Μικροτερη η ανοδος στα ενοικια στην Κομοτηνη απο αλλες πολεις

Υπάρχει ακόμα επάρκεια σπιτιών, σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων Χρύσα Κυριακούση

Αναμονή για την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση των κατοικιών

Πολύ χαμηλότερες από αυτές που βλέπουμε σε άλλες πόλεις τόσο σε αυξήσεις, όσο και απόλυτα νούμερα, είναι οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων στην Κομοτηνή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα Παρατηρητηρίου Αξιών Φοιτητικών Διαμερισμάτων 2023 της GEOAXIS, που βρήκε πως η Κομοτηνή έχει χαμηλότερα ενοίκια ανά τ.μ. σε σχέση με άλλες την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και το Ηράκλειο.

Αυτή είναι και η εικόνα που μετέφερε και η κ. Χρύσα Κυριακούση, πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων Ροδόπης, η οποία, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, τόνισε πως οι αυξήσεις συμβαδίζουν με την γενικότερη αύξηση του κόστους όλων των προϊόντων, ενώ είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι σε άλλες πόλεις.

Αναφέρθηκε δε στα μέτρα που άκουσαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ όσο αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την ασφάλιση των κατοικιών, αλλά και όσα δεν άκουσαν, όπως για την μείωση της φορολογίας στα ενοίκια.

Χρειάζονται περισσότερα σπίτια για να πέσουν τα ενοίκια

Η κ. Κυριακούση, αναφερόμενη στα συμπεράσματα του Παρατηρητηρίου Αξιών Φοιτητικών Διαμερισμάτων, τόνισε πως οι αυξήσεις στα διαμερίσματα της Κομοτηνής είναι γύρω στο 20%, όμως είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τα ενοίκια σε άλλες φοιτητουπόλεις, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι και Πάτρα, Ηράκλειο και Ιωαννίνων.

Τα ενοίκια βάσης από τα 300 ευρώ πήγαν στα 350, των 250 ευρώ πήγε στα 300, δηλαδή έχουμε μια αύξηση  ανάλογα με τη βάση του κάθε ιδιοκτήτη και τη βάση του κάθε διαμερίσματος ή  γκαρσονιέρας, της τάξεως των 50 ευρώ. 

«Μια αύξηση απολύτως λογική για την εποχή  μας, γιατί είναι αναμενόμενο ότι όλο αυτό το τρελό κλίμα των ανατιμήσεων, θα επηρέαζε  και ένα κομμάτι του θα μετακυλιόταν και στον ενοικιαστή» σημείωσε, επισημαίνοντας πως οικογένειες με παιδιά που  περάσανε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είδαν τιμές 600, 700 ακόμα και 800 ευρώ, ακόμα και σε μη επιπλωμένα διαμερίσματα.

Όσο για τη διαθεσιμότητα των σπιτιών, παρότι δημιουργήθηκαν ανησυχίες, φαίνεται πως ακόμα υπάρχουν για όσους καθυστέρησαν να νοικιάσουν, και σχετικά σύντομα, κάτι που σύμφωνα με την κ. Κυριακούση δείχνει πως υπάρχει επάρκεια σπιτιών, και μάλιστα και σε καλές τιμές, μιας και δεν μπόρεσαν να διατεθούν για διάφορους λόγους, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα ζητούσαν υψηλά ενοίκια.

«Πρέπει  να πέσουν σπίτια πολλά στην αγορά για να υποχωρήσουν και τα ενοίκια και οι φοιτητές να μην έχουν πρόβλημα, και να ενοίκιά μας να  είναι χαμηλά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε θετική κατεύθυνση οι ανακοινώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για αυστηρότερο πλαίσιο και φορολόγηση όσων νοικιάζουν περισσότερα από τρία διαμερίσματα, η κ. Κυριακούση υπενθύμισε πως θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι ότι θα  πρέπει η κυβέρνηση να είναι πάρα πολύ προσεκτική στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που ναι μεν πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, αλλά  να μην είναι πάρα πολύ  αυστηροί.

Και αυτό γιατί οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βοήθησαν να υπάρξει ένα επιπλέον εισόδημα στα χρόνια της κρίσης, και συνεχίζει να στηρίζει ακόμα ένα πολύ μεγάλο  κομμάτι της αγοράς, και υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα γύρω από τη βραχυχρόνια μίσθωση που στήριξε την ελληνική οικονομία.

Από την άλλη βέβαια πιέζουν και οι ξενοδόχοι, και πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, με την κ. Κυριακούση να θεωρεί λογική την ρύθμιση, να διαχωριστούν τα φυσικά πρόσωπα, που νοικιάζουν 1-2 σπίτια, με τους επαγγελματίες του είδους, που νοικιάζουν πολυκατοικίες ολόκληρες, ή έχουν στήσει μια οικονομία τεράστια γύρω από την βραχυχρόνια μίσθωση, λειτουργώντας με τη μορφή ξενοδοχείων. «Επομένως νομίζω ότι σωστά τέθηκαν τα θέματα από τον κ. Πρωθυπουργό, ήταν στα αναμενόμενα πλαίσια, δηλαδή νομίζουμε και ως Ομοσπονδία ότι  ένας που έχει τρία διαμερίσματα μπορεί να λειτουργήσει και είναι φυσικό πρόσωπο, ο άλλος που έχει περισσότερα θα πρέπει δικαίως να πάει στην κατηγορία των επιβαρύνσεων ενός ξενοδοχείου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης θετικό θεωρεί και το γεγονός ότι σε αντίθετα με όσα ακουγόταν αρχικά, δεν φαίνεται να υπάρχει περιορισμός των ημερών μίσθωσης στις τουριστικές περιοχές.

Αναμονή για την φορολογία ενοικίου

Αυτό που δεν άκουσαν από τον Πρωθυπουργό, παρότι η Ομοσπονδία τους το έχει ζητήσει επίμονα, είναι η ελάφρυνση στο  θέμα της φορολογίας των ενοικίων, που σύμφωνα με την κ. Κυριακούση αποτελεί παράγοντα που συντελεί στην αύξηση των ενοικίων.

Και αυτό γιατί φορολογούνται από το 1ο ευρώ με 15%, και αν τα συνολικά εισοδήματα (δηλαδή από εργασία και από ιδιοκτησία που ενοικιάζεται) ξεπερνούν τα 12.000  ευρώ, εκτοξεύεται ο συντελεστής στο 35%, κάτι που θεωρούν υπερβολικό και για το οποίο θα συνεχίσουν να πιέζουν.

Επιπλέον επιβάρυνση η ασφάλιση των κατοικιών

Ερωτηθείσα για την ασφάλιση των οικιών, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός εκ νέου από τη ΔΕΘ, και την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα, γιατί ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Για να μπορέσει κάποιος να πάρει τη μείωση για το 2023 θα πρέπει να κάνει τη ασφάλιση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μιας και αυτή θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο τρίμηνη.

Για αυτό και πιστεύει πως θα έχουν περισσότερα στοιχεία το 2024, ενώ περιμένουν νέες εξαγγελίες για την υποχρεωτικότητα του μέτρου, μετά τις καταστροφές των τελευταίων μηνών αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένων που θα έρχονται όλο και πιο συχνά, το βάρος των αποζημιώσεων δεν μπορεί να σηκώσει το κράτος, και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα καλύπτουν το πραγματικό κόστος κατασκευής.

Για αυτό και επιφυλάσσονται να δουν την τελική μορφή των ανακοινώσεων, ώστε προς το ύψος των ασφάλιστρων, την ασφαλιζόμενη αξία, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα.

Βέβαια αυτό αποτελεί μία ακόμα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, της τάξης των 100-150 ευρώ για μια μέση κατοικία, που έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες επιβαρύνσεις που θα έχουν τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών, που θα πρέπει να γίνει στα επόμενα 5-6 χρόνια, διαφορετικά δεν θα μπορούν να ενοικιάζουν μια οικία.

Έρχονται και άλλες αλλαγές στην αγορά ακινήτων

Γενικότερα βρίσκονται σε αναμονή για σημαντικές αλλαγές στον τομέα των ακινήτων, με την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις μεταβιβάσεις, όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα και λόγω γονικών παροχών.

Εκεί εντοπίζουν ένα θέμα, μιας και πολλές φορές οι μεταβιβάσεις έχουν ένα κομμάτι ίδιας συμμετοχής του αγοραστή ή του παρέχοντος, που θα χρειαστεί ρύθμιση όταν περάσουν στην πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία.

Περιμένουν επίσης ρυθμίσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου, η αναμονή για τις οποίες έχει αποτέλεσμα να έχει παγώσει η αγορά, ενώ από 1/11 γίνεται υποχρεωτικός και ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τόσο τον αγοραστή όσο και τον πωλητή, που δεν θα χρειάζεται πλέον να αναζητούν τα διάφορα έγγραφα.

Οπότε θα  έχει μεγάλη βοήθεια ο αγοραστής και ο  πωλητής, δεν θα  τρέχουν  να φέρουν αυτοί τα διάφορα έγγραφα.

Θετική είναι η αποτίμηση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» από την κ. Κυριακούση, για το οποίο προχωρά η δεύτερη φάση, ενώ σημαντικά προγράμματα που πήραν παράταση είναι το Εξοικονομώ του ’23, το Εξοικονομώ και Ανακαινίζω, που πήραν παράταση μέχρι 15/11, ενώ έρχεται και το Ανακαινίζω-νοικιάζω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.