Μολις ενας ελεγκτης του ΙΚΑ για τη «μαυρη» εργασια στη Ροδοπη

Για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας κατηγορούν την κυβέρνηση τα σωματεία εργαζομένων στους ασφαλιστικούς φορείς, που κατά την τρέχουσα εβδομάδα βρίσκονται σε κινητοποίηση. Μετά από τα διαδοχικά πλήγματα, που έχουν προκαλέσει οι περικοπές σε πόρους, με εξέχουσα το «κούρεμα» των αποθεμάτων των ταμείων, αλλά και ο περιορισμός του έμψυχου δυναμικού, που συνεπάγεται αποδιάρθρωση των υπηρεσιών και αδυναμία εκτέλεσης στοιχειωδών υποχρεώσεων των φορέων, το απόγευμα της Τρίτης ήρθε η ανακοίνωση για την κατάργηση 1929 θέσεων σε τρία Υπουργεία, που απομειώνει περαιτέρω το δυναμικό των υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων.

Τα παραπάνω σχολίασαν χθες εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΔ στην Περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες λειτουργίας των υπηρεσιών, προβλέποντας την πλήρη κατάρρευση τους, με ό,τι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για το αγαθό της κοινωνικής ασφάλισης και τους δικαιούχους του.

27 εργαζόμενοι απομένουν στο ΙΚΑ Κομοτηνής

Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί είναι η εικόνα που παρουσιάστηκε για τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ της περιφέρειάς μας. Ειδικά εκείνα της Κομοτηνής και της Ξάνθης έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη αποψίλωση σε προσωπικό. Στην Κομοτηνή πλέον απομένουν μόλις 27 εργαζόμενοι, για να εξυπηρετούν το σύνολο των ασφαλισμένων του νομού Ροδόπης. Την ίδια ώρα η αναμονή των υποψήφιων συνταξιούχων έχει αγγίξει τον έναν χρόνο, ενώ την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, μια «ανοιχτή πληγή» για τον ασφαλιστικό φορέα, την επωμίζεται μόλις ένα άτομο.

Φωτεινή Στριτάκη «Με ανασφάλιστο έναν στους τρεις εργαζόμενους και με έναν ελεγκτή, είναι αδύνατον να ελεγχθεί το φαινόμενο»

Επικαλούμενη στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, η κ. Φωτεινή Στριτάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, παρατήρησε ότι «ένας στους τρεις τουλάχιστον εργαζόμενους σήμερα είναι ανασφάλιστοι». «Καταλαβαίνετε ότι με έναν ελεγκτή εδώ και με το αποψιλωμένο προσωπικό, που γενικότερα υπάρχει στο ΙΚΑ», επισήμανε, «είναι αδύνατον αυτό το φαινόμενο να ελεγχθεί». «Και όταν δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα χρηματοδοτούν έναν ασφαλιστικό φορέα», συνέχισε, «δε θα υπάρχουν παροχές, δε θα υπάρχουν συντάξεις. Κι αυτός είναι ένας πάρα πολύ καλός λόγος για να πούμε αύριο ότι μειώνονται οι συντάξεις. Γιατί αύριο-μεθαύριο αυτό θα ανακοινώσει ο Υπουργός. Βεβαίως δε λένε κουβέντα για το ότι τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων «κουρεύτηκαν» σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, όπου μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ποσό».

Νέες περιπέτειες για τα ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ

Την ίδια ώρα, η δραστική μείωση του προσωπικού στον ασφαλιστικό φορέα έχει άμεση δυσμενή επίπτωση και στην ειδική κατηγορία εξυπηρετούμενων, που είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα άτομα αυτά καλούνται να περιμένουν για πολλούς μήνες ή πέραν του έτους στις λίστες αναμονής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μετά από τις προχθεσινές καταργήσεις θέσεων, όπου περιλαμβάνεται μια κοινωνική λειτουργός, η οποία εκτελούσε χρέη γραμματέως στο ΚΕΠΑ της Κομοτηνής, τα άτομα με αναπηρία της περιοχής μας αναμένεται να μπουν σε έναν νέο κύκλο ταλαιπωρίας και δοκιμασιών.

«Θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με όλον τον κόσμο, για να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά και την κοινωνική ασφάλιση»

«Αυτήν την απεργία δεν την κάνουμε μόνο για τους συναδέλφους μας, που απολύονται», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Στριτάκη. «Βασικά θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με όλον τον κόσμο, για να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά και την κοινωνική ασφάλιση», επισήμανε. «Θέλουμε όλη την κοινωνία δίπλα μας», κατέληξε, «για το δικαίωμα στην εργασία, τη νόμιμη, την καλά αμειβόμενη εργασία, το δικαίωμα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση για την ευημερία του λαού και του τόπου μας, για το αύριο των παιδιών μας».

Ανέστης Κώστογλου ««Μαύρη» μέρα για τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ»

Στο «μάτι του κυκλώνα», μετά από το τελευταίο κύμα διαθεσιμοτήτων, έχει βρεθεί πλέον και ο ΟΑΕΔ. Στη λίστα με τις καταργήσεις θέσεων, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, συμπεριλαμβάνονται 251 από τον ΟΑΕΔ, δύο μόλις μήνες αφότου ο Οργανισμός ενισχύθηκε με προσωπικό από την κινητικότητα του περασμένου Νοεμβρίου.

«Μαύρη μέρα», χαρακτήρισε τη προχθεσινή ο κ. Ανέστης Κώστογλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΔ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αδυνατώντας να κατανοήσει το σκεπτικό των ενεργειών της κυβέρνησης απέναντι στον Οργανισμό. «Αν θέλανε την κινητικότητα, θα αξιολογούσαν τον ΟΑΕΔ», σημείωσε, «και αν ήταν αντικειμενικοί, θα προέκυπτε σίγουρα ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αναγκαιότητα για στελέχωση όλων των υπηρεσιών».

«Προφανώς αυτός ήταν ο λόγος που ο ΟΑΕΔ εξαιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2012 από την κινητικότητα», παρατήρησε, «και μάλιστα με απόφαση του Υπουργού, του κ. Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2013 αποφασίστηκε η ενίσχυσή του με προσωπικό από υπαλλήλους που τέθηκαν σε κινητικότητα τον προηγούμενο Νοέμβριο». «Τι άλλαξε και βρέθηκαν τώρα να περισσεύουν οι 251 συνάδελφοι;», αναρωτήθηκε.

«Ευρύτερο καλά οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης, συρρίκνωσης και εκχώρησης αντικειμένου του έργου
του ΟΑΕΔ σε ιδιώτες»

«Το τωρινό κύμα εφεδρείας-απόλυσης», εκτίμησε ο κ. Κώστογλου, «εντάσσεται σε ένα ευρύτερο καλά οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης, συρρίκνωσης και εκχώρησης αντικειμένου του έργου του ΟΑΕΔ σε ιδιώτες».
«Φαίνεται πως για την κυβέρνηση», επισήμανε, «οι πόροι του ΟΑΕΔ αντί να δοθούν σε αξιοπρεπή επιδόματα και σε προγράμματα απασχόλησης για την ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας, στον κοινωνικό τουρισμό, στην επιδότηση ενοικίου και στη στεγαστική πολιτική, πρέπει να δοθούν για να πληρώσουν τα φθηνά και επισφαλή εργατικά χέρια».

 

Παναγιώτης Τσουκαλάς «Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη, γιατί αύριο δε θα έχουμε ζωή»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΚΑ, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, κάλεσε τους συναδέλφους του, αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία να αντιδράσουν μαζικά και να συμμετέχουν σε μια αντίσταση «που δε θα έχει τέλος, αν δεν αποσυρθούν όλα αυτά τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και η τρόικα». «Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη», επισήμανε, «γιατί νομίζω ότι αύριο δε θα έχουμε ζωή όχι μόνο εμείς αλλά ούτε και τα παιδιά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.