Μικρη ηταν η αυξηση στη χρηση των POS στη Ροδοπη

Παρόλη την υποχρεωτικότητα, και τα μέτρα με το αφορολόγητο, πολλοί είναι ακόμα αυτοί που προτιμούν να πληρώνουν με μετρητά

Ακόμα 58 δραστηριότητες επαγγελματιών θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν POS για την υποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τις 11 Μαρτίου, συνεχίζοντας την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές.
 
Το μέτρο αυτό, που ξεκίνησε από τους επαγγελματίες της εστίασης και σταδιακά επεκτείνεται σε άλλους κλάδους, μαζί με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, είχε σαν στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, με τη στροφή των πολιτών στο πλαστικό χρήμα. Δεν φαίνεται όμως να είχε μεγάλη εφαρμογή στα καταστήματα της περιοχής μας.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, παρόλο που το μέτρο πλέον εφαρμόζεται για αρκετό διάστημα, η αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών στην αγορά αυξήθηκε κατά ένα 20%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από όσο ανέμενε το υπουργείο, ενώ ειδικά στον κλάδο της εστίασης το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μικρότερο, στο 10%.
 
Οι περισσότεροι πελάτες, τόνισε, προτιμούν να χρησιμοποιούν μετρητά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχετικά μικρές δαπάνες.
 
Όμως η χρήση του POS δημιούργησε προβλήματα στους επαγγελματίες, μιας και το υπουργείο δεν φρόντισε να θεσπίσει τον ακατάσχετο λογαριασμό, όπου θα πηγαίνουν οι εισπράξεις μέσω καρτών, κάτι που ζητούσαν μετ’ επιτάσεων οι επαγγελματίες.
 
Η κυβέρνηση πρόβαλλε ως δικαιολογία τη μη συμφωνία των θεσμών, μια αιτιολογία που δεν ικανοποιεί τον κ. Βαφειάδη, ο οποίος τόνισε πως για άλλα θέματα, τα οποία αποτελούσαν προτεραιότητες για αυτή, βρέθηκαν λύσεις, όχι όμως για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που θεωρεί πως έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
 
Η νέα επέκταση δείχνει και αυτή τον παραλογισμό της διοίκησης, σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, μιας και ανάμεσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις κλωστοϋφαντουργίες και επιχειρήσεις πώλησης χαλιών, εφημερίδων και περιοδικών, τα μουσεία, τους ιστορικούς χώρους και τα γραφεία κηδειών που περιλαμβάνονται, έχουν ενταχθεί και τα σχολικά κυλικεία.
 
Αυτό προσκρούει σε ορισμένες εγγενείς αδυναμίες που σχετίζονται με τη φύση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά και με το προφίλ των καταναλωτών που είναι μαθητές, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, δεν μπορούν να κατέχουν κάρτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.