Μολις το 6% του συνολικου ΑΕΠ της ΑΜΘ προερχεται απο τον τουρισμο

Μικρή η συμβολή των καταλυμάτων στην απασχόληση, σε αντίθεση με την συμμετοχή της εστίασης

Χαμηλό είναι το αποτύπωμα των εσόδων του τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τόσο σε σχέση με τα συνολικά έσοδα της χώρας από τον τουρισμό, όσο και σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ το 2022.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία μελετών του ΙΝΣΕΤΕ, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, οι οποίες δείχνουν επίσης πως ενώ η απασχόληση στον τομέα της εστίασης καλύπτει το 7,4% της απασχόλησης στην ΑΜΘ, οι εργαζόμενοι στα καταλύματα αποτελούν μόλις το 1% των εργαζομένων σε αυτή.

Χαμηλά τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με άλλες δραστηριότητες

Όσο αφορά τη συνολική τουριστική δαπάνη, η εκτίμηση της γίνεται προσεγγιστικά, βάσει της κατανομής των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού όπως αποτυπώνονται από την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας, που συγκρίνονται με την εκτίμηση του ΑΕΠ της κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψιν αφενός το ΑΕΠ του 2022 και αφετέρου την τελευταία διαθέσιμη % κατανομή (στοιχεία 2020).

Έτσι στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζεται πως ανέρχονται σε  508 εκ. ευρώ το 2022, ποσοστό μόλις 2% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό εκείνη τη χρονιά.

Με το συνολικό ΑΕΠ της ΠΑΜΘ να ανέρχεται σε 8.187 εκ. ευρώ, αυτό σημαίνει πως το έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν μόλις το 6% αυτού.

Χαμηλές πτήσεις στην απασχόληση στα καταλύματα

Ο χαμηλός αριθμός συμμετοχής στην Περιφέρεια στο συνολικό τουρισμό, επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και τον κλάδο δραστηριοτήτων Παροχής Υπηρεσιών Καταλύματος και Εστίασης, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 9,1% (376,7 χιλ.) της συνολικής απασχόλησης της χώρας.

Βέβαια ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολούμενων αφορά τις Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών Εστίασης (74,4%) με το 25,6% να αφορά τα Καταλύματα.

Η ΠΑΜΘ έχει συνολικά το 4,7% των απασχολούμενων στον κλάδο πανελλαδικά, ενώ το 8,4% των απασχολούμενων στην Περιφέρειά μας απασχολείται στον τουρισμό.

Αναφορικά με την Περιφερειακή κατανομή των απασχολούμενων το 2022, η πλειοψηφία καταγράφονται στις Περιφέρειες Αττικής (27,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (15,4%) όπου είναι τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Ακολουθούν οι τουριστικές Περιφέρειες της Κρήτης (9,4%) και του Νοτίου Αιγαίου (8,0%), που το 2022 υποδέχτηκαν το 37,6% των επισκέψεων της χώρας.

Επόμενες κατά σειρά είναι οι Περιφέρειες της Θεσσαλίας (6,7%), της Πελοποννήσου (5,9%), των Ιονίων Νήσων (5,7%), της Δυτικής Ελλάδας (4,8%), της Αν. Μακεδονίας & Θράκης (4,7%), της Στερεάς Ελλάδας (4,6%), της Ηπείρου (3,2%), του Βορείου Αιγαίου (2,7%) και της Δυτικής Μακεδονίας (1,4%).

Αναφορικά με την συμβολή του κλάδου για το 2022 στο σύνολο της απασχόλησης ανά Περιφέρεια, η μεγαλύτερη συμβολή εντοπίζεται στις τουριστικές Περιφέρειες της χώρας, Ιόνια Νησιά (28,8%), Νότιο Αιγαίο (24,0%), Κρήτη (14,2%) και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική (6,6%) και Κεντρική Μακεδονία (8,5%). Στις άλλες Περιφέρειες, η συμβολή του κλάδου στην απασχόληση είναι: Βόρειο Αιγαίο (13,4%), Πελοπόννησος (10,3%), Ήπειρος (10,1%), Θεσσαλία (9,3%), Αν. Μακεδονία & Θράκη (8,4%), Στερεά Ελλάδα (8,2%), Δυτική Ελλάδα (7,6%) και Δυτική Μακεδονία (5,9%).

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο αφορά την απασχόληση μόνο στα καταλύματα, η ΠΑΜΘ είναι από τους ουραγούς, έχοντας μόλις το 2,2% της απασχόλησης στη χώρα, ενώ η συμβολή του κλάδου στην απασχόληση της περιφέρειας φτάνει μόλις το 1%.

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στην εστίαση, η οποία βέβαια δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον Τουρισμό, απασχολώντας το 5,6% στον κλάδο πανελλαδικά, ενώ αυτός απασχολεί το 7,4% των εργαζόμενων στην Περιφέρεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.