Μικρα και μεγαλα «οχι» σε ασφαλιστικο – εργασιακα

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής κατά την προχθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ενώ σε χαμηλά ποσοστά κινήθηκε στον δημόσιο τομέα. Μικρή επίσης ήταν η συμμετοχή στην συγκέντρωση που πραγματοποίησε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τρίτη το βράδυ στην πλατεία.
Συγκεκριμένα μέλη του ΠΑΜΕ Νομού Ροδόπης απέκλεισαν τις δυο από τις τρεις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής την Τρίτη το πρωί με αποτέλεσμα πολλοί λίγοι εργαζόμενοι να παρουσιασθούν στην εργασία τους. Τα μεγάλα εργοστάσια όπως η ΣΕΛΜΑΝ, η ΔΕΗ, η ALFIN απήργησαν καθολικά, ενώ στα μικρά εργοστάσια υπήρξε μικρή συμμετοχή.

 

Μέλη της Αγωνιστικής Παρέμβασης απέκλεισαν το πρωί τα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμποδίζοντας τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης απέκλεισε τα γραφεία του ΟΑΕΔ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς στα ασφαλιστικά ταμεία, απήργησε το 40%, στον ΟΓΑ το 20%, στον ΟΑΕΔ το 5% και στους δημοσίους υπαλλήλους το ποσοστό κυμάνθηκε περίπου στο 9%.

 

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το πρωί στην πλατεία

• «Λογαριάζουν χωρίς το ΠΑΜΕ»

 

Με συνθήματα «Να αποσυρθεί τώρα το μνημόνιο», «Καμιά θυσία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» τα μέλη του ΠΑΜΕ στο Νομό Ροδόπης πραγματοποίησαν συγκέντρωση, παρά την βροχή, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους το μέλος του ΠΑΜΕ Δημήτρης Ανθούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ., τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι προσπαθούν «να γίνει συνείδηση στην εργατιά και στα παιδιά της ότι αποστολή της είναι να δουλεύει για μια ζωή, με τους όρους και τις συνθήκες που απαιτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Δεν τους αρκεί μια παθητική εργατική τάξη που απλά δε θα… «γκρινιάζει». Θέλουν μια εργατική τάξη που ενεργητικά θα υπερασπίζεται, με την ανοχή, τη συναίνεση, την ενσωμάτωσή της, τη λεηλάτηση όλων των κατακτήσεων που με αίμα έχει αποσπάσει και πάνω απ’ όλα θα θεωρεί αυτονόητο οι ανάγκες και η ζωή της να μην καθορίζονται από την αλματώδη αύξηση του πλούτου που η ίδια παράγει. Αλλά, από τη «σωτηρία της πατρίδας», τις «απαιτήσεις της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας», την «κοινωνική συνοχή».

 

Τον ίδιο στόχο έχει και η προσπάθεια υποταγής στις αποφάσεις των δικαστηρίων που χαρακτηρίζουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, όπως για μια ακόμα φορά έγινε με τη σημερινή απεργία των ναυτεργατών, που χαρακτηρίστηκε παράνομη μετά από εντολή των εφοπλιστών». Κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι σε αυτή την προσπάθεια παίζουν σημαντικό ρόλο και κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές «τις επικίνδυνες θέσεις» που ενοχοποιούν τους εργατικούς αγώνες, αποκρύπτοντας την αλήθεια και λέγοντας συνειδητά ψέματα.

 

Ο κ. Ανθούσης έκανε λόγο για αντιασφαλιστικές ανατροπές που αφορούν όλους τους εργαζόμενους, σε ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για εμπορευματοποίηση του κλάδου της υγείας. «Υπολογίζουν ότι, επειδή έχουν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και σε αρκετές μεγάλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με συνδικαλιστές που προσκυνάνε τον ίδιο θεό, το κεφάλαιο, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του, ότι θα τα καταφέρουν να μας κάνουν και εμάς και τα παιδιά μας φτηνά εργαλεία για τις μηχανές των καπιταλιστών. Υπολογίζουν ότι επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε ανήκει σε αυτούς που ξεζουμίζουν το λαό ότι θα καταφέρουν οι εργαζόμενοι να θεωρούν καλό και εθνικό ότι συμφέρει τη δική τους τσέπη.

 

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Χωρίς όλους εμάς και την απόφασή μας να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Χωρίς το ΠΑΜΕ που δεν μπορούν ούτε να το βάλουν στο χέρι, ούτε να το σταματήσουν, να περιορίσουν τη δράση του για αυτό και έχουν λυσσάξει εναντίων του με τόνους συκοφαντίες και λάσπης με ενεργοποίηση κρυφών και φανερών κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

 

Τα πρώτα βήματα έγιναν. Οι αγώνες χάρις στη δράση του ΠΑΜΕ αντί να αποκλιμακώνονται, θεριεύουν. Το μέτωπο εργατών – φτωχών αγροτών – αυτοαπασχολούμενων και μικροβιοτεχνών και εμπόρων ενάντια στα μονοπώλια και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που μας καταδυναστεύουν θα το χτίσουμε.

 

Θα το χτίζουμε και θα το δυναμώνουμε κάθε μέρα εγκαταλείποντας και αποδυναμώνοντας τα κόμματα του κεφαλαίου και των ευρομονοδρόμων για να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, για να απαλλάξουμε τον τόπο από το ζυγό των μονοπωλίων. Για να διεκδικήσουμε αλλαγή τάξης στην εξουσία».

Κατάληψη της Περιφέρειας από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ
• «Να αποσυρθεί το εκτρωματικό κυβερνητικό νομοσχέδιο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ροδόπης στο πλαίσιο της Πανεργατικής Απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προχώρησε χθες σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην περιοχή, ζητώντας την απόσυρση «του εκτρωματικού κυβερνητικού νομοσχεδίου».

 

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για ολοκλήρωση του «εγκλήματος της πλήρους αποδόμησης του Δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος», τονίζοντας ότι το ασφαλιστικό «για την κυβέρνηση δεν είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά ένα δημοσιονομικό πρόβλημα», ενώ ζητά και την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Με το νομοσχέδιο αυτό σφαγιάζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μειώνονται δραστικά οι συντάξεις και των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων, αυξάνονται δραματικά τα όρια ηλικίας και επιβάλλεται η διαχρονική αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας. Αυξάνεται η δαπάνη του ασφαλισμένου ,υπονομεύεται ο κοινωνικός και διανεμητικός χαρακτήρας και οι αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών αφού ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του κουμπαρά. Με το νομοσχέδιο υποβαθμίζεται επίσης ο τομέας της υγείας και επιβάλλονται υποχρεωτικές ενοποιήσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί το λαό να υπερασπίσει τα συμφέροντά του.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο, να σταματήσει η υποταγή στις αξιώσεις του ΔΝΤ, για να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα σαρώσει αυτή την αντεργατική λαίλαπα».

Συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
• Σε υποτονικούς ρυθμούς η συμμετοχή στη συγκέντρωση

Υποτονική η συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Νομαρχιακό Τμήμα ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Τρίτη το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που παραβρέθηκαν.
Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης ανέφερε ότι οι αγώνες θα συνεχισθούν με διαφορετικές μορφές κινητοποίησης και έκανε λόγο «για νέο κύκλο αγώνων».
Όσον αφορά στη μικρή συμμετοχή από πλευράς εργαζομένων παρά τα πολλά προβλήματα ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι «τα λάθη του συνδικαλιστικού κινήματος την τελευταία εικοσαετία και η μη κινητοποίηση από πλευράς του κινήματος για ανάδειξη των προβλημάτων της κοινωνίας και με τα σημερινά οικονομικά προβλήματα οι συνάδελφοι δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το βάρος. Δεν κάνει θυσίες με αποτέλεσμα να μην έχουμε συμμετοχή. Πιστεύω ότι η αλλαγή της νοοτροπίας όσον αφορά στις κινητοποιήσεις θα φέρει και διαφορετική συμμετοχή».

 

Απαντώντας δε σε σχολιασμό του ΠΑΜΕ ότι «δεν είναι καιρός για συναυλίες, αλλά για απεργίες» ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για συναυλία, αλλά για μουσική εκδήλωση. «Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις μελών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι είναι απομονωμένοι ενώ θα μπορούσαν να έρθουν μαζί μας για να αποκτήσουμε την μαζικότητα που θα έπρεπε, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι σημεία των καιρών».

 

Ερωτώμενος ο κ. Παντελής Μαγαλιός για τη μικρή συμμετοχή στην απεργία ανέφερε ότι «το μεροκάματο αυτή τη στιγμή στοιχίζει. Ο ιδιωτικός τομέας με την εκ περιτροπής εργασία, με τις άδειες άνευ αποδοχών, έχει μειώσει το εισόδημα των εργαζομένων οι οποίοι λόγω υποχρεώσεων σκέφτονται και το ένα ευρώ. Αυτό δεν είναι δικαιολογία, αλλά δυστυχώς μας οδήγησαν στην κατάσταση, να σκεφτόμαστε και το ένα ευρώ».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής κ. Λάζαρος Αλατζίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και έκανε λόγο για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου. «Αν δεν δούμε να μπαίνουν τα θεμέλια, δεν πιστεύουμε», ενώ αναφέρθηκε και στην ελάχιστη συμμετοχή των εργαζομένων στο νοσοκομείο κατά την απεργιακή κινητοποίηση της 29ης Ιουνίου. «Ο κόσμος με την ακρίβεια και με την μείωση των μισθών του δεν απεργεί. Στο νοσοκομείο το ποσοστό κυμάνθηκε στο 10%».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.