Μονο η μειωση του ειδικου φορου θα ανακοψει το ραλι των καυσιμων

Χρήστος Ταπατζάς, πρόεδρος βενζινοπωλών Ροδόπης «Είναι κάτι που ζητάμε χρόνια τώρα, αλλά ειδικά σε αυτή την περίοδο, θα έπρεπε να έχει γίνει χθες»

Συνεχίζουν την άνοδό τους οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, με τις τιμές της απλής αμόλυβδης στη Ροδόπη να έχουν ξεπεράσει τα 1,80 ευρώ, ενώ και το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπέρασε τα 1,3 ευρώ ανά λίτρο.

Οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό με το γενικότερο κύμα ακρίβειας που πλήττει όλα τα νοικοκυριά, έρχονται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των καταναλωτών. Με την διεθνή τιμή του πετρελαίου να φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Και επειδή η διεθνής τιμή του πετρελαίου δεν είναι στα χέρια της κυβέρνησης, οι βενζινοπώλες της Ροδόπης, αλλά και όλης της χώρας, ζητούν αλλαγές σε κάτι που είναι: στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι από τους ψηλότερους στην Ευρώπη.

Οι τιμές τραβάν την ανηφόρα

Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο βρίσκεται στα 90 δολάρια το βαρέλι, και οι δυσμενέστερες προβλέψεις θέλουν την τιμή να ξεπερνά τα 100 ευρώ, κάτι που αν συμβεί, η τιμή των καυσίμων θα είναι ένας εφιάλτης για όλους μας, τόνισε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς.

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη κακοκαιρία των τελευταίων 15 ημερών, που τους έχει επιβαρύνει όσο αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, σε συνδυασμό με την αύξηση στην ενέργεια. Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Ταπατζάς, δείχνουν πως η κατάσταση είναι δυσοίωνη.

Η βενζίνη βρίσκεται γύρω στα 1,83 με 1,84 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο πωλείται, για ποσότητες άνω των 1000 λίτρων άνω του 1,23 ευρώ

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν θυμάμαι να έχω πουλήσει σε τόσο ακριβές τιμές. Και για εμάς είναι δυσάρεστο, γιατί βλέπουμε πως ο κόσμος πιέζεται, και παίρνει μικρότερες ποσότητες» εκμυστηρεύθηκε ο κ. Ταπατζάς. Μάλιστα η προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων επηρεάζει και τους πρατηριούχους, μιας και είναι πιο χρονοβόρο και κοστοβόρο για αυτούς.

Μονόδρομος η μείωση του Ειδικού Φόρου

Αυτό που προτείνουν οι Βενζινοπώλες, και αποτελούσε πάγιο αίτημά τους και πριν την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, ώστε να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις, και να ανακουφιστούν κάπως οι καταναλωτές.

«Είναι κάτι που ζητάμε χρόνια τώρα, αλλά ειδικά σε αυτή την περίοδο, θα έπρεπε να έχει γίνει χθες» ανέφερε. Άλλωστε είμαστε από τις χώρες με ένα από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους, για αυτό και ο κ. Ταπατζάς θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί το αίτημα του κλάδου αλλά και των πολιτών, μιας και αποτελεί το μόνο τρόπο να πέσουν οι τιμές, ιδιαίτερα όσο κρατά αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ειδικά όμως στην περιοχή μας, η οποία συνορεύει με γειτονικές χώρες με χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης, το αίτημα αυτό γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο. «Επιτέλους να το δουν, να σκύψουν και να μας ακούσουν» ανέφερε ο κ. Ταπατζάς κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.