Μνημονιο Συνεργασιας μεταξυ ΣΕΒΕ και DEIK

Για την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη την Τρίτη 3 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του ΣΕΒΕ και του Turkish–Greek Business Council του Foreign Economic Relations Board (DEIK) με σκοπό την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Στην κλειστή επιχειρηματική εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του Turkish-Greek Business Council με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. LeventSadikAhmet και μέλη-επιχειρήσεις του Foreign Economic Relations Board (DEIK). Τον ΣΕΒΕ εκπροσώπησαν ο Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ, ενώ στη συνάντηση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. EfeCeylan και ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Βόρειας Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Αλεξιάδης.
 
Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών μέσω της συνεργασίας ελληνικών και τούρκικων επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο προορισμό για την Ελλάδα με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία και να διαμορφώνεται σε 3,9 δις. ευρώ το 2019. Τέλος, ο Δρ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι συνέργειες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών στο προσεχές διάστημα.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Ahmet, Πρόεδρος του Turkish-Greek Business Council του DEIK, ο οποίος εξήρε τη σημασία της συνεργασίας των δύο φορέων, θέτοντας ως στόχο το διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών από 4 δις. δολάρια σε 8 δις. δολάρια. Παράλληλα, έθεσε ως στόχο την από κοινού πραγματοποίηση έργων σε τρίτες χώρες. Ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), αναφέρθηκε ακολούθως στα κοινά σημεία που έχουν οι δύο λαοί, λέγοντας πως η εν λόγω πρωτοβουλία των δύο φορέων είναι η απαρχή μίας νέας συνεργασίας και η αφορμή για να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες των δύο χωρών.
 
Ο κ. EfeCeylan, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη είπε ότι το μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒΕ-DEIK είναι μία σημαντική πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα τονίζοντας ότι οι δύο οικονομίες είναι ανταγωνιστικές, αλλά είναι και συμπληρωματικές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυναμική της Βόρειας Ελλάδας η οποία έρχεται σε πρώτο πλάνο σε επιχειρηματικό επίπεδο και τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει. Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Βόρειας Ελλάδας εστίασε στα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που παρουσιάζει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και στις θετικές συνέπειες που δύναται να έχει στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος.
 
Η επιχειρηματική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, προσδοκώντας σε μία στενότερη συνεργασία μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, αμοιβαίας ενημέρωσης σε θέματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, παρεμβάσεων για την επίλυση όποιων προβλημάτων με στόχο τη διευκόλυνση και προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και κοινών δράσεων τόσο στις δύο χώρες, όσο και σε τρίτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.