Μεσα στον μηνα τα προγραμματα του ΕΟΜΜΕΧ

Μέσα στον μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα δύο νέα προγράμματα του ΕΟΜΜΕΧ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

Τα προγράμματα αυτά, τα οποία έχουν ήδη λάβει την έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) 2007-2013. Με τα προγράμματα αυτά δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των νέων και των γυναικών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού.

Οι σχετικές προκηρύξεις και για τα δύο προγράμματα θα εκδοθούν από τον ΕΟΜΜΕΧ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους ηλεκτρονικά (μέσω Διαδικτύου) σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί από την ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. Ο πλήρης φάκελος, με την έντυπη μορφή της πρότασης και τα τρία απαραίτητα δικαιολογητικά, επίσης θα πρέπει να υποβληθεί εντός 10 ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής, στην ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε., Ξενίας 16, 115 28 Αθήνα.

Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, που θα ορίζεται κατά την προκήρυξη του Προγράμματος, δεν γίνεται αποδεκτή καμία.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα

Στα 16 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δεύτερου προγράμματος που θα προκηρύξει ο ΕΟΜΜΕΧ για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν γυναίκες οι οποίες:

•Γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991.

•Είναι άνεργες, μισθωτές, ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος.

Ως έναρξη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται η ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος ατομικής επιχείρησης ή συμμετοχή σε επιχείρηση ως εταίρος.

Απαραίτητη προϋπόθεση στα εταιρικά σχήματα είναι να μετέχουν στο κεφάλαιο και στη διαχείριση της εταιρείας μόνο γυναίκες κατά τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Οι υποψήφιες επιχειρηματίες πρέπει να υποβάλουν ολοκληρωμένο και αιτιολογημένο επιχειρηματικό σχέδιο. Θα προτιμούνται κατ΄ αρχήν οι προτάσεις που «φέρουν νέες ιδέες», είτε στον τρόπο οργάνωσης της επιχείρησης, είτε στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχονται, είτε στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

Το ποσοστό χρηματοδότησης αναμένεται να είναι 50%, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου θα είναι από 30.000 έως 150.000 ευρώ για τη μεταποίηση και από 30.000 έως 100.000 ευρώ για τις λοιπές δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενες γυναίκες καθώς και οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος που θα χρηματοδοτηθούν είναι ίδια με αυτά που αναφέρονται στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Νεανική επιχειρηματικότητα

Στο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, έχουν δικαίωμα συμμετοχής νέοι και νέες οι οποίοι:

•Γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1991.

•Είναι άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος.

Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 55% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 30.000 έως 200.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τη συμμετοχή φυσικών προσώπων στο μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο των προς σύσταση νέων επιχειρήσεων και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή νομικών προσώπων ως μετόχων/εταίρων εκτός από εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου και μέχρι ποσοστού 25% του μετοχικού/εταιρικού κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται η συμμετοχή μη επιλέξιμων φυσικών προσώπων, εφόσον το προτεινόμενο ποσοστό συμμετοχής τους στην πρόταση δεν ξεπερνά το 25%. Το ποσοστό συμμετοχής του νέου επιχειρηματία στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας πρέπει να είναι τουλάχιστο 75%.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι:

• Ο εξοπλισμός παραγωγής και διάθεσης προϊόντων/υπηρεσιών, μηχανοργάνωσης και αυτοματοποίησης παραγωγικής διαδικασίας, ποιοτικού ελέγχου παραγωγής ή προϊόντων, αυτοκινούμενα μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης, έπιπλα και σκεύη (γραφεία, καρέκλες και πάγκοι εργασίας), δαπάνες για τον εξοπλισμό αποθήκης (πάγκοι, ράφια, ντέξιον δαπάνες για την κατασκευή εκθετηρίου των προϊόντων στον χώρο της επιχείρησης (βιτρίνες, πάγκοι και ράφια), ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραφείου.

• Οι ειδικές εγκαταστάσεις πεπιεσμένου αέρα και εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων (ψυγεία, συντήρηση, ξήρανση), Ειδικές εγκαταστάσεις αναγκαίες για τη λειτουργία της εταιρείας.

• Η διαμόρφωση χώρων υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων.

• Η προβολή- προώθηση με συμμετοχή σε εκθέσεις (κόστος ενοικίασης και διαμόρφωσης περιπτέρων, δαπάνες ταξιδιών). Διαφημιστική καταχώρηση σε ημερήσιες ή οικονομικές εφημερίδες. Δημιουργία λογότυπου. Σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων. Κατασκευή ιστοσελίδων. Δημιουργία εφαρμογών πολυμέσων (CDRΟΜ).

Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά τα οποία θα περιλαμβάνει ο φάκελος υποβολής της πρότασης είναι τα εξής:

Για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο:

Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ή/και αντίστοιχο εκκαθαριστικό του οικονομικού έτους 2009 (χρήση 2008) ή αντίστοιχη επικυρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης ή βεβαίωση της ΔΟΥ ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Εφόσον τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι δυνατό να εκδοθούν στην ημερομηνία υποβολής της πρότασης τότε τίθεται καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης στην ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. η 19η Ιουνίου 2009. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν έχει υποχρέωση σε φορολογική δήλωση, τα παραπάνω αντικαθίστανται με σχετική βεβαίωση από την Εφορία.

Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας κάθε συμμετέχοντος δικαιούχου (φυσικό πρόσωπο).

Βεβαιώσεις για τα προσόντα των υποψήφιων επιχειρηματιών. Γίνονται δεκτά ένσημα ή βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα, πτυχία σπουδών, βεβαιώσεις επιμόρφωσης – κατάρτισης, φορολογικές δηλώσεις οικογενειακής επιχείρησης (στις περιπτώσεις απασχόλησης σε οικογενειακή επιχείρηση) ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, συμπεριλαμβανομένης και επικυρωμένης Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/86 του ενδιαφερόμενου για την εμπειρία του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.