Μεσα στον Οκτωβριο 25.000 προσληψεις στο Δημοσιο

Οι άνεργες γυναίκες με ανήλικα παιδιά έως 12 ετών, οι οποίες έχουν χάσει την εργασία τους από ομαδικές απολύσεις, έχουν με μεγάλη βεβαιότητα «κλειδώσει» μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα, έστω και μερικής απασχόλησης.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης 25.000 υπαλλήλων, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, στις δημόσιες υπηρεσίες, τους οργανισμούς τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Και ενώ ο ανωτέρω προγραμματισμός αναπτερώνει τις ελπίδες χιλιάδων ανέργων για μία 20ωρη εβδομαδιαία απασχόληση και με ασφάλεια στο ΙΚΑ (σ.σ. το «ένσημο» για τουλάχιστον 4ωρη ημερήσια απασχόληση θεωρείται ακέραιο και υπολογίζεται κανονικά για το συντάξιμο χρόνο), ωστόσο οι γυναίκες, και κυρίως ορισμένες κατηγορίες αυτών, εμφανίζονται να μην έχουν αντίπαλο στη διεκδίκηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσφερόμενων 25.000 θέσεων.

Για την κάλυψη όλων των περιπτώσεων πρόσληψης στο Δημόσιο, έστω και για 24 μήνες (σ.σ. με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης για άλλα δύο χρόνια, με «κενό» δύο μήνες μεταξύ των συμβάσεων), ακόμη και με μερική απασχόληση, αφού σε σπάνιες περιπτώσεις απομακρύνονται υπάλληλοι από το Δημόσιο, χώρο στον οποίο αποδίδουν καρπούς οι συνδικαλιστικές και πολιτικές πιέσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο 3174/2003 (ΦΕΚ 205 τεύχος Α΄) που αναμένεται να τυπωθεί και κυκλοφορήσει μέσα στην εβδομάδα, οι γυναίκες θα καταλάβουν τις 15.000 θέσεις (ποσοστό 60%). Αν σ΄ αυτό το «προσόν» συναθροιστούν επίσης η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, οι περιπτώσεις μητέρων με ανήλικα παιδιά και η έλλειψη εργασίας έπειτα από ομαδικές απολύσεις, φαίνεται ότι συμπληρώνεται το σωστό των «τυπικών» προσόντων. Και τούτο καθώς:

– Το 35% των θέσεων (8.750) θα καλυφθούν από ανέργους που έχουν κάρτα από τον ΟΑΕΔ. Άρα μπορείτε και σήμερα να εγγραφείτε στα μητρώα ανεργίας του οργανισμού απασχόλησης βελτιώνοντας τις προϋποθέσεις πρόσληψης.

– Το 10% των ανωτέρω θέσεων (875 θέσεις) θα καλυφθούν από μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών κάρτα ανεργίας, ανανεωμένη κάθε μήνα). Επ΄ αυτού δεν μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βελτιώσουν τις προϋποθέσεις. Είναι προφανές ότι ευνοούνται όσοι και όσες έχουν κάρτα ανεργίας από τον Οκτώβριο του 2002.

– Το 25% των θέσεων (6.250 άτομα) θα καλυφθούν από τους ηλικιωμένους ανέργους (σ.σ. άνω των 50 ετών) που χρειάζονται έως πέντε έτη για τη συνταξιοδότησή τους.

– Το 20% των θέσεων (5.000 άτομα) θα… διανεμηθούν στους νέους και τις νέες που είναι έως 30 ετών και δεν έχουν απασχόληση.

– Το 10%, ήτοι 2.500 θέσεις, απευθύνεται αποκλειστικά στις άνεργες μητέρες που έχουν τέκνα κάτω των 12 ετών. Είναι προφανές ότι προηγούνται οι γυναίκες που έχουν περισσότερα ανήλικα τέκνα. Ενώ δεν αποκλείονται όσες έχουν και ένα νεότερο προστατευόμενο μέλος.

– Επίσης 2.500 θέσεις θα δοθούν σε ανάπηρους που συγκεντρώνουν ποσοστό (αναπηρίας) άνω του 50%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.