Να συνδεσει ιδεες με το επιχειρειν φιλοδοξει το Forum Γυναικειας Επιχειρηματικοτητας στην Κομοτηνη
Κάλεσμα στο τριήμερο Δημιουργίας και Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει στην Κομοτηνή ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), που περιλαμβάνει το Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και την υπαίθρια έκθεση χειροποίητων δημιουργιών Crafting Business Expo, που θα λάβει χώρα στην πόλη της Κομοτηνής το τριήμερο 20-21-22 Σεπτεμβρίου απευθύνουν οι διοργανωτές του.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και των Επιμελητηρίων της περιοχής, έχει δυο σκέλη, το συνεδριακό, που θα λάβει χώρα όλο το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Γεώργιος Παυλίδης, και το εκθεσιακό, το Crafting Business Expo στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, που θα διαρκέσει όλο το τριήμερο.
Η διοργάνωση ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής, με τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης και τη βράβευση γυναικών επιχειρηματιών για την προσφορά τους στο επιχειρείν, ενώ το Σάββατο θα λάβει χώρα συναυλία στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής με την Νίνα Μαζάνη.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να συνδέσει την τοπική δημιουργία και επιχειρηματικότητα με τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε όλο τον κόσμο, τόνισαν εκ μέρος της διοργάνωσης η κ. Φελίνα Καζάκου, Γενική Γραμματέας του ΣΕΓΕ και η κ. Άννα Τουμπαλίδου, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.
Άννα Τουμπαλίδου: «Το Forum έχει θέματα που πραγματικά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ»
Για τα εργαστήρια χειροτεχνίας μίλησε η κ. Τουμπαλίδου, τα οποία θα λάβουν χώρα το Σάββατο το απόγευμα, στα οποία οι γυναίκες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, που έχουν δυο θεματικές ενότητες: Αποτύπωση φυσικών υλικών στο μετάξι, και Υφαντική τέχνη και δημιουργία.
Σημαντικό είναι πως τα εργαστήρια θα είναι βιωματικά, τόνισε, με τις γυναίκες που ασχολούνται με αυτά τα αντικείμενα, να μπορούν να δουν πραγματικά πώς δημιουργείται κάτι και πώς μπορεί να γίνει επιχείρηση.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα λάβουν χώρα συζητήσεις με θέματα όπως «Η Γυναικεία επιχειρηματικότητα, το παρόν και το μέλλον στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» θα συζητηθούν πολιτικές ενδυνάμωσης και υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας με καλεσμένη την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, πάνελ με θέμα «Παράδοση και Καινοτομία», με την συμμετοχή της κ. Έλενας Σώκου, συντονίστριας του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και της κ. Ορσαλίας Παρθένη, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας, ενώ θα γίνουν και συζητήσεις για τον ρόλο της ισότητας στο μέλλον των επιχειρήσεων. «Θέματα δηλαδή που πραγματικά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ και θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις όλων των συμμετεχόντων» ανέφερε η κ. Τουμπαλίδου.
Στάθηκε μάλιστα στην υπαίθρια έκθεση, την οποία όπως τόνισε έχουν επιμεληθεί με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να είναι πιο θεατρική η παρουσίαση των εκθεμάτων, κάτι για το οποίο είναι πολύ ενθουσιασμένοι.
Η κ. Τουμπαλίδου τόνισε πως το παράρτημα του ΣΕΓΕ στην Κομοτηνή, που πλέον κλείνει δύο χρόνια, κάνει σταθερά βήματα, έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό, με γυναίκες να τους πλησιάζουν και βλέπουν ότι όντως υπάρχουν εργαλεία που ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατρέξουν σε αυτά, τα οποία μάλιστα δίνονται δωρεάν στα μέλη τους.
Ελπίζουν δε με το Forum που θα λάβει χώρα, οι γυναίκες αυτές να δικτυωθούν, να ενδυναμωθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, ώστε να ενισχυθούν επιχειρηματικά σε αυτό που κάνουν.
Φ. Καζάκου: «Ο ΣΕΓΕ σταθερός υποστηρικτής του γυναικείου επιχειρείν»
Το παράρτημα του ΣΕΓΕ στην περιοχή μας, από την ημέρα που δημιουργήθηκε, προσπαθεί να είναι δίπλα στις γυναίκες που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και σε όσες θέλουν να δημιουργήσουν και να μπουν στο επιχειρείν, είτε είναι άνεργες, είτε νέες επιστήμονες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, σημείωσε η κ. Καζάκου.
Η υποστήριξη αυτή παρέχεται με διάφορες μορφές, είτε μέσα από διάφορα workshop, είτε μέσα από τη συμβουλευτική υποστήριξη, στην οποία έχει συμμετάσχει ενεργά η κ. Τουμπαλίδου και άλλες κυρίες από την ΠΑΜΘ, ώστε να ενισχυθεί συστηματικά η όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος προσπαθεί με έναν τρόπο δικό του, εξαιρετικό και πολύ προσεγμένο, να στηρίξει τις γυναίκες σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία τους, να τους δώσει κίνητρο και να τους βοηθήσει συμβουλευτικά και βρίσκοντας χρηματοδοτικά εργαλεία» ανέφερε, όχι για να διαχωρίσει την ανδρική από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά να δώσουν τη δυνατότητα σε γυναίκες οι οποίες είναι εξαιρετικές δημιουργοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι από τον χώρο της παράδοσης που ξέρουν πολύ την τέχνη, όμως δεν κατάφεραν να περάσουν στην επιχειρηματικότητα.
Άλλωστε ένας από τους λόγους που λαμβάνει χώρα η έκθεση χειροτεχνημάτων και τα σεμινάρια, είναι η διαπίστωση πως έχουμε πολλές γυναίκες δημιουργούς, καλλιτέχνες και χειροτέχνες ταλέντα, τις οποίες δεν γνωρίζουμε.
Το κενό λοιπόν μεταξύ της δημιουργίας και της επιχειρηματικότητας έρχεται να καλύψει ο ΣΕΓΕ με τα παραρτήματα και τα γραφεία του, και τελικά με το Συνέδριο στην Κομοτηνή φέρνοντας για πρώτη φορά γυναίκες από την επιστήμη, τις τέχνες, την επιχειρηματικότητα για ένα τριήμερο στην Κομοτηνή.
Από τη συμμετοχή της ΣΕΓΕ σε διεθνή συνέδρια, έχουν διαπιστώσει πως υπάρχουν τάσεις στην επιχειρηματικότητα και καλές πρακτικές, τις οποίες θέλουν να μεταφέρουν και σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε η κ. Καζάκου.
Για αυτό και έχουν φροντίσει να συμμετάσχουν γυναίκες από διαφορετικούς κλάδους ή επιστημονικούς φορείς δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες της περιοχής να γνωρίσουν όσα αντιμετώπισαν στο επάγγελμά τους, στην επιχείρησή τους.
Για να υλοποιηθεί αυτό το Forum, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και ένωσαν δυνάμεις τοπικές, επιχειρηματικές, φορέων, του πανεπιστημίου, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας να λάβει χώρα στην Κομοτηνή, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τα μέσα που βοήθησαν στη διοργάνωση.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.