Νεα απεργιακη κινητοποιηση ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ στις 11 Μαρτη

Με 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας απάντησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα σκληρά οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία θα ψηφίζονταν χθες Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.
Συγκεκριμένα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχώρησαν σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου ενώ μετέφεραν την 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 16 Μαρτίου, για την επόμενη εβδομάδα, στις τις 11 Μαρτίου.

 

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και η ΟΛΜΕ καταγγέλλοντας τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Εξάλλου νέα απεργιακή κινητοποίηση εξήγγειλαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 11 Γενάρη.

Στο 3% η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία
 

Επειδή η ΟΛΜΕ έλαβε την απόφαση για απεργία αργά το μεσημέρι της Πέμπτης η ενημέρωση των μελών της ήταν δύσκολη και η συμμετοχή σε αυτήν ήταν μικρή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Βασιλειάδη αυτή ήταν περίπου στο 3%, «δυστυχώς η συμμετοχή ήταν μικρή. Η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται στην προκήρυξη απεργίας για τις 11 του Μάρτη εφόσον την ίδια ημέρα έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ».

Στο 16% η συμμετοχή των δασκάλων
 

Αν και η ενημέρωση ήταν πολύ γρήγορη όπως αναφέρει η κ. Βενετοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ροδόπης, γιατί σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο η Ομοσπονδία αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ «είχαμε περίπου 15%, πολύ καλύτερη από την προηγούμενη φορά που υποτίθεται ότι είχαμε περισσότερες ημέρες για κινητοποίηση και για καλύτερη συμμετοχή. Η ΔΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση λόγω της ψήφισης των νέων οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και είναι προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή. Είναι μια κίνηση να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη νέα οικονομική πίεση που δεχόμαστε».

 

Η ΔΟΕ προετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις και έτσι τη Δευτέρα στις 8 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια προέδρων όπου και θα αποφασισθεί η παραπέρα αγωνιστική πορεία. «Μάλλον θα ακολουθήσουμε την ΑΔΕΔΥ στις 11 του Μάρτη προσανατολιζόμαστε σε 48ωρη αλλά ακόμη δεν το γνωρίζουμε. Οι προτάσεις είναι για 48ωρη και αν αλλάξει κάτι θα το γνωρίζουμε από Δευτέρα». Συγχρόνως, τη Δευτέρα θα διακοπεί το μεσημέρι η Ολομέλεια των προέδρων για συμμετοχή στο συλλαλητήριο ως αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης.

Τραγικά τα αποτελέσματα συμμετοχής στην στάση της ΑΔΕΔΥ

Τραγικά χαρακτηρίζει τα ποσοστά συμμετοχής στην στάση που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή από τις 12 έως και το τέλος του ωραρίου ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Τσουκαλάς.

 

Εκτός από τα ποσοστά των δασκάλων και των καθηγητών στο νοσοκομείο δεν απήργησε κανείς, στην Νομαρχία η συμμετοχή ήταν σε ποσοστό 0,5%, στα δικαστήρια 18%, στο ΙΚΑ 25%, οι Εφοριακοί 10% «περίπου δηλαδή η συμμετοχή στη στάση ήταν 9%». Η απεργία που είχε εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ στις 16 Μαρτίού έχει μετατοπισθεί στις 11 Μαρτίου με την ΓΣΕΕ «αντιδρώντας έτσι στα μέτρα της κυβέρνησης. Πάντως τα αποτελέσματα αυτής της απεργίας δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πρέπει να κατέρχονται καθολικά σε απεργία και όχι μεμονωμένα κατά κλάδο».

Άννα Πατρωνίδου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.