεγάλη χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη να αναλαμβάνω συντονίστρια στην προσπάθεια του Περιφερειακού Τμήματος του ΣΕΓΕ» τόνισε η κ. Φελίνα Καζάκου, μια πρόταση που καλλιεργήθηκε, ωρίμασε και ήρθε η ώρα να υποστηριχθεί και σε Περιφερειακό Επίπεδο.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της που στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι από όλη την ΑΜΘ, γιατί έτσι στοχεύουν να δουλέψουν στην Περιφερειακή Ομάδα. Σκοπός είναι να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι ως μέλη.

Το Παράρτημα, τόνισε, δεν  υποκαθιστά το ρόλο των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά, ώστε να υποστηρίξουν μέσα από μια πολυδιάστατη δράση τόσο τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και τις γυναίκες που δεν δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή επαγγελματικά, και αυτή τη στιγμή αναζητούν νέους δρόμους.

Για αυτό και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα καταγράψουν μέσω του ΣΕΓΕ, τις εμπειρίες, τις καλές πρακτικές, και τις ανάγκες και προτεραιότητες που έχουν οι επιχειρήσεις τοπικά, και όχι αυτές που τίθονται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Χαίρομαι που όσες γυναίκες συμμετείχαν ως εκπρόσωποι και μέλη είναι γυναίκες που δραστηριοποιούνται έντονα και βιώνουν και οι ίδιες τα προβλήματα των επιχειρήσεων» ανέφερε, για αυτό και κάλεσε όλες όσες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα να επικοινωνήσουν με το Παράρτημα, ώστε και να εμπλουτιστεί η ομάδα αλλά να ξέρουν και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες θεωρεί πως είναι και η θέση της Περιφέρειας, στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, με την κ. Καζάκου να υπενθυμίζει πως έχει εδώ και καιρό τονίσει πως υπάρχουν πολλές προσκλήσεις για διασυνοριακά προγράμματα, που θα μπορούσαν να δώσουν μια διαφορετική κατεύθυνση στην επιχειρηματικότητα από την υπόλοιπη Ελλάδα. «Πρέπει να σταματήσουμε να παρακολουθούμε την Αθήνα, ο ρόλος μας είναι εδώ, αυτόν πρέπει να στηρίξουμε» κατέληξε.

Περνώντας από το σχεδιασμό στην πράξη

Σκοπός του Παραρτήματος είναι να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες από την ΠΑΜΘ το επιθυμούν να μπουν όσο το δυνατόν πιο ενεργά στο επιχειρείν και την οικονομία, σημείωσε η κ. Τσαλταμπάση.

«Είναι μια Περιφέρεια που αγαπώ ιδιαίτερα, καθώς θεωρώ πως είναι κόμβος πολιτισμού, και θα έπρεπε να είναι κόμβος της οικονομίας της χώρας μας, καθώς ο συμβολισμός της στο τριεθνές μόνο θετικό απόηχο θα έπρεπε να έχει» ανέφερε.

Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζεται ως η άκρη της χώρας μας ή η άκρη της Ευρώπης, πιστεύει πως θα πρέπει να αποτελεί την αρχή τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να περάσουν από το σχεδιασμό στην πράξη, για αυτό και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα γίνει ένα roadtrip, με δράσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, όπου θα γίνουν σεμινάρια ενδυνάμωσης γυναικών, αλλά και πρακτικά σεμινάρια με έμφαση στο φιλοτέχνημα, μιας και τονίστηκε από τους φορείς στη σύσκεψη ότι είναι θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή.

Αυτό που θέλουν είναι οι γυναίκες της ΑΜΘ να έρθουν κοντά στο παράρτημα, να μάθουν για το Σύνδεσμο, να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και πώς τα ξεπερνούν.

Πρόκειται για το πρώτο Παράρτημα που δημιουργεί ο ΣΕΓΕ, που σκοπεύει να κάνει το ίδιο σε περιοχές που τους έχουν πραγματικά ανάγκη, με την κ. Τσαλταμπάση να τονίζει πως βρήκαν πολύ θετική ανταπόκριση τόσο από την Περιφέρεια ΑΜΘ και το ΕΒΕΡ, αλλά και όλους τους άλλους φορείς που στάθηκαν αρωγοί, θεωρώντας σημαντικό βήμα τη δημιουργία του.

Η προσπάθεια αυτή έρχεται σε μια εποχή που βγαίνουμε από την πανδημία, κατά την οποία εκτιμά πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα ήταν ο κλάδος που βλήθηκε περισσότερο από όλους καθώς έπρεπε να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους για να συνδράμουν στην οικογένεια καθώς δεν λειτουργούσαν ούτε τα σχολεία ούτε άλλες δομές.

Για αυτές τις γυναίκες δεν υπήρξε καμία μέριμνα, οικονομική ή άλλης φύσεως, για να ανταπεξέρθουν σε αυτό το βάρος, παρά τα αιτήματα της ΣΕΓΕ προς την κυβέρνηση σημείωσε η κ. Τσαλταμπάση. Αποτέλεσμα είναι πολλές γυναίκες να έχουν πλέον μεγάλη τάση φυγής από το επιχειρείν, λόγω υπερκόπωσης μετά την περίοδο του κορωνοϊού, τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπες αλλά και την προσπάθεια να ισορροπήσουν ψυχολογικά τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

Πολλαπλά τα οφέλη για την περιοχή

Το Σύμφωνο Συνεργασίας για την ίδρυση του Παραρτήματος αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, τονίζοντας πως η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική και την κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Το ΕΒΕΡ αγκάλιασε από την αρχή την πρωτοβουλία αυτή, συμμετείχε ενεργά στην σύναψη αυτού του συμφώνου γιατί η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητα αποτελεί ένα από τους πρωταρχικούς τους στόχους. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό θα είναι το ξεκίνημα για να μπορέσουμε συνδυασμένα να βοηθήσουμε την γυναίκα επιχειρηματία» ανέφερε, που έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον ζητήματα από τους άνδρες συναδέρφους της.

Ανάδειξη του ρόλου των γυναικών

Σκοπός της Περιφερειακής Επιτροπής ισότητας είναι να αναδείξει και να επιδιώξει την ισότητα των γυναικών σε όλους τους τομείς, και στον επιχειρηματικό, σημείωσε ο κ. Κουρτίδης, για αυτό και πραγματοποιούν δράσεις προωθώντας τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας.

Η Περιφέρεια έχει υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την προώθηση της ισότητας, τόνισε, και για αυτό και θα στηρίξουν τις ιδέες που κομίζει ο ΣΕΓΕ, βοηθώντας όσο μπορούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους για την ανάδειξη των γυναικών επιχειρηματιών, την επιμόρφωσή τους και την προώθηση της ισότητας γενικότερα στην Περιφέρεια.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συγκαλέσει την Επιτροπή Ισότητας για να ενημερώσει όλα τα μέλη για την δράση της ΣΕΓΕ, ενώ δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει εκ μέρους της επιτροπής εκδηλώσεις βράβευσης των γυναικών επιχειρηματιών που έχουν διακριθεί, ώστε να τις αναδείξουν ως πρότυπο και να ωθήσουν ακόμα περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν στα βήματά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.