Να «ξεκολλησουν» οι πληρωμες τους ζητουν οι Συμβασιουχοι των Δημων της Ροδοπης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην επίτροπο για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την μη έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής των συμβασιούχων - παρατασιούχων

Στην πανελλαδική στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ την Τετάρτη συμμετείχαν μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων ν. Ροδόπης μαζί με συμβασιούχους – «παρατασιούχους» το πρωί της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Κομοτηνής και πορεία προς τα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ροδόπης, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Επίτροπο.

 
Η πανελλαδική στάση είχε διπλό σκοπό: αφενός να αναδείξει το συνεχιζόμενο πρόβλημα που υπάρχει με το Ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο αρνείται να υπογράψει τις εντολές πληρωμής των συμβασιούχων –«παρατασιούχων»,  και αφετέρου να πιέσει για την υπογραφή από το υπουργείο Εσωτερικών της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αφορά όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
 
Να υπενθυμίσουμε πως οι συμβασιούχοι στη Ροδόπη αριθμούν γύρω στους πενήντα, τριάντα από τους οποίους στο Δήμο Κομοτηνής, και σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, οι συμβάσεις τους έχουν παραταθεί από τους Δημάρχους, όμως φαίνεται πως σύντομα θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα με τις πληρωμές τους.
 
 

Στήριξη από τους Δημοτικούς Υπαλλήλους 

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φωτεινή Αντωνιάδου, ο σύλλογος αποφάσισε να καταθέσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Επίτροπο, με το οποίο εκφράζουν τη στήριξή τους στους συναδέλφους τους συμβασιούχους, εργαζόμενους στους Δήμους της Π.Ε. Ροδόπης των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν αυτοδίκαια παραταθεί βάσει νόμου και συμπαρίστανται στον δίκαιο αγώνα τους για εργασία με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.
 
Στο Ψήφισμα ζητούν την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει από την Πράξη 105/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των συμβασιούχων – παρατασιούχων στους ΟΤΑ, να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων και να μπει ένα τέλος στην ανασφάλεια της δουλειάς.
 
Η κ. Αντωνιάδου σημείωσε πως ήδη στη Ροδόπη υπάρχουν εντάλματα πληρωμής, από το Δήμο Αρριανών, τα οποία η τοπική επίτροπος δεν έχει εγκρίνει λόγω της απόφασης αυτής του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
 

Ζητούν και υπογραφή της ΣΣΕ 

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μάγγας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε πως η κινητοποίηση γίνεται και για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου στους ΟΤΑ.
 
Η υπάρχουσα σύμβαση υπάρχει από το 2013 και θα έπρεπε να έχει εκδοθεί καινούρια, όμως το υπουργείο κωλυσιεργεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ακόμα και οι μετενέργειες των συμβάσεων έχουν ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ και τα δεδομένα στο χώρο εργασίας έχουν αλλάξει, για αυτό και επείγει η υπογραφή της.
 
 

Να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου ζητούν οι συμβασιούχοι 

«Είμαστε ξανά στο δρόμο γιατί τα προβλήματα των συμβασιούχων δεν έχουν λυθεί» σημείωσε ο κ. Κώστας Κουρμπαλίδης, από την επιτροπή των συμβασιούχων με παράταση στον Δήμο Κομοτηνής, τονίζοντας πως μπορεί να πήραν την παράταση για το 2017, με το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη να την υπογράφει, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν.
 
Ο κ. Κουρμπαλίδης τόνισε πως οι συμβασιούχοι του Δήμου Κομοτηνής κινδυνεύουν στις αρχές Φεβρουαρίου να μην πληρωθούν γιατί το ελεγκτικό δεν το εγκρίνει.
 
Οι συμβασιούχοι του Δήμου Κομοτηνής απασχολούνται εξολοκλήρου στην καθαριότητα, σαν οδηγοί, μηχανουργοί και εργάτες απορριμματοφόρων, με τον κ. Κουρμπαλίδης να σημειώνει πως με τη λήξη της παράτασης της σύμβασης τους, κλείνουν δύο έτη στην εργασία, κάτι που δείχνει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 
«Τα σκουπίδια είναι εδώ, οι κάδοι είναι εδώ, ο ΧΥΤΑ μας περιμένει, από τις 5 το πρωί κάνουμε δρομολόγια για να έχουμε την πόλη μας καθαρή» σημείωσε, ζητώντας οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.