Μερικως ικανοποιημενοι απο την παραταση στις φορολογικες δηλωσεις οι λογιστες της Ροδοπης

«Ανάσα» για τον κλάδο μπροστά στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ροδόπης Απόστολο Ταρνανά

Την μερική ικανοποίηση του αιτήματος των 52 Συλλόγων Λογιστών σε όλη την Ελλάδα για την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε την Πέμπτη, 21 Ιουλίου το Υπουργείο Οικονομικών, 8 μέρες πριν την λήξη της αρχικής προθεσμίας.

Κι αυτό καθώς το πάγιο αίτημα των Συλλόγων, της Ομοσπονδίας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου ήταν η παράταση να δοθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που κρίνεται λογική δεδομένων και των πολλαπλών υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022, με πληρωμή διπλής δόσης (της α΄ και της β΄ δόσης μαζί) στις 31 Αυγούστου 2022, γεγονός στο οποίο συντέλεσε και το γεγονός ότι μέχρι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είχαν υποβληθεί μόλις το 81% των φορολογικών δηλώσεων.

Στην σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο υποστήριξε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου, ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών ν. Ροδόπης κ. Απόστολος Ταρνανάς, το σύστημα ξεκίνησε ουσιαστικά την λειτουργία του μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν και τελικά εκδόθηκε η απόφαση για το πώς θα λειτουργήσουν οι επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν οι επαγγελματίες εντός της πανδημίας. Όπως εξήγησε «από τις 15 Ιουνίου έως και τα τέλη του Ιουλίου ήταν ανέφικτο να τελειώσουν όλες αυτές οι δηλώσεις» δηλώνοντας ικανοποιημένος από την παράταση έστω έως και τις 30 Αυγούστου.

Πολλαπλάσιες οι υποχρεώσεις λογιστών και φοροτεχνικών

Η παράταση συνεπάγεται με την απουσία διακοπών για τον κλάδο γεγονός ωστόσο στο οποίο όπως εξήγησε ο κ.Ταρνανάς «είμαστε συνηθισμένοι» αν κρίνει κανείς από την συσσώρευση υποχρεώσεων τόσο των τελευταίων χρόνων όσο και του τελευταίου διαστήματος κατά το οποίο «φέραμε εις πέρας ουσιαστικά την δουλειά της κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας, βάλαμε πλάτη και νομίζω ότι μπορέσαμε και ανταπεξήλθαμε στο 100%».

Το τελευταίο διάστημα στις υποχρεώσεις ήρθαν να προστεθούν το Κοινωνικό Τιμολόγιο, το Α21, τα επιδόματα Ενοικίου, αλλά και το έργο της υποβολής δηλώσεων για τα Fuel και energy pass, ενώ όπως τόνισε ο κόσμος στρέφεται στον λογιστή του ακόμα και για προγράμματα όπως αυτά του κοινωνικού τουρισμού κ.α.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επέρχονται με την παράταση που δόθηκε αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου εξήγησε πως όσοι δεν προλάβουν να καταθέσουν δηλώσεις μέχρι τέλος του μήνα, δεν θα μπορούν να επωφεληθούν της μείωσης του 3% για την εφάπαξ καταβολή του Φόρου Εισοδήματος, υπενθυμίζοντας πως έως το τέλος του Ιουλίου υπάρχουν κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες οι προθεσμίες πληρωμής δεν αλλάζουν.

Σε 96 δόσεις η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για την πλειοψηφία των επαγγελματιών

Σε αυτές περιλαμβάνονται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ αλλά και η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ενισχύσεων που ελήφθησαν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τονίζοντας πως το 15% της επιπλέον μείωσης για όσους επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή είναι μεν δελεαστικό, ιδιαίτερα όμως δύσκολο, αν λάβει κανείς υπόψιν τις δυσκολίες που βιώνουν οι επαγγελματίες στις ημέρες μας, και όσες αναμένεται να ακολουθήσουν εν όψει της διαρκώς επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως η πλειοψηφία των επαγγελματιών θα επιλέξει την καταβολή της επιστρεπτέας μέσω των 96 δόσεων για να υπογραμμίσει κλείνοντας ότι στις βασικές υποχρεώσεις που «κλείνουν» τον μήνα προστίθεται και η υποβολή του ΦΠΑ για το Β’ τρίμηνο του 2022.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.